„Aktyvus gyvenimas – jaunystės eliksyras“

Joana Bartaškienė

Joana Bartaškienė

Rytais sunku išsiropšti iš lovos? Skauda sąnarius, gelia nugarą? Tokio ryto sugadintos nuotaikos nepataisys net garuojantis stiprios kavos puodelis. O gal rytą pradedame ne taip, kaip reikėtų? Daugkartinė Lietuvos sportinės gimnastikos čempionė, aerobikos pradininkė Lietuvoje Joana BARTAŠKIENĖ (69 m.) sako, kad geras rytas, visų pirma, turėtų prasidėti nuo mankštos bei pabrėžia, kad pradėti sportuoti – niekada nėra vėlu.

Amžius – ne riba

Lietuvos moterų sporto asociacijos (LMSA) prezidentė J. Bartaškienė džiaugiasi, kad gyvena labai aktyvų ir įdomų gyvenimą, nors tuoj sulauks garbaus jubiliejaus: „Amžius – ne riba! Dauguma jaunimo nėra pajėgūs tokiam užimtumui, bet būtent veikla mane ir veža. Turiu daug pozityvo ir noro padėti“, – džiaugiasi pašnekovė. Moteris, be kitų savo veiklų, treniruoja auksinio amžiaus moterų grupes, su kuriomis dalyvauja įvairiose sporto šventėse, konkursuose: „Mano senjorės jau devyniolika metų sportuoja ir šoka rytais, todėl ir jaučiasi puikiai, nors daugumai virš septyniasdešimt, o vyriausioms jau ir aštuoniasdešimt metų. Ir patikėkit, visos atrodo jaunai, nes sistemingai sportuoja ir propaguoja aktyvų gyvenimo būdą“, – ryto mankštos nauda neabejoja aktyvistė.

Joana Bartaškienė

Joana Bartaškienė. A.Gedrio nuotr.

Mankšta – pirmasis vaistas

Pasak J. Bartaškienės, sunku gyventi tiems senjorams, kurie neužsiima jokia fizine veikla. Tuomet nugaros raumenys nusilpę, o daugeliui vyresnio amžiaus žmonių prasideda nugaros raumenų atrofija. Tad, norėdami juos stiprinti, moteris rekomenduoja sistemingai daryti pratimus su nedideliais svareliais, tik taip įmanoma sumažinti nugaros skausmus bei paskatinti sąnarių aktyvumą, pasirūpinant sąnarių ,,galiojimo laiku“.

Trenerė sako, kad mankšta yra pirmas vaistas, skirtas numalšinti skausmus: „Juk ne veltui ir daktarai pirmiausia skiria mankštą, o ne vaistus. Yra daug pratimų ir metodų, kurie tikrai padeda. Pirmiausia būtina daryti tempimo pratimus, taip pat pratimus viso kūno sąnarių išjudinimui bei nugaros ir sėdmenų stiprinimui. Trumpa ir sisteminga mankšta viršutinei kūno daliai – kaklui, pečių juostai, nugarai, taip pat kojoms, tikrai duos norimus rezultatus. Taip pat labai gerai tinka masažuojantys rutuliukai, jais reikėtų masažuoti kaklą, nugarą ir liemenį“, – sako J. Bartaškienė.

Sportas turi teikti malonumą

Pasak pašnekovės, geriau sportuoti ryte, nes taip pažadinsite savo kūną ir jūsų diena bus darbingesnė: „Jei senjorai mankštintųsi rytais, tai gera savijauta ir puiki nuotaika tęstųsi visą dieną, o ir raumenukai sustiprėtų. Pradėti reiktų nuo lengvų mankštų – ryte pasivaikščioti (geriausia su šiaurietiškomis lazdomis) ir pakvėpuoti tyru oru, taip pat puikiai tinka pasiplaukiojimas, važinėjimas dviračiu. Nepamirškite palaipsniui didinti krūvį“, – patarimais dalinasi moteris.

Pašnekovė tvirtina, kad judėti reikia daug ir įvairiai, bet su malonumu: „Yra auksinė taisyklė – senjorui sportas turi teikti malonumą, reikia nepervargti ir neužmiršti paso duomenų!“, – juokiasi J. Bartaškienė.

Svarbu norėti ir pradėti

Paklausta, koks yra jos puikios nuotaikos receptas, trenerė nedvejodama atsako, kad visada reikia prisiminti, jog gyvenimas mums duotas tik vienas ir reikia džiaugtis kiekviena diena, nes ji nepakartojama: „Juk nežinome, kas bus rytoj – ar saulėtas, ar lietingas rytas, tad džiaukimės dabar, nusišypsokime prieš veidrodį ir visai nesvarbu, ką jame matome. Pasidžiaukime, kad prieiname prie veidrodžio, kad galime nusišypsoti bei pasimaivyti atspindžiui jame, tuo pačiu pagalvokime, kiek jaunų žmonių tokios galimybės neturi, o mes dar galime ir norime gyventi aktyviai ir įdomiai. Tad gyvenkime, džiaukimės savo gyvenimu, svajokime ir mylėkime. Tik taip prailginsime savo gyvenimą ir duosime pavyzdį jaunimui. Niekada nevėlu, svarbu norėti, suprasti, kaip tai svarbu ir pradėti. Užsibrėžkite tikslą ir pirmyn, jums tikrai pasiseks, sėkmės!”, – linki J. Bartaškienė.

KINEZITERAPEUTĖS GRETOS BLINKIENĖS KOMENTARAS

Senstant sąnariuose mažėja sąnarinio skysčio, prastėja tempimas, dėvisi sąnarių paviršiai, jie tampa plonesni. Sąnarį supantys raiščiai yra linkę trumpėti, mažėja raumenų bei kaulų masė. Daugelis iš šių pakitimų vyksta dėl fizinio aktyvumo trūkumo. Jei raumenys nėra naudojami, jie tiesiog nyksta, tai pagrindinė žala, kurią galime sau padaryti. Todėl pirmas ir pagrindinis vaistas yra judėjimas. Pirmiausia, vyresnio amžiaus žmonėms labai svarbu užtikrinti gerą sąnarių paslankumą, kuris yra reikalingas visavertiškam apsitarnavimui, todėl reikia gerinti lankstumą. Kai sąnariai galės judėti tinkama amplitude, reikėtų atlikti raumenų stiprinimo pratimus (pratimus su papildomu svoriu), kurie ne tik padės sustabdyti nykimo procesą, bet ir sutvarkyti jau įvykusius pakitimus. Svarbiausia viską atlikti sistemingai, nuolatos ir nekeliant skausmo. Tik nuolatinis judėjimas yra žingsnis į sveikesnius sąnarius.

Kineziterapeutė Greta Blinkienė

Sveikam kūnui taip pat būtina ir tinkama mityba. Kolagenas, gliukozaminas, chondroitinas ir hialurono rūgštis yra sąnarinės kremzlės ir sinovijinio skysčio sudėtyje, kuriuos kūnas gamina natūraliai. Kaulų pagrindinė statybinė medžiaga yra kalcis, o jo įsisavinimui reikalingi vitaminai K2 ir D2. Norint išvengti raumenų jėgos ir funkcijos blogėjimo, būtina užtikrinti tinkamą baltymo kolageno kiekį. Visas šias medžiagas galima gauti tinkamai maitinantis arba vartojant atitinkamus papildus.

Joana Bartaškienė turėtų būti pavyzdys visiems, kad gerai savijautai amžius ne kliūtis. Fizinis aktyvumas stipriai pagerina ne tik fizinę kūno būklę, bet ir psichologinę, todėl norint jaustis geriau, net ir sergant tam tikromis ligomis būtina judėti. Kaip ir teigia Joana, svarbu rasti sau tinkamą bei malonią veiklą, tuomet ir rezultatai bus atitinkamai geresni. Žinoma, visada būtina atsižvelgti į gydytojų rekomendacijas bei pasitarti su specialistais – kineziterapeutu ar treneriu. Labai smagu, kad Lietuvoje turime tokių puikių pavyzdžių ir vyresnio amžiaus žmonės vis dažniau ateina į rengiamas grupines treniruotes bei sporto klubus.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: