10 laimingo senjoro taisyklių

„Noriu būti laimingas!“ – tai yra dažniausiai reiškiamas žmonių noras ir gyvenimo tikslas. Kiekvienas asmuo pats kuria sau laimingo gyvenimo rodiklius, remiantis savo norais, gyvenimo patirtimi ir galimybėmis. Vieni mano, kad laimingi tie, kurie turi daug pinigų. Kiti galvoja, kad laimė priklauso nuo geros fizinės sveikatos. Treti tiki, kad laimė priklauso nuo to, ar laimingi artimieji. Šio straipsnio rašymas buvo nuostabi patirtis, smagu įsivaizduoti save esant laiminga, kai man sukanka 60, tai puiki galimybė padaryti kokybinę žmonių apklausą, kuriems jau yra 60, sužinoti, kas juos daro laimingais. Taigi, kokios gi tos laimės paslaptys? Juk šešiasdešimt – tai nauji „60“, o ne nauji „40“. Ir tai yra nuostabu!

1.  Aš tikiu, kad esu savo gyvenimo kūrėjas. Gyvenimą kuriame savo mintimis, pasirinkimais ir veiksmais. Aš pats pasirenku – būti gyvenimo auka ar gyvenimo varikliu – ar paskęsti liūdesyje dėl užgriuvusių problemų, ar ieškoti problemų sprendimų. Ir nors aš jau neturiu tiek fizinių pajėgumų kaip anksčiau, tačiau žinau, kad šią dieną padarysiu viską geriausiai kaip galiu ir to bus pakankama. Juk ir mano skambutis draugei ar skanios arbatos gurkšnojimas yra tikrai verti to, kad ši diena taptų prasminga. Mano akimis gyvenimas – mažų žingsnių menas ir šiai dienai man tikrai nesinori skubėti. Aš juk žinau, kad svarbiausia yra gyvenimo kokybė, o ne reikalų, iššūkių kiekybė.

senjorai2. Aš bendrauju su pozityviais žmonėmis, kurie mane palaiko ir priima tokį, koks esu. Aš vengiu žmonių, kurie mane menkina ar vis parodo, kiek pasaulyje yra ligų, avarijų, nusikaltimų ir pan. Aš žinau, kad kai sutelkiu dėmesį į teigiamus dalykus, manyje atsiranda daugiau vilties ir pozityvumo, o kai galvoju apie negatyvius dalykus, jų mano galvoje tik didėja ir tampa vis sunkiau išlaikyti gerą emocinę ir fizinę sveikatą. Man bendravimas yra labai svarbus, nes jis praturtina mano gyvenimą ir padaro jį itin įdomiu bei įkvepiančiu.

3. Aš priimu realybę tokią, kokia ji yra: kartais su liūdnais dalykais, kartais su nesėkmėmis. Aš vertinu nesėkmes kaip normalų gyvenimo etapą. Nesėkmės momentais stengiuosi ieškoti atsakymų į klausimą: „Ko mane nori išmokyti gyvenimas šiais išbandymais?“ – ir, išmokęs gyvenimo pamoką, judu į priekį. Juk aš jau turiu tiek gyvenimo patirties, kad žinau – problemos netruks amžinai ir su laiku praeis. O jei kažkas negali pasikeisti, aš priimu ir susitaikau su realybe, nes žinau, kad energiją, kurią išnaudosiu pasipriešinimui, galiu panaudoti tiems dalykams, kurie man teikia džiaugsmą.

4. Aš esu pakankamas. Aš priimu faktą, kad esu netobulas, kaip ir bet koks kitas žmogus ar gamtos reiškiniai. Aš nelyginu savęs su kitais „idealiais“ žmonėmis, nes žinau, kad už „idealaus“ gyvenimo gali slypėti daug kančios ir baimės. Man nereikia būti kažkuo kitu ar vytis aplinkos sukurtų tobulumų – būti sėkmingu, galingu ir pan. Aš galiu būti savimi ir tuo džiaugtis!

5. Aš pastebiu kasdienius smulkius, džiaugsmingus įvykius. Kiekviena diena turi daug tokių smulkmenų – komplimentai, skanūs pietūs, perskaityta frazė ir daug kitų. Kiekviena tokia pastebėta smulkmena padaro mano gyvenimą pozityvesniu ir laimingesniu.

6. Aš rūpinuosi savo kūnu. Ilsiuosi, kai jaučiuosi pavargęs, sportuoju, būnu gamtoje, miegu tiek, kiek reikia mano organizmui, valgau laiku ir neskubant. Aš suvokiu, kad mano kūnas keičiasi ir jam dabar reikia skirti daugiau dėmesio, todėl palaikau reikiamą fizinę būklę, padedančią man jaustis sveikam ir laimingam. Aš suprantu, kad kartais sąmoningai turiu save stabdyti nuo krūvos neišravėtų lysvių ar ilgų pasivaikščiojimų, kai tą dieną mano kūnas siunčia signalus, kad reikia pailsėti. Aš įsiklausau į save ir man tai patinka!

7. Aš turiu savo hobį. Mano gyvenimas dabar tapo dar spalvingesnis ir įdomesnis, nes galiu ramiai skirti dėmesio tiems dalykams, kuriems seniai neturėjau laiko. Aš tikiu, kad niekada ne per vėlu pradėti kažką naujo ar tęsti tai, kas anksčiau teikdavo malonumą, nes man tai yra dar vienas stimulas jausti gyvenimo tėkmę, savo dvasinį augimą ir gyvenimo džiaugsmą, kai matau, kiek daug įdomaus galiu dar nuveikti!

8. Aš esu aplinkoje, kurioje galiu bendrauti su man mielais ir įdomiais žmonėmis, mokytis kažko naujo. Aš tikiu, kad galiu išmokti naujus dalykus, kurie man įdomūs ir suteikia džiaugsmą. Ir nors mano mokymosi procesas gali būti lėtesnis ar neturėti aiškaus galutinio rezultato, mano gyvenimo patirtis leidžia teigti, kad rezultatas yra visai nesvarbus – svarbiau yra procesas, leidžiantis man jaustis laimingam gyvenimo tėkmėje.

selfie9. Aš esu iniciatyvus. Suvokiu, kad gyvenimo tempas yra didžiulis ir kartais žmonės negali man skirti tiek dėmesio, kiek norėtųsi, todėl aš pats paskambinu savo artimiesiems ar draugams. Aš pats paprašau, kad mane išmokytų naujų dalykų. Man ne gėda klausti, nes kiekvienas iš mūsų kažko nežino. Man ne gėda paprašyti pagalbos, nes kai aš sustiprėsiu, galėsiu padėti kitam, be to, aš suprantu, kad yra laikas duoti ir laikas imti. Taip pat žinau, kad ne visada sulauksiu pagalbos iš tų žmonių, kurių prašau, bet juk galiu prašyti ir kitų žmonių – yra skirtingų organizacijų, kurios ištiesia pagalbos ranką. Svarbiausia – nenuleisti rankų ir judėti nors mažais žingsneliais pirmyn!

10. Aš galiu daug duoti kitiems. Sukaupęs savo gyvenimo patirtį, aš suprantu, kad galiu daug kuo pasidalinti su kitais ir taip jaustis dar labiau naudingu bei laimingu. Aš galiu dalintis savo patirtimi su kitais savo bendraminčiais. Aš galiu savanoriauti, padėdamas vaikams. Aš galiu kurti bendruomenę ir jungti žmones. Aš galiu padėti savo kaimynui. Ir dar daug kitų dalykų, kurie yra naudingi bei vertingi kitiems. Svarbiausia paklaust savęs: „Kuo galiu būti naudingas kitiems?“ – ir garsiai apie tai prabilti.

Kiekvienas iš mūsų yra ypatingas ir gali sukurti savo sėkmingo ir laimingo gyvenimo receptą.

Kokios yra šio recepto sudedamosios dalys? Paimkite vieną ar kelias pateiktas gyvenimo taisykles. Pridėkite pagal Jūsų skonį turimas vertybes, norus ir gyvenimo patirtį. Pagardinkite pasitikėjimu savimi ir šypsena. O dabar pateikite tai į savo gyvenimą, pradedant nuo vieno mažo žingsnio! Tikiu, kai mes veikiame iš širdies, sulaukiame palaikymo ir galimybių tai įgyvendinti!

Koučingo specialistė, rašytoja Kamila Golod
www.GeruEmocijuNamai.lt

Taip pat skaitykite: