Mugėje – naujos knygos ir susitikimai su autoriais

Vilniaus knygų mugėje BALTO leidybos namai kviečia į aštuonis susitikimus ir pristato keliolika naujienų – nuo grožinės literatūros iki kelionių bei kulinarinių knygų.

„Džiaugiamės mugės lankytojams galėdami pasiūlyti į lietuvių kalbą išverstą perkamiausią 2019 metų knygą suaugusiesiems – Delios Owens romaną „Ten, kur gieda vėžiai“ – ir kiekvienam išmaniojo telefono savininkui privalomą perskaityti švedų psichiatro Anderso Hanseno bestselerį „Naršymo metas“, – apie BALTO naujienas pasakoja leidyklos vadovė Daina Žemaitytė. – Tačiau pirmaisiais smuikais šiemet groja lietuvių autoriai. Grožinės literatūros lentynoje ryškiausiai šviečia modernių Akvilės Kavaliauskaitės novelių knyga „Kūnai“, psichologinio trilerio žanrui talentingai atstovauja Dovilės Štuikienės „Antrininkė“, virtuvės istorijas pasakoja Gian Luca Demarco ir Agnė Grigaliūnienė, ironiškai pirmąjį nepriklausomybės dešimtmetį prisimena Andrius Užkalnis. Pernai leidyklos pradėtą kelionių ir patirčių knygų seriją, kurioje – ir mugės svečio Algirdo Kumžos įspūdžiai iš Himalajų, ką tik papildė Liudo Dapkaus knyga „Žuvis, kuri supainiojo duris“, tiesiai iš spaustuvės į mugę atkeliaus Gabijos Lunevičiūtės „Vilniaus atminties punktyrai“.

Nuo žurnalistikos prie grožinės literatūros

Žurnalistė Akvilė Kavaliauskaitė, prieš penkerius metus debiutavusi romanu „Du gyvenimai per vieną vasarą“, Vilniaus knygų mugėje pristatys novelių knygą „Kūnai“. Nors novelės žanras laikomas nepopuliariu ir netgi vadinamas „rinkodarine savižudybe“, autorės nuomone, jis labai tinkamas mūsų laikmečiui, kai visi skuba: „Vis girdžiu žmones skundžiantis, kad perskaito romano pradžią, o kai vėl randa laiko paimti į rankas, jau būna pamiršę, apie ką jis. Noveles gali skaityti po vieną, susikaupti trumpai, pagalvoti.“

Ar Lietuvos skaitytojai iš tiesų nemėgsta novelių ir apsakymų? Į diskusiją kviečia BALTO leidyklos vadovė Daina Žemaitytė, novelių knygos „Kūnai“ autorė Akvilė Kavaliauskaitė, rašytojas Alvydas Šlepikas ir menininkė Jolita Vaitkutė.

Pokalbis „Ar Lietuvos skaitytojai iš tiesų nemėgsta novelių ir apsakymų?“ Vilniaus knygų mugėje – sekmadienį, vasario 23 d., 12 val. 5.2 salėje.

Detektyvinio romano žanrą nutarė išbandyti dviejų knygų autorė žurnalistė Dovilė Štuikienė, puikiai pažįstama iš straipsnių žurnale „Laimė“. „Skaičiau ir skaitau daug įvairių knygų, bet trileriai ir detektyvai visada tarsi išneša iš rutinos ir įmeta į mažai pažįstamą pasaulį – kaip atsvarą nusistovėjusiai gyvenimo tėkmei. Dar yra tas paslapties momentas, noras „rasti“ nusikaltėlį…“ – apie idėją parašyti detektyvinį romaną „Antrininkė“ sako autorė.

Dovilė dažnai sulaukia klausimo, kodėl ji, žurnalistė, sumanė dar ir rašyti knygas: „Atsakymą slepia pati profesija, kuri yra gyvenimo būdas, – visą laiką vaikštai tarsi su antena, priimančia pačius įvairiausius „dažnius“: sutiktų žmonių elgesio ar išorės detales, įdomias istorijas, savitus personažus. Viso to straipsniuose nepapasakosi, bet kai prireikia, mikliai ištrauki juos kaip fokusininkas triušį iš skrybėlės. Be to, žurnalistai yra kūrybingos, spalvingos, ekstravertiškos asmenybės, o kai ne nuobodos rašo knygas, didelė tikimybė, kad jos nedulkės lentynose.“

Apie tai, kodėl žurnalistės pradeda rašyti romanus, ir bus svarstoma BALTO leidyklos vadovės Dainos Žemaitytės pokalbyje su Dovile Štuikiene bei žurnalistėmis, ne vienos knygos autorėmis Lina Ever ir Erika Umbrasaite.

Pokalbis „Kada žurnalistės pradeda rašyti romanus?“ Vilniaus knygų mugėje – penktadienį, vasario 21 d., 11 val. 5.2 salėje.

Kaip prisimename pirmąjį laisvės dešimtmetį?

Pirmasis laisvės dešimtmetis – jau istorija, todėl visiems matomas skirtingai. Tuo įsitikinęs publicistas Andrius Užkalnis, pristatantis savuosius prisiminimus, suguldytus į knygą „Trečioji Evangelija: griūtis ir laisvė“: „Tai buvo naivus ir optimistiškas gyvenimas ekstremalaus skurdo sąlygomis, kai dauguma tikėjo, kad skurdas laikinas, o gerovės ir džiaugsmo horizontai yra visiškai šalia, ir kad apsimoka stengtis ir aukotis, nes mes taip arti savo svajonių, ir įdomiausia, kad mūsų anų laikų svajonės išsipildė su kaupu, gavome daugiau, negu tikėjomės, ir įrodėme sau patiems ir pasauliui, kad buvo verta.“

Vilniaus knygų mugėje autorius kviečia į pokalbį su Rimvydu Valatka, kurį laiko savo mokytoju ir publicistikos krikštatėviu, apie skirtingus prisiminimus ir apie daugelį istorijos versijų. Ar yra kokia nors teisybė apie tą dešimtmetį, ar viskas jau tapo išgalvotu gyvenimu?

Andriaus Užkalnio knygos „Trečioji Evangelija: griūtis ir laisvė“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – šeštadienį, vasario 22 d., 18 val. 5.3 salėje.

Nuo itališko stalo prie #agnėsketo

Ką italai iš tiesų vadina „makaronais“? Ir kodėl kone kiekvienuose italų namuose yra pastos gaminimo mašinėlė? Kuo itališki balandėliai skiriasi nuo lietuviškų? Kulinarijos studijos šeimininkas, TV laidų vedėjas, puikus šefas Gian Luca Demarco dalijasi receptais, kuriuos išmoko iš savo šeimos ir gyvenimo kelyje sutiktų nuostabių žmonių. Tačiau ši knyga – ne tik apie skanų maistą. Luca pasakoja savo kelią iki Kulinarijos studijos, ir tame pasakojime susipina italų virtuvės tradicijos, jų meilė maistui, šeimos ryšiai ir tikrosios vertybės.

Gian Lucos Demarco knygos „Carpe diem“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – sekmadienį, vasario 23 d., 15 val. 5.1 salėje.

Išbandžiusi begalę dietų ir mitybos būdų, TV ir radijo laidų vedėja, renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė jau buvo susitaikiusi su mintimi, kad niekada netaps lengvesnė, sveikesnė ir energingesnė. Tačiau, pabandžiusi laikytis ketogeninės ir mažai angliavandenių turinčios mitybos principų, savo gyvenimo būdą (ir išvaizdą!) pakeitė neatpažįstamai. Vilniaus knygų mugės dalyviai pirmieji galės į rankas paimti knygą „#agnėsketo… ir kiti receptai“. Joje Agnė dalijasi asmenine patirtimi, drauge su specialistais aiškinasi, kas gi yra keto ir ką reikia žinoti jo besilaikantiems, pateikia lengvai pagaminamų, pačios išbandytų ir mėgstamų patiekalų receptus.

Agnės Grigaliūnienės knygos „#agnėsketo… ir kiti receptai“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – sekmadienį, vasario 23 d., 11 val. 5.2 salėje.

Ką parsivežame iš kelionių?

„Pasaulis, kuris kadaise atrodė toks didelis ir nepažintas, kažkaip susitraukė. Beveik viską galima pasiekti jei ne per kelias valandas, tai per parą ar panašiai. Baltos dėmės žemėlapyje – seniai nuspalvotos, viskas atrasta. Bet juk keliavimas – tai ne užkariavimas. Tai patirtis, kurios įgyji, kad galėtum pasidalyti su kitais“, – įsitikinęs žurnalistas, keliautojas, kelionių vadovas Liudas Dapkus, pristatantis knygą „Žuvis, kuri supainiojo duris“.
Vilniaus knygų mugėje du prisiekę keliautojai – Liudas Dapkus ir žurnalistas Richardas Jonaitis – kviečia į pokalbį apie kelionių knygas ir apie tai, ko ieškoma kelionėse ir kas iš jų parsivežama.

Liudo Dapkaus knygos „Žuvis, kuri supainiojo duris“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – sekmadienį, vasario 23 d., 11 val. 5.1 salėje.

Apie tai, kas verčia krautis kuprinę ir išsiruošti į ekstremalų žygį, pasakos ir keliautojas, rašytojas, ambasadorius Algirdas Kumža, pristatantis knygą „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis“. Tai – įtraukiantis pasakojimas apie lietuvių alpinistų žygį į Sisia Pangmą, vieną aukščiausių pasaulio viršukalnių. Pokalbyje apie Himalajų romantiką ir žmogaus galimybių ribas dalyvauja autorius, Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas, daugkartinė Lietuvos alpinizmo čempionė Vilma Tūbutytė, roko žvaigždė, architektas, rašytojas Algirdas Kaušpėdas, alpinistas, pirmasis lietuvis, įkopęs į Everestą iš Tibeto pusės, Saulius Vilius.

Algirdo Kumžos knygos „Himalajai. Vienos ekspedicijos dienoraštis“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – šeštadienį, vasario 22 d., 15 val. 5.2 salėje.

Atradimų nereikia ieškoti kitame pasaulio krašte, kartais tereikia apsižvalgyti aplink. Populiari miesto gidė Gabija Lunevičiūtė kviečia atrasti Vilnių: „Viskas prasidėjo nuo vieno iš senųjų vilniečių, kuris tiesiog priėjo prie manęs gatvėje ir pradėjo vaizdžiai pasakoti apie vaikystės kvapus ir griūnančius kaminus pokario Vilniuje. Tai buvo tarsi likimo pirštas – impulsas užrašyti senųjų vilniečių pasakojimus apie jų kasdienius vaikystės, paauglystės ir jaunystės maršrutus. Jie atsimena kvepiančias kavines, rojaus obuoliukais dvelkiančius priemiesčius, Didžiąją sinagogą, sugriautus, sudegintus, susprogdintus pastatus, lavonų tvaiką, karietas, senąjį tiltą per Nerį: XX amžiaus Vilnių, kokio jau nebėra.“

Vilniaus knygų mugėje – unikali galimybė išgirsti šiuos pasakojimus iš pirmų lūpų, nes pristatyme dalyvaus knygos herojais tapę miesto senbuviai.

Gabijos Lunevičiūtės knygos „Vilniaus atminties punktyrai“ pristatymas Vilniaus knygų mugėje – penktadienį, vasario 21 d., 17 val. 5.5 salėje.

Įvertintos ir pasaulyje

BALTO leidybos namai į Vilniaus knygų mugę atsiveža knygų leidybos sensacija vadinamą amerikietės Delios Owens romaną „Ten, kur gieda vėžiai“. Odė Šiaurės Karolinos pelkėms ir jose užaugusios merginos istorija užkariavo pasaulį – per praėjusius metus parduota keturi su puse milijono egzempliorių.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į kitas grožinės literatūros naujienas – Christy Lefteri romaną apie Sirijos pabėgėlių dramą „Bitininkas iš Alepo, Granto Ginderio linksmą pasakojimą „Norėjome tik gero“, Novos Lee Maier bauginantį trilerį „Gimdyvės padėjėja“, jausmingą italų bestselerių autorės Svevos Casati Modignani romaną „Apartamentai 405“, intriguojantį Noah Hawley trilerį „Prieš nukrentant į jūrą“ ar Georgie Blalock romaną „Kita Vindzorų mergina“ apie britų princesę Margaretą.

Naujų knygų lentynoje taip pat rikiuojasi aktualios šiuolaikiniam žmogui negrožiniai kūriniai. Žinomas švedų psichiatras ir bestselerių autorius Andersas Hansenas knygoje „Naršymo metas“ pasakoja, kaip veikia smegenys ir kas jose vyksta, kai laiku ar ne laiku išsitraukiame mobilųjį telefoną. Psichoanalitiko Dariano Leaderio knyga „Kodėl mes nemiegame?“ – įtraukiantis gidas po žmonijos miego istoriją ir šiuolaikinės nemigos priežastis. O istorikas Davidas Frye į žmonijos istoriją pažvelgė per… sienas – „Sienos. Civilizacijos istorija per kraują ir plytas“.

Taip pat skaitykite: