Kaip saugotis per audrą?

Lietuvos link ketvirtadienį artėja galinga audra. Sinoptikų teigimu, šalį ji pasieks antroje dienos pusėje ir nuo pajūrio naktį slinks per visą Lietuvą, o vėjo gūsiai vietomis sieks net ik 32 m/s. Kokių rekomendacijų laikytis siekiant išvengti galimų nuostolių bei nelaimių?

Dažniausiai audrų metų būna išdaužiami langai, apgadinami namų stogai, lietvamzdžiai, balkonų apdailos ir lauke palikti kilnojami daiktai.

Siekiant išvengti nuostolių, o svarbiausia – apsaugoti savo sveikatą bei gyvybę, „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas pateikia esminius patarimus, kurių verta laikytis užklupus audrai.

1. Esant tokiam stipriam vėjui, pirmiausia rekomenduojama likti namuose ir pasirūpinti savo bei artimųjų saugumu.

2. Jei tokios galimybės nėra, stenkitės neiti ar nevažiuoti palei miškingas vietas bei elektros stulpus. Taip pat patariama nevaikščioti šalia statybviečių ar reklaminių stendų, pasisaugoti vėjo nešiojamų nuolaužų.

3. Pučiant tokiam stipriam vėjui rekomenduojama laikyti langus uždarytus. Tas pats pasakytina ir apie balkono duris.

4. Turint neįstiklintą balkoną ar terasą, rekomenduojama iš ten išnešti visus baldus, kopėčias ar vazonus. Esant audrai tie daiktai gali būti išnešioti vėjo ir atsidurti kitose teritorijose arba nuo stipraus smūgio išdaužti namų langus.

5. Automobilius rekomenduojama laikyti požeminėse stovėjimo aikštelėse arba garažuose. Jei tokios galimybės nėra, rekomenduojama statyti automobilius kuo toliau nuo medžių, elektros stulpų ar gatvės ženklų, nes audra juos gali užversti tiesiai ant transporto priemonės.

6. Patartina informuoti apie artėjančią audrą savo giminaičius ir kaimynus, ypač – vyresnio amžiaus.

7. Jeigu audros metu žaibuoja, patariama nestovėti arti langų, nekalbėti mobiliuoju ar laidiniu telefonu. Taip pat rekomenduojama išjungti nebūtinus elektros prietaisus – pavyzdžiui, televizorių, radiją ar lygintuvą.

8. Audros metu gali nutrūkti elektros tiekimas, todėl verta pasitikrinti, ar namuose yra prožektorius, ar jo elementai nepasenę.

9. Praėjus audrai ir kieme radus nuvirtusių medžių, jų neliesti, jei įtariate, kad ant jų gali būti nukritusių elektros laidų. Tokiu atveju skambinkite 112 ir informuokite operatorius apie situaciją.

10. Jeigu vis dėlto jūsų namai nukentėjo nuo audros, patariama imtis priemonių, siekiant apsisaugoti nuo nuostolių didėjimo: užkalti atsiradusias angas ir pan.

Taip pat skaitykite: