3 receptai iš šviežio derliaus

Šviežios šių metų derliaus daržovės tampa vis dažnesniu kiekvieno lietuvio pasirinkimu. Po žiemos jų traškumo, šviežumo bei gaivumo sako pasiilgusi ir kulinarinių knygų bei tinklaraščio autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji stengiasi daržoves įtraukti į kiekvieną savo patiekalą ir tikina, jog visavertei mitybai kartais net nereikia mėsos.

Pasiilgsta ne tik skonio, bet ir vaizdo

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog laikotarpis, kuomet parduotuvių lentynose vėl atsiranda šviežio derliaus, jos šeimoje labai laukiamas. Daržovės jai svarbios dėl kelių esminių priežasčių.

„Šviežio derliaus aš pasiilgstu ir fiziškai, ir morališkai. Ne tik dėl to, kad organizmui po žiemos trūksta maistingų medžiagų, nes jau išnaudotos visos vitaminų sankaupos, bet ir dėl spalvų. Man labai svarbu maisto išvaizda, labai norisi tų ryškių, gražių daržovių. Ridikai ar morkos su lapeliais, svogūnėliai su laiškais – šios daržovės suteikia visai kitokį vaizdą ir, žinoma, skonį“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Lentynose pasirodęs pavasarinis derlius paskatino maisto tinklaraštininkę šviežias daržoves į savo mitybos racioną įtraukti kasdien.

„Visuomet stengiuosi, kad kiekviename mano patiekale būtų daržovės – įeitų į recepto sudėtį ir būtų jo dalimi arba bent jau taptų garnyru šalia patiekiamo kepsnio. Svarbiausia, kad į savo racioną įtrauktumėte kuo daugiau įvairių spalvų daržovių – tuo daugiau pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų gauna žmogaus organizmas“, – tikina Kristina.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai dažniausiai renkasi šviežius agurkus, ridikėlius ir pomidorus: „Pastebime, kad ypač didelio susidomėjimo parduotuvėse iš karto sulaukė švieži lietuviški agurkai ir pomidorai. Tačiau pirkėjai mielai renkasi ir iš pietinių šalių importuojamas šviežias daržoves, tarp kurių labai mėgstami įvairių rūšių kopūstai, bulvės, ridikėliai, krapai ar skirtingos salotos“, – sako I. Baltrušaitienė.

Rekomenduoja išbandyti receptus be mėsos

Maisto tinklaraštininkės namuose retai kartojasi tie patys receptai. K. Pišniukaitės-Šimkienės teigimu, jos darbą ir gyvenimo būdą visuomet lydi įvairovė maiste.

„Net šaltibarščius aš gaminu gal tik kartą per sezoną, nes turiu išbandyti dar dešimt skirtingų šaltų sriubų. Nuolat kuriu naujus skonius, todėl mano virtuvėje patiekalai labai retai kartojasi. Kai sulaukiu šviežio derliaus, iškart skubu išbandyti kažką naujo. Šį kartą nusprendžiau, kad pirmieji patiekalai bus be mėsos, dedikuoti šviežioms pavasario daržovėms“, – teigia Kristina.

Pasak jos, žmonės dažnai klysta manydami, kad patiekalai be mėsos bus nesotūs ar neskanūs. Žinant tam tikras taisykles tiek skonio, tiek sotumo prasme ir be jos galima pagaminti puikiai subalansuotus patiekalus.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi trimis receptais, kuriuose šviežio pavasario derliaus daržovės nušvito kitomis spalvomis. Patiekaluose būtent jos griežia pagrindiniu smuiku, tačiau tinklaraštininkė tikina, kad jie patiks net ir tiems, kas neįsivaizduoja nei dienos be mėsos.

Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos

Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios baltymų, o tuo pačiu ir sotumo, joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.

Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos. K. Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

4 porcijoms reikės:

  • 10 mažų šviežių bulvyčių
  • Šlakelio aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • 1 stiklinės žaliųjų lęšių
  • 4 savojos kopūstų lapų (tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, rukola ar pan.)
  • Saujelės šviežių ridikėlių
  • Saujelės šviežių krapų

Padažui reikės:

  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. baltojo vyno acto (tinka ir kitos acto rūšys)
  • 1 v. š. medaus (veganiškai salotų versijai – klevų sirupo)
  • 1 a. š. dižono garstyčių
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia – su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.

Išverdame lęšius – tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.

Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis

Vienos skardos patiekalai yra ypač greiti, patogūs ir lengvai pagaminami, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą – skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite.

Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį – patiekalui taip pat puikiai tinka lašiša. Tik tokiu atveju žuvį dėkite kepti kartu su daržovėmis, šiek tiek anksčiau nei krevetes.

Česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis K. Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

Reikės:

  • Kuo daugiau įvairių daržovių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • Džiovintų žolelių mišinio
  • 300 g karališkų krevečių
  • 3 skiltelių česnako
  • Šviežio rozmarino

Paruošimas:

Supjaustome daržoves. Sumaišome jas su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Paskleidžiame daržoves ant kepimo skardos. Dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 10 minučių.

Krevetes sumaišome su aliejumi, tarkuotu česnaku, druska ir pipirais. Kai daržovės apkepa, ant viršaus išdėliojame krevetes ir šviežią rozmariną. Kepame viską orkaitėje dar 10 minučių.

Tailandietiški ryžių makaronai su riešutų sviesto padažu

Tailandietiški ryžių makaronai K. Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga. Iš tiesų vos per kelias minutes namie pagaminti skaniausius egzotiškus patiekalus yra visai nesunku.

4 porcijoms reikės:

  • 200 g ryžių makaronų
  • 2 morkų
  • 1/2 nedidelio raudonojo kopūsto
  • 1 baltojo ridiko (tinka ir paprasti ridikėliai)
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 cm imbiero šaknies
  • Saujos žemės riešutų
  • Aliejaus kepimui
  • Saujos šviežių svogūnėlių su laiškais (patiekimui)
  • Sezamo sėklų (patiekimui)

Padažui reikės:

  • 50 ml kreminio žemės riešutų sviesto
  • 50 ml šviežių apelsinų sulčių
  • 50 ml vandens
  • 30 ml sojos padažo (versijai be gliuteno – Tamari)
  • 1/2 laimo sulčių
  • 2 v. š. cukraus arba medaus
  • 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Išverdame ryžių makaronus (tik neperverdame, užteks vos kelių minučių virimo!). Išvirusius makaronus perliejame šaltu vandeniu. Visas daržoves supjaustome plonomis juostelėmis. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę.

Į keptuvę beriame daržoves ir smulkintus žemės riešutus, kepiname dar minutę (ne ilgiau, daržovės turi tik lengvai apskrusti). Į keptuvę dedame ryžių makaronus, supilame padažą ir kaitiname maišydami dvi minutes. Patiekiame pabarsčius sezamais ir svogūnų laiškais.