Eteriniai aliejai ir kvapų terapija

Giedrė Veličkienė

Giedrė Veličkienė

Eteriniai aliejai ir kvapų terapija paskutiniais metais smarkiai išpopuliarėjo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Ir ne veltui – eterinių aliejų gydomosios savybės ištirtos ir patvirtintos moksliškai, o aromaterapinių priemonių efektyvumu galite lengvai ir greitai įsitikinti patys! Pasak medikės, aromaterapeutės, aromaterapinės linijos visai šeimai „Aromáma“ kūrėjos Giedrės Veličkienės, eteriniai aliejai yra itin universali ir plačiai naudojama gamtos dovana žmonijai.

Vienintelis šių priemonių trūkumas – jų neužtenka nusipirkti ir panaudoti retkarčiais. Jas reikia naudoti labai sąžiningai, nes tai nėra „stebuklinga“ piliulė, kuri akimirksniu pašalina vieną ar kitą simptomą. Tačiau naudoti šias priemones lengva ir malonu – viliojantys aromatai tiesiog užburia visus, kurie įsileidžia aromaterapiją į savo namus ir gyvenimą!

Eteriniai aliejai nėra priskiriami vaistų kategorijai, tačiau įrodyta, jog šios lakios, iš augalų žiedų, lapų, šaknų ar kitų dalių išgautos, itin koncentruotos kvapiosios medžiagos pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, kovoja su bakterijomis, virusais, grybeliais. Daugybę metų eteriniai aliejai yra naudojami ne tik patalpoms kvėpinti, tačiau ir siekiant išgauti tam tikras terapines savybes. Sakyti, kad eteriniai aliejai gydo negalima, nes jų veikimo principas kiek kitoks. Aromaterapija – tai švelni šoko terapija žmogaus imuninei sistemai, natūralių organizmo gynybinių galių sužadinimas, kuris skatina mūsų kūną sveikti, tad procedūros su eteriniais aliejais itin naudingos dažnai sergantiems, silpnos imuninės sistemos žmonėms.

Aromaterapija veikia ne tik kūną, bet ir jausmus, emocijas, todėl yra vadinama holistiniu sveikatinimo būdu. Kai kurie eteriniai aliejai (pvz. citrusų) netgi vadinami natūraliais antidepresantais. Tik pagalvokite: kol sunoksta citrusiniai vaisiai, jie sugeria tonas saulės šviesos! Tad garuodami mūsų namuose, šie aliejai ne tik suteikia jaukų, šiltą aromatą, bet ir skaidrina nuotaiką, pakelia ūpą.

● Norint pajusti sveikatinančią eterinių aliejų naudą, itin svarbu naudoti tik aukštos kokybės, ekologiškus eterinius aliejus. Tokių eterinių aliejų neįsigysite turguose, kosmetikos parduotuvėse, dažnai net ir vaistinėse. Tikrųjų, aromaterapinėms procedūroms ir sveikatinimui skirtų eterinių aliejų ieškokite specializuotuose aromaterapijos salonuose ar ekologiškų prekių parduotuvėlėse. Kokybiški eteriniai aliejai būna supilstyti į tamsaus stiklo buteliukus, etiketėje būtinai bus nurodytas lotyniškas augalo pavadinimas, aliejaus kilmės šalis, galiojimo data, saugumo frazės. Pirkite tik 100 % grynus, augaliniu aliejumi neskiestus eterinius aliejus – tokius drąsiai galėsite naudoti elektriniuose garintuvuose, įtrynimams, kvapnioms vonioms ruošti, o esant reikalui prasiskiesti ir naudoti masažams.

● Labai dažnai nepatyrusius vartotojus bandoma apgauti, kad tik itin brangūs eteriniai aliejai gali turėti terapinių savybių. Tai nėra tiesa, tad nesileiskite mulkinami skambių marketinginių frazių, tokių kaip „itin tyras“, „neskiestas“, „terapinės klasės“, „vienintelis toks pasaulyje“. Dažnai tokiomis frazėmis švaistosi tinklinio marketingo kompanijų atstovai, kuriems svarbu tik parduoti savo produktą kuo brangiau. Kasdienio naudojimo, kokybiški, aromaterapinėms procedūroms skirti eteriniai aliejai mūsų šalyje kainuoja nuo 4 iki 15 eurų už 5 ml. Yra ir gerokai brangesnių aliejų, tačiau tai būna rūšiniai, profesionaliam naudojimu skirti produktai.

● Aromaterapijoje galioja principas „mažiau yra daugiau“, tad, pradėję naudoti aromaterapiją, įdėmiai perskaitykite rekomenduojamas receptūras ir negalvokite, kad įlašinus tris kartus daugiau lašelių nei rekomenduojama, bus pasiektas tris kartus geresnis terapinis efektas. Negalvokite, kad eteriniai aliejai yra tiesiog nekalti kvepaliukai, atseit įkvėpiau, iškvėpiau ir viskas. Tai yra itin koncentruotos, augalinės kilmės cheminės medžiagos, kurių molekulės patenka į mūsų kraujo ir limfos sistemas. Eterinių aliejų metabolizmas (apykaita, perdirbimas) vyksta kepenyse, tad gerokai padauginus eterinių aliejų galite pakenkti šiam gyvybiškai svarbiam organui.

● Būtina žinoti, kad grynų eterinių aliejų negalima naudoti ant odos – galite sudirginti ar nudeginti jautrią odą. Vienintelė kūno vieta, kur galima naudoti grynus eterinius aliejus, tai kojų padai. Čia oda yra stora ir mažiausiai jautri, o eterinių aliejų molekulės per padų odą į organizmo kraujotaką patenka itin greitai – per 5–7 min. Tiesa, yra kelios išimtys: prireikus ant odos grynus galima naudoti levandų, arbatmedžių, pelargonijų eterinius aliejus. Pavyzdžiui, nudegus pirštą, galite užlašinti ant jo gryno levandų eterinio aliejaus. Šis greitai išgaruos ir ištrauks iš nudegusios vietos karštį. Jei suskubsite šią aromaterapinę pagalbą sau suteikti greitai, tikėtina, kad oda „nepasipuoš“ pūslėmis. Pajutę pirmuosius lūpų pūslelinės požymius, skubėkite tepti niežtinčią vietą grynu arbatmedžių eteriniu aliejumi – su virusais kovojančios šio aliejaus savybės stebuklingai greitai nudžiovins kylančias pūsleles.

● Aromaterapeutams dažnai užduodamas klausimas, ar eteriniai aliejai tinka alergiškiems žmonėms. Atsakymas yra TAIP! Ne visada, ne visais atvejais, tačiau daugumai alergiškų žmonių tinka vienokie ar kitokie eteriniai aliejai. Reikėtų pradėti nuo pačių paprasčiausių, „ramiausių“ eterinių aliejų, tokių kaip antai levandų, ramunėlių, rozalinų, mandarinų ir naudoti juos labai saikingai, stebint organizmo reakcijas. Dauguma alergiškų žmonių atranda sau tinkamus eterinius aliejus ir sėkmingai juos naudoja sveikatos gerinimui. Pavyzdžiui, dulkėms, žiedadulkėms alergiški žmonės kuo puikiausiai toleruoja levandų, ramunėlių, citrinų ir eukaliptų eterinių aliejų mišinį – jis puikiai malšina alergijos simptomus, atkemša nosį ir palengvina kvėpavimą.

Ką galite nuveikti su šiais neįtikėtinai kvepiančiais lašeliais?

Eterinių aliejų garinimas. Garinkite eterinius aliejus gyvenamosiose patalpose. Šis ritualas ne tik valo orą nuo virusų ir bakterijų, bet ir gerina nuotaiką, suteikia namams malonų aromatą. Priešingai nei įvairiausi sintetiniai smilkalai, kvapiosios žvakės ir namų kvepalai, eteriniai aliejai nekenkia sveikatai ir nedirgina kvėpavimo takų.
Eterinius aliejus geriausia garinti elektriniame eterinių aliejų garintuve – taip maksimaliai išsaugomos terapinės aliejų savybės. Garinimas keraminėje žvakidėje (apačioje žvakutė, virš kurios yra talpa su vandeniu ir eteriniais aliejais) taip pat galimas, tačiau jei pasirinksite tokį garinimo būdą, stebėkite, kad temperatūra vandens / aliejų talpoje neviršytų 60 laipsnių – viršijus šią temperatūrą terapinės aliejų savybės praranda veiksmingumą, o kaisdami, smilkdami eteriniai aliejai skyla į sveikatai pavojingus junginius. Kokius eterinius aliejus garinti? Priklauso nuo to, kokio terapinio efekto siekiate!

Atsipalaidavimui, nervų sistemai raminti, miegui gerinti: levandų, ramunėlių, mairūnų, mandarinų, bergamočių eteriniai aliejai.
Nuo peršalimo, imunitetui aktyvinti: arbatmedžių, eukaliptų, pipirmėčių, čiobrelių, pušų, kėnių, rozalinų, citrinų, mirtų eteriniai aliejai.
Gerai nuotaikai ir namų jaukumui: citrinų, apelsinų, greipfrutų, žaliųjų citrinų, japoninių laurenių, citrinžolių eteriniai aliejai.
Susikaupimui dirbant protinį darbą, atminčiai gerinti: rozmarinų, pipirmėčių, citrinų eteriniai aliejai.
Romantiškam vakarui: jazminų, rožių, levandų, kvapiųjų kanangų („Ylang Ylang“) eteriniai aliejai.
Namų orui gryninti: citrinų, greipfrutų, kėnių, pušų, rozmarinų, pipirmėčių eteriniai aliejai.

Dienos metu į eterinių aliejų garintuvą lašinkite 6–8 lašelius eterinių aliejų, nakčiai ne daugiau kaip 3–4, nes intensyvūs aromatai gali trikdyti ramų miegą. Nakties metu eteriniai aliejai dažniausiai garinami peršalus, kai kemšasi nosis, kamuoja erzinantis kosulys. Tokiu atveju rozalinų, čiobrelių ar pušų eteriniai aliejai puikiai ramina kvėpavimo takus, mažina nosies užburkimą, padeda geriau išsimiegoti ir greičiau pasveikti!

Jei neturite nei kokybiškos AROMA žvakidės, nei elektrinio eterinių aliejų garintuvo, labai lengvai pasigaminsite nuostabaus aromato purškiklį su eteriniai aliejais. Pavyzdžiui, šis puikiai valo orą, lengvina kvėpavimą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų:

RECEPTAS:
25 lašeliai citrinžolių eterinio aliejaus;
10 lašelių eukaliptų eterinio aliejaus;
10 lašelių arbatmedžių eterinio aliejaus;
100 ml vandens.
Į tamsaus stiklo buteliuką sulašinkite eterinius aliejus, supilkite vandenį, mišinį sukratykite ir purkškite patalpose kelis kartus per dieną po 5–7 paspaudimus.

Jei norite suteikti namams ypatingą aromatą, kuris sukurs švaros pojūtį ir pagerins nuotaiką, pasigaminkite purškiklį su citrusiniais eteriniais aliejais.

RECEPTAS:
15 lašelių apelsinų eterinio aliejaus;
15 lašelių greipfrutų eterinio aliejaus;
15 lašelių citrinų eterinio aliejaus;
100 ml vandens.
Į tamsaus stiklo buteliuką sulašinkite eterinius aliejus, supilkite vandenį, mišinį sukratykite ir purkškite patalpose kelis kartus per dieną po 5–7 paspaudimus.

Aromaterapinės vonios. Nepaprastą malonumą ir visokeriopą naudą teikia aromaterapinės vonios. Maudantis vonioje su eteriniais aliejais aromaterapija veikia dvejopai: per uoslę ir per odą. Tokios vonios gerina nuotaiką, bendrą savijautą, kraujotaką, limfotaką, detoksikuoja, gražina odą, lengvina kvėpavimą, mažina skausmus, stimuliuoja imuninę sistemą ir kt. Aromaterapinės vonios poveikis priklauso nuo to, kokius eterinius aliejus į ją lašinsite:
● Atsipalaiduoti, sumažinti stresą, sušvelninti bet kokius skausmus padeda vonia su keliais lašeliais levandų ir ramunėlių eterinių aliejų.
● Virškinimo sistemą suaktyvins, nuotaiką ir odos būklę pagerins vonia su apelsinų, greipfrutų, citrinų ir kitais citrusiniais eteriniais aliejais*.
● Peršalus rekomenduojama pagulėti karštoje vonioje su druska ir arbatmedžių, eukaliptų, čiobrelių, pušų eteriniais aliejais.
Ruošiant kvapnias vonias svarbu atsiminti vieną dalyką: eteriniai aliejai netirpsta vandenyje, todėl įlašinus juos grynus į vandenį, dirgina odą, tad rekomenduojama eterinius aliejus praskiesti druska, pienu arba augaliniu aliejumi.

Jei oda normali, paimkite arbatinį šaukštelį valgomosios druskos, užlašinkite ant jos 5–8 lašelius eterinio aliejaus ir viską suberkite į vonią.

Jei oda sausa, jautri arba norite ją palepinti, paimkite pusę stiklinės pieno, įlašinkite į jį 5–8 lašelius eterinio aliejaus ir supilkite kvapnų mišinį į vonią.

Jei oda itin sausa, pleiskanojanti, paimkite šaukštą augalinio aliejaus (migdolų, alyvuogių, kokosų ir pan.), įlašinkite į jį 5–8 lašelius eterinio aliejaus ir supilkite aliejų mišinį į vonią.

*Jei maudysitės vonioje su citrusiniais aliejais, visada rekomenduojama juos skiesti su pienu ar augaliniu aliejumi, nes citrusai stipriai dirgina odą.

Keli patarimai peršalimo ligų sezonui:

Jei jaučiate peršalimo simptomus, išbandykite kvepiančią greitąją pagalbą. Aromaterapiniai pėdų įtrynimai – efektyvus būdas suaktyvinti imuninę sistemą ir neįsisirgti. Geriausiai šiam tikslui tinka arbatmedžių, eukaliptų, citrinų, čiobrelių, pušų eteriniai aliejai. Lašeliu gryno, neskiesto eterinio aliejaus įtrinkite kojų padus, aukitės medvilnines ar vilnones kojines ir eikite miegoti. Ryte jausitės geriau!

Jei skauda gerklę, padėkite sau aromaterapiniu burnos skalavimu. Pasigaminkite tokį tirpalą:

Valgomasis šaukštas valgomosios druskos;
5 lašai arbatmedžių eterinio aliejaus;
200 ml vandens.

Eterinį aliejų užlašinkite ant druskos. Druską gerai išmaišykite, ištirpinkite vandenyje.
Mišiniu skalaukite burną ir gerklę 5–6 kartus per dieną. Šis skalavimo skystis ne tik puikiai malšina skausmą, bet ir naikina negalavimą sukėlusias bakterijas.
Tokie patys skalavimai puikiai tinka po odontologinių procedūrų, taip pat sergantiems parodontoze ir tiems, kurie skundžiasi nemaloniu burnos kvapu.

Jei puola sloga, pasigaminkite nepaprastai efektyvų aromaterapinį mišinį ir tepkite juo nosies landas kas dvi valandas:

20 ml saldžiųjų migdolų aliejaus (tinka ir bet koks kitas augalinis aliejus);
6 lašeliai arbatmedžių eterinio aliejaus.

Dėmesio! Niekada netepkite nosies ar panosės grynais, neskiestais eteriniais aliejais. Taip pat niekada nelašinkite eterinių aliejų ar gaminių su eteriniais aliejais į nosį – tai gali būti mirtina!

Patarimas namų švarai ir jaukumui

Valydami grindis ir baldų paviršius, į vandenį įlašinkite kelis lašelius citrinžolių, citrinų, greipfrutų, arbatmedžių, pipirmėčių, eukaliptų ar kt. eterinių aliejų. Ne tik dezinfekuosite namų paviršius, bet ir suteiksite namams malonų, natūralų aromatą!

Įspėjimas senjorams! Jei skundžiatės aukštu kraujospūdžiu, nepiktnaudžiaukite rozmarinų, pipirmėčių, eukaliptų eteriniais aliejais, nes jie gali dar labiau didinti kraujospūdį! Naudokite daugiau „ramių“ aliejų: mandarinų, bergamočių, levandų, o labiausiai pulsą ir kraujospūdį mažina egzotiškas, ypač saldžiai kvepiantis kvapiųjų kanangų („Ylang Ylang“) eterinis aliejus.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: