Balandžio 4-5 d. darbai sode, darže

daigai

Tręšti dekoratyvinius augalus

Nuo kovo pabaigos iki maždaug balandžio vidurio tinkamas laikas pradėti tręšti dekoratyvinius augalus. Po žiemos iš dirvos išplaunamos maistinės medžiagos, ypač azotas, magnis ir kai kurie mikroelementai.

Sėti ropinius kopūstus

Tinkamas laikas sėti ropinius kopūstus (kaliaropes). Sėjami nuo ankstyvo pavasario ir persodinami po 5–6 savaičių. Vėlesniam derliui sėjami balandžio mėnesį į lysves po dangalais ir auginami kaip vėlyvųjų gūžinių kopūstų daigai.

Sėti gūžines salotas

Balandžio pirmoji pusė, kai tik pasitraukia įšalas, tinkamas laikas salotoms sėti. Gūžinės salotos sodinamos daigais arba sėjamos tiesiai į dirvą. Daigai užauga per 2–3 savaites. Į lysves daigai turėtų būti sodinami, kai užaugina 5–6 tikruosius lapelius. Geriausiai auga purioje, derlingoje dirvoje.

Kaulavaisių genėjimas

Tinkamas laikas kaulavaisiams genėti, nes jie jautresni šalčiui. Nieko nedarant, kaulavaisiai labai išauga ir sutankėja, ima plisti ligos, taip pat dažnai dera tik vainiko pakraščiai. Nepamirškite genėjimo žaizdų užtepti sodo tepalu.

Genėti peržiemojusias daugiametes gėles

Paruoškite fuksijas, pelargonijas bei kitas daugiametes gėles. Genėjimas itin svarbus, norint užauginti stiprius, gražius ir gausiai žydinčius jų kerus. Genint pelargonijas, nuo krūmo apačios paliekami 5–6 lapai, sveiki jaunų fuksijų ūgliai patrumpinami trečdaliu, senesnių – perpus.

Tręšti daugiametes gėles

Palankus metas daugiametėms gėlėms lauke tręšti, nes tai skatina jų augimą, didina atsparumą ligoms. Geriausia naudoti gėlėms skirtas kompleksines trąšas, kuriose yra azoto, fosforo, kalio ir mikroelementų.

Patikrinti kuolus ir pririšimus

Nepamirškite pasirūpinti silpniausiais augalais – jaunais vaismedžiais. Patikrinkite, ar medeliai tvirtai laikosi prie atramų, ar neapaugo virvutės ir nereikia jų perrišti. Kuolas nuo vaismedžio turėtų būti įbestas apie 20 cm atstumu, patartina pietų pusėje. Taip jo metamas šešėlis apsaugos jaunų medelių kamienus nuo perkaitimo pavasarį.

Taip pat tinka sėti:

  • ridikėlius, salotas, špinatus, gūžines salotas šiltnamyje
  • žirnius lauke, sodinti vasarinius česnakus,
  • žiedinius kopūstus, svogūnus, pomidorus daigams,
  • sėti, aeruoti, tręšti veją.

Paruošta pagal „Žalia stotelė“ informaciją

Taip pat skaitykite: