Turiningas laisvalaikis iš namų

Dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos ir karantino šalies kultūros įstaigos turėjo užverti duris. Tačiau daugelyje jų galima lankytis virtualiai, neišėjus iš namų.

Pateikiame susistemintą informaciją apie Kultūros ministerijai pavaldžius (ir ne tik) muziejus, bibliotekas, teatrus, koncertines įstaigas ir kitas institucijas, kurios siūlo virtualius turus.

Muziejai siūlo apsilankyti virtualiai

Lietuvos nacionalinis muziejus pasitelkdamas grotažymę #kąVeiktiKaineveikiame pristato trumpų pasakojimų ciklą, kuriame supažindina su įdomiausiais muziejuje saugomais eksponatais.

M. K. Čiurlionis. Bičiulystė

M. K. Čiurlionis. Bičiulystė

Virtualiai pakeliauti siūlo ir trys Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padaliniai: Palangos gintaro muziejus, Laikrodžių muziejus ir Prano Domšaičio galerija. O su Vilniaus pilimis nuo šiol gali susipažinti ne tik vilniečiai, bet ir visi norintieji. Virtualiai pasivaikščioti galima ir po Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų, Nacionalinį muziejų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus. Pastarasis ketina parengti visų keturių maršrutų virtualius turus, kol kas parengtas vienas.

Neišėjus iš namų galima žvalgytis po Lietuvos aviacijos muziejų, Kauno IX forto muziejų,L ietuvos švietimo istorijos muziejų.

Lietuvos jūrų muziejus sukūrė programėlę, kuria naudodamosi skirtingos tikslinės grupės gali keliauti po Lietuvos laivybos ekspoziciją / istoriją. Programėlė „Jūrų muziejaus gidas“ prieinama „GooglePlay“ ir „App Store“ platformose.

Lietuvos liaudies buities muziejus parengė virtualius turus po Aukštaitijos sektorių, Dzūkijos bei Tremties ir pasipriešinimo sektorius.

Šiaulių „Aušros“ muziejus siūlo virtualią pažintį ne tik su pačiu muziejumi, bet ir jo padaliniais – Chaimo Frenkelio vila ir Žaliūkių malūnininko sodyba. Valstybinis Vilniaus žydų muziejus pristato „Muziejaus pasakojimus“ – pasitelkdamas eksponatus visuomenę supažindina su Lietuvos žydų istorija, kultūra. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus siūlo skirtingas veiklas kiekvienai savaitės dienai.

Savivaldybių ir kitų muziejų siūlomus virtualius turus rasite čia.

Virtualių parodų svetainėje „Eksponatai, kuriuos verta pamatyti“ vartotojai gali peržiūrėti muziejuose sukauptus ir saugomus vertingiausius, įdomiausius, lankytojus labiausiai dominančius eksponatus. Pristatomi ir unikalūs kultūros paveldo objektai, saugomi privačiose kolekcijose ar įstaigose, taip pat ir veikiančiose užsienio šalyse, su kuriomis Lietuvos muziejai yra sudarę bendradarbiavimo sutartis, kartu įgyvendina kultūros paveldo skaitmeninimo ir sklaidos projektus.

Išskirtiniai kultūros paveldo objektai prieinami ir interneto svetainėje „Lietuvos muziejų lobiai“. Lietuvos muziejų panoraminės nuotraukos skelbiamos interneto svetainėje www.panoramos.lt, o 3D skaitmeninių vaizdų virtualios parodos pasiekiamos adresu https://sketchfab.com/limis/collections.

Lietuvos dailės muziejus siūlo vaikams pažintį su Vilniaus istorija, kultūra ir architektūra spalvinant internetines knygas „Miesto įkūrimas“ ir „Miesto gyvenimas“. Jas sukūrė Lietuvos muziejų informacijos ir skaitmeninimo centras (LIMIS).

Į namus ateina teatrai ir koncertinės įstaigos

Nacionalinis Kauno dramos teatras siūlo „Teatrą onl1ne“, Klaipėdos dramos teatras – spektaklių transliacijas. Kauno valstybinis lėlių teatras ir Valstybinis Šiaulių dramos teatras ateina į namus ir kviečia žiūrėti spektaklius virtualiai. Garsiausius spektaklius žiūrėti internetu siūlo ir Valstybinis Vilniaus mažasis teatras. Kauno valstybinis muzikinis teatras siūlo virtualią ekskursiją po teatrą, taip pat koncertų ir spektaklių įrašus.

Lietuvos nacionalinė filharmonija pristato skaitmeninę koncertų salę. Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ šeštadieniais transliuos savo pasirodymus skaitmeninėje erdvėje.

Į virtualią erdvę keliasi bibliotekų paslaugos

Bibliotekų elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt galima skaityti daugiau kaip 2000 lietuviškų elektroninių knygų. Virtualaus kultūros paveldo portale – tūkstančiai meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų. Šiuo metu čia galima skaityti daugiau nei 1700 lietuvių autorių kūrinių.

Nacionalinė biblioteka prenumeruoja užsienio duomenų bazes, kuriose yra keliolika tūkstančių el. žurnalų, ir siūlo šiais ištekliais naudotis nuotoliniu būdu.

Apribojus bibliotekų paslaugų teikimą, Nacionalinė biblioteka ieško sprendimų, kaip dabartines parengtas parodas pristatyti nuotoliniu būdu. Bendradarbiaudama su partneriais, biblioteka fiziškai veikusią parodą „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988–1991 metais“ perkėlė į virtualią erdvę. Šiuo metu galima aplankyti daugiau nei 40 Nacionalinės bibliotekos parengtų virtualių parodų.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistai parengė atsakymus į dažniausius šiandienos sąlygomis skaitytojų užduodamus klausimus, taip pat sukūrė rubriką „Klausk bibliotekininko“, kurioje elektroniniu paštu atsakoma į klausimus apie interaktyvias elektronines paslaugas, taip pat į klausimus, susijusius su Nacionaline biblioteka, jos fondais, duomenų bazėmis, dokumentų paieška.

Pasiūlymais, kaip prisitaikyti prie šiandienos sąlygų aptarnaujant skaitytojus nuotoliniu būdu, dalijasi ir Lietuvos bibliotekininkų draugija.

Lietuvos dokumentinio kino internete svetainėje www.e-kinas.lt pateikiama Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma senoji dokumentika – filmai ir jų aprašai. Šiuo metu čia yra šiek tiek daugiau nei 100 pavadinimų senųjų lietuviškų dokumentinių filmų su jų aprašais lietuvių ir anglų kalbomis.

Interneto svetainėje www.sinemateka.lt prieinami suskaitmeninti ir restauruoti dokumentiniai filmai ir videomeno darbai, saugoti VHS formatu. Nepriklausoma sinemateka – VšĮ „Meno avilys“ projektas.

Archyvai atsiveria visuomenei

Lietuvos ypatingasis archyvas karantino laikotarpį kviečia praleisti prasmingai ir siūlo susipažinti su įdomiausiais archyvo saugomais dokumentais. Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje nuo karantino pradžios vyksta akcija „Praleisk karantiną prasmingai“ #praleiskkarantinąprasmingai. Kiekvieną dieną čia galima rasti paskelbtus aktualius, įdomius, skaudžius istorijos puslapius primenančius, o kai kada ir nuotaikingus dokumentus.

Archyvo sukurtoje interneto svetainėje „Lietuvos partizanų dokumentų elektroninis archyvas“ galima susipažinti su Lietuvos Laisvės kovotojų dokumentais, apžiūrėti išlikusias ginkluoto pogrindžio dalyvių nuotraukas, atsišaukimus, karikatūras, atributiką ir kt. Lietuvos archyvų virtualių parodų portale galima apžiūrėti ne vienerius metus Lietuvos ypatingojo archyvo ir kitų valstybės archyvų rengtas virtualias parodos.

Kultūros vartotojus taip pat turėtų sudominti Kultūros paveldo registras – nekilnojamojo ir kilnojamojo kultūros paveldo vertybių duomenų bazėje. Šioje svetainėje taip pat galima savarankiškai sudaryti maršrutus ir aplankyti Lietuvos kultūros paveldo vietas virtualiai.

Taip pat skaitykite: