Idėjos velykiniam stalui – iš interneto

velykos

Daugelis žmonių jau šiandien pradeda galvoti, kaip karantine reikės praleisti laukiamiausią pavasario šventę – Velykas. Susiduriama su opia problema, jog nuo patikrintų receptų žmonės per karantiną jau spėjo pavargti, o naujiems atrasti – pristinga įkvėpimo. Štai 5 programėlės, leisiančios savo namų virtuvėje Velykoms pasigaminti naujų ir gardžių patiekalų.

„Ilgą laiką praleidžiant namuose, maisto gamyba gali tapti varginančia rutinos dalimi, tačiau su keliais išmaniaisiais įrankiais tai daryti bus gerokai lengviau. Maisto gaminimas net gi gali tapti puikia laiko su šeima praleidimo forma – įdomių receptų paieškos, produktų ruošimas kartu su šeimos nariais, o galiausiai gardūs Velykų pusryčiai ar vakarienė prie vieno stalo padės išblaškyti monotoniškas nuotaikas“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

1. „Good Food“: viskas, ko reikia, vienoje vietoje

Programėlė: „Good Food“

Platforma: visos

Kaina: nemokama

Ilgesnį laiką gaminant maistą namuose, norisi mažos pagalbos iš šalies – naujų, nematytų receptų, įkvėpimo vakarienei ar pasufleravimo, ką gi būtų galima valgyti šiandien. Visą tai rasite televizijos „BBC“ sukurtoje programėlėje „Good Food“.

„Joje yra viskas, ko tikimės, ieškodami tokio tipo programėlių. Čia daug įvairių receptų, kuriuos galite rasti naudodami pasirinktus raktažodžius ar jau suformuotas kategorijas, pavyzdžiui, „Greita ir paprasta“, „Šeimai ir vaikams“, „Pigiai vakarienei“, „Sveikatai“. Receptų sąrašą sudaro tiek paprastų žmonių, tiek garsių virtuvės šefų patiekalai, todėl rasite kiekvieno skoniui tinkamo maisto. Bet to, programėlė yra tiesiog puikiai subalansuota – paprasta, neperkrauta, tačiau su visa reikalinga informacija“, – sako M. Vrubliauskas.

Atsivertę pasirinktus receptus, matysite ne tik ingredientų sąrašą ar gaminimo instrukciją, bet ir patiekalo maistinę vertę – kalorijų skaičių, angliavandenių, baltymų, riebalų ir kitų medžiagų kiekį. Jį sekti karantino metu ypač svarbu, kadangi dažnas judame mažiau, valgome daugiau ir taip rizikuojame priaugti papildomų kilogramų.

2. „Tasty“: legendiniai vaizdo įrašai – jūsų telefone

Programėlė: „Tasty“

Platforma: visos

Kaina: nemokama

Prekinio ženklo „Tasty“ receptų vaizdo įrašus puikiai žino daugelis žmonių – platformoje „YouTube“ juos seka beveik 18 mln. vartotojų. Dabar juos dar patogesniu būdu galėsite pasiekti ir savo telefone – programėlėje „Tasty“.

„Žiūrint „Tasty“ vaizdo įrašus, noras gaminti apima net to daryti nemokančius. Galimybė juos visus pasiekti telefone, vienoje vietoje, tikrai palengvins maisto gamybą namuose. Pasirinkę receptą, galėsite peržiūrėti visą jo gaminimo instrukcijos vaizdo įrašą nuo pradžios iki pabaigos. Taip susidarysite aiškų vaizdą, ko šiame gamybos procese reikia tikėtis. O eidami gaminti, galėsite peržiūrėti kiekvieno recepto žingsnio vaizdo įrašą. Taip būsite užtikrinti, kad gamybos procese nedarote klaidų ir rezultatas išeis toks, kokio ir tikitės“, – sako M. Vrubliauskas.

3. „Jamie Oliver‘s Recipes“: asmeniniai profesionalo receptai

Programėlė: „Jamie Oliver‘s Recipes“

Platforma: „iOS“

Kaina: nemokama

Norint išmokti gaminti netradicinius patiekalus, itin praverstų profesionalaus šefo pagalba. O jei tas šefas dar ir visame pasaulyje žinomas britas Jamie‘is Oliver‘is, turime puikią galimybę išmokti gaminti geriau. Dabar ši mintis tapo realybe – gardžiausius J. Oliverio receptus rasite jo vardo programėlėje „Jamie Oliver‘s Recipes“.

„Programėlė turi visas svarbiausias funkcijas, kaip ir kitos tokio tipo programėlės – receptų galite ieškoti naudodami raktažodžius ar kategorijas, patogiai matyti patiekalų gaminimo instrukcijas, kurių kiekvienas žingsnis išsamiai aprašytas. Kuo ši programėlė skiriasi nuo kitų? Receptai čia kiek rafinuotesni. Tai nereiškia, kad juos pagaminti labai sudėtinga, tačiau jie reikalauja truputėlį daugiau įgūdžių“, – sako M. Vrubliauskas.

Tiesa, nors programėlę galite atsisiųsti nemokamai, kai kurie ypatingesni receptai yra užrakinti ir juos pamatyti galėsite tik įsigiję mokamą programėlės versiją.

4. „Yummly“: tik jums subalansuotas meniu

Programėlė: „Yummly“

Platforma: visos

Kaina: nemokama

Vienas didžiausių iššūkių, gaminant maistą namuose, yra rasti atsakymą į klausimą, ką valgome šiandien? Idėjų tarsi ir netrūksta, tačiau būna sunku išsirinkti, ko norėtume būtent dabar. „Yummly“ šią problemą išspręsti padės, nes pateiks pagal jūsų poreikius subalansuotą receptų sąrašą.

„Yummly“ kaip ir „Good Foods“ turi viską, ko reikia maisto gaminimo programėlei. Kuo ji kitokia? Čia automatiškai sugeneruojamas būtent jums skirtas receptų sąrašas. Jis kuriamas atsižvelgiant į tai, ką mėgstate, ką dažniausiai valgote, kokio maisto netoleruojate, kokio lygio gamintojas esate. Į šiuos klausimus turėsite galimybę atsakyti registruodamiesi prie programėlės“, – sako M. Vrubliauskas.

5. „Cookpad“: receptų socialinis tinklas

Programėlė: „Cookpad“

Platforma: visos

Kaina: nemokama

Socialinius tinklus dabar turime viskam – nuotraukoms, tekstams, perskaitytoms knygoms, naujoms pažintims. Todėl nenuostabu, kad sukurtas ir receptų mylėtojų bendruomenės socialinis tinklas „Cookpad“.

„Ši programėlė yra lyg maisto gamintojų „Facebook“. Čia galite dalintis savo receptais, ieškoti kitų žmonių receptų, susisiekti su jų autoriais ir pasitikslinti neaiškias detales. Ši programėlė puikiai tiks ieškantiems „slaptų šeimininkės receptų“, nes vartotojai čia dalinasi ne žurnaluose ką tik perskaitytomis instrukcijomis, bet savo mėgstamais ir išdirbtais patiekalų ruošimo būdais“, – sako M. Vrubliauskas.

Naršydami programėlėje, patikusius receptus galite ne tik išsisaugoti, bet ir įsidėti į receptų planą, leidžiantį apgalvoti mitybos racioną iš anksto. Taip pat galite pasižymėti receptus, kuriuos norėsite naudoti dar kartą arba tuos, kuriuos jau išbandėte.

Taip pat skaitykite: