Kada klaidina, o kada padeda?

kvapai

Visame pasaulyje sparčiai plintančio gyvybei pavojingo viruso grėsmė verčia žmones ne juokais sunerimti dėl savo ir artimųjų sveikatos. Šalyje trūkstant dezinfekcinių priemonių, sparčiai ėmė plisti ir nuomonė, kad eteriniai aliejai gali būti naudojami vietoje jų.

Aromaterapijos ir medicinos specialistai ragina neapsigauti: tai nėra dezinfekcinė priemonė, tačiau pati aromaterapija pandemijos metu gali būti naudinga.

Plintančios spekuliacijos klaidina visuomenę

Klinikinės aromaterapijos profesionalė Jorūnė Gaučaitė pastebi, jog augant susirgimų nuo koronaviruso skaičiui, sparčiai ėmė plisti ir spekuliacijos apie priemones, kurios tariamai padeda apsisaugoti nuo užkrato.

„Šiuo metu, kai vaistinėse sunku įsigyti dezinfekcinių priemonių, internete vis dažniau bandoma spekuliuoti tokiais produktais, kaip kvapnus antivirusinis gelis ar dezinfekcinio poveikio turintis skystis, teigiant, kad jie atlieka apsaugos nuo viruso funkciją“, – sako J. Gaučaitė.

Visgi, diplomuotos aromaterapiautės teigimu, tokie produktai ne tik klaidina visuomenę, bet ir diskredituoja patį aromaterapijos mokslą: „Visos šalyje parduodamos dezinfekcinę funkciją atliekančios priemonės turi būti pagrįstos mikrobiologinių laboratorijų tyrimų protokolais ir pripažintos kaip medicininės priemonės. Tuo tarpu aromaterapiniai produktai tokios funkcijos neatlieka. Bandymai susieti žodžius dezinfekcija ir aromaterapija yra ir klaidinantys, ir galimai nusikalstami“, – akcentuoja J. Gaučaitė.

Psichologinei pusiausvyrai išlaikyti – aromaterapija

Specialistė paaiškina, kad nors aromaterapiniai produktai nėra medicininiai, pats aromaterapijos mokslas su medicina turi tamprų ryšį. Pasak jos, eteriniai aliejai ir kitos aromaterapijos priemonės gali padėti stiprinant imuninę sistemą bei norint atrasti psichologinę pusiausvyrą.

„Tinkamai parinkti kvapai gali padėti kovoti su apatija ar depresija, nuvyti šalin blogas mintis, o tai itin aktualu šiomis dienomis, kai daugelis žmonių leidžia laiką namuose. Ypatingai citrusų ir spygliuočių eteriniai aliejai, derėdami kartu, namuose išsklaidys melancholiją ir įkvėps energijos“, – pažymi aromaterapijos specialistė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja Dainora Mačiulienė pripažįsta, kad aromaterapijos mokslas išties gali padėti palaikyti psichologinį ir fiziologinį gerbūvį, apie tai plačiai kalbama ir mokslinėje literatūroje: „Eteriniai aliejai veikia skirtingus smegenų centrus. Vieni kvapai stimuliuoja, kiti priešingai – ramina. Profesionaliai parinkti aromaterapiniai preparatai ypatingai tinka streso ir įtampos valdymui“, – paaiškina medikė.

Gydytoja teigia, kad krizės metu žmonės natūraliai linkę pasiduoti impulsyviems sprendimams, tačiau ragina vengti neregistruotų produktų: „Naudodamiesi nekokybiškomis priemonėmis galime įsivaizduoti, kad dezinfekavome stalo paviršių, tačiau iš tiesų nieko naudingo nenuveikėme arba priešingai – į aplinką išsiskyrė daug cheminės medžiagos, kuri veikia toksiškai,“ – sako D. Mačiulienė.

Pasak D. Mačiulienės, žmonės turėtų investuoti ne tik į dezinfekcines priemones, bet ir į imuninės sistemos stiprinimą. Gydytoja įvardija, kad tam puikiai gali pasitarnauti dėmesys miego bei maisto kokybei, fizinis aktyvumas bei streso valdymas.

„Šiuo psichologiškai ir fiziškai sudėtingu laikotarpiu turime išmokti žvelgti į šiandieną – tai galimybė dieną pradėti pusryčiais, kurių senai negaminome, atnaujinti ryšį su artimais žmonėmis, mėgautis knygų skaitymu ar pradėti mokytis naujų dalykų“, – pataria gydytoja D. Mačiulienė.

Taip pat skaitykite: