Senjorai, dar pakentėkite ir likite namuose!

karantinasPritarus pirmajam karantino švelninimo etapui, kuriuo leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad rizikoje esantiems žmonėms ir toliau reikėtų vengti lankytis prekybos vietose. Tai reiškia, kad ir toliau senjorams galioja rekomendacija iš namų eiti tik būtinais atvejais, kai maistu ar vaistais negali pasirūpinti artimieji ar pagalbą senjorams teikiantys savanoriai.

Operacijų vadovo sprendimą rasite ČIA.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, situacija Lietuvoje leidžia švelninti karantiną, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jau galime grįžti į įprastą gyvenimą. O to griežtai dar neturėtų daryti rizikos grupėje esantys žmonės.

„Labai norėčiau, kad mane išgirstų mūsų senjorai, taip pat lėtinėmis ligomis sergantieji. Labai prašau Jūsų dar pakentėti – neikite į parduotuves, toliau naudokitės jaunesnių artimųjų, savanorių pagalba. Tą sekėsi gan neblogai daryti iki šiol. Toks pat susitelkimas, situacijos supratimas reikalingas ir dabar. Suprantu, kad nėra lengva, tačiau, jei dabar sukaupsime likusias jėgas, viliuosi, kad šį išbandymą pavyks išlaikyti. Savo ruožtu, kartoju prašymą visiems, kurie turi rizikos grupėje esančių artimųjų. Šiuo metu paprastas pokalbis apie grėsmes, pasisiūlymas pasirūpinti maisto produktais ar sumokėti mokesčius internetu yra tai, kas gali užkirsti kelią itin liūdnoms pasekmėms“, – sako ministras A. Veryga.

Jo sprendimu, parduotuvės įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos. Be to, tokiems žmonėms nerekomenduojama dirbti ir prekybos vietose.

Taip pat, operacijų vadovo sprendimu, prekybininkams rekomenduojama matuoti visų pirkėjų kūno temperatūrą prie įėjimo ir neįleisti tų pirkėjų, kuriems pasireiškia karščiavimas – 37,3 °C ir daugiau – ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių – karščiuoja, kosėja, čiaudi, sloguoja, jiems yra pasunkėjęs kvėpavimas.

Leidus dirbti daliai parduotuvių, juose turi būti laikomasi griežtų taisyklių. Turi būti ribojami pirkėjų srautai, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių. Tai reiškia, kad prekybininkai turėtų užtikrinti, kad pirkėjai eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, o vietose, kuriose susidaro pirkėjų eilė – pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių pirkėjų. Be to, prekybininkai turi užtikrinti, kad į prekybos vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, atvykę ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.

Taip pat prie įėjimo į prekybos vietą pirkėjams turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kita) bei sudaryta galimybė tinkamai pasirūpinti rankų higiena, t. y. prie įėjimo gerai matomoje vietoje turi būti pakabintos pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtos priemonės, vienkartinės pirštinės.

Taip pat nustatyta, kad turėtų būti matuojama darbuotojų, iškart jiems atvykus į darbą, kūno temperatūra.

Tai reiškia, jog turi būti užtikrinama, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pavyzdžiui., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.) ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.

Mažmeninę prekybą iš mobiliųjų parduotuvių leista vykdyti ne arčiau nei 500 metrų atstumu nuo socialinės globos įstaigų.

SAM primena, kad, Vyriausybės sprendimu, tiek ne maisto prekių parduotuvės, tiek įvairių buitinių, remonto ar kitų paslaugų teikėjai turės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam klientui tenkantį patalpų plotą arba vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną klientą.

Pramogų ir prekybos centruose ar kitose vietose esančių ne maisto parduotuvių, kurios neturi atskiro tiesioginio įėjimo iš lauko, veikla ir toliau draudžiama.

Pirmuoju karantino švelninimo etapu veiklą gali pradėti tik tie paslaugų tiekėjai, kurių veikloje nėra ilgo (daugiau kaip 20 min.) kontakto su klientu ir kurie paslaugas teikia stacionariose paslaugų teikimo vietose. Taigi, vis dar draudžiama tokių paslaugų teikėjų, kaip grožio salonų, sporto klubų, veikla. Platesnis paslaugų atvėrimas planuojamas vėliau, antruoju etapu.

Taip pat skaitykite: