Grilio sezonas

Daugiau laiko namuose reiškia ir daugiau galimybių išbandyti savo jėgas virtuvėje. Pasak Halinos Bovševič, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentės, sulėtėjęs gyvenimo tempas yra puiki proga grilio eksperimentams ir naujiems skonių atradimams. Tam nereikia išeiti iš savo kiemo ar netgi virtuvės.

Per pastaruosius 5 metus grilinimo kultūra Lietuvoje stipriai išplito, pranešime žiniasklaidai teigia H.Bovševič. Pasak jos, šiuo metu turime galimybę kepti ant įvairiausių rūšių grilių ar kepsninių, atsirado ir specialios medžio granulės, kepimo metu suteikiančios papildomo skonio. Nors kalbėdami apie kepimą ant žarijų dar neretai galvojame apie šašlykus, tačiau ant grilio galime išsikepti gausybę patiekalų – nuo jautienos išpjovų ir mėsainių iki žuvies ar daržovių.

Halina Bovševič

Halina Bovševič

H.Bovševič sako, kad po žiemos laikotarpio nederėtų pamiršti vitaminų, todėl ragina pasirūpinti garnyru ir neapsiriboti vien tradicinėmis daržovėmis.

Kepant dabar vis dažniau naudojamos lietuvių virtuvėje ne tokios įprastos daržovės, kaip žiediniai kopūstai ar saldžiosios bulvės. Jas taip pat galima kepti patiesus specialų kilimėlį virš žarijų arba ant iešmo.

Abejojančius dėl savo gabumų, H.Bovševič ramina: „Namuose išgauti tokį pat skonį kaip restorane – tikrai įmanoma. Juk ir restoranai kepa ant tų pačių grilių. Svarbiausia yra mėgautis procesu, neskubėti ir maistą gaminti su meile.“

Skirtingi kepimo būdai

Pasak H.Bovševič, Lietuvoje procesą, kai susirenkame su šeima ką nors pasikepti gamtoje, įprastai vadiname tiesiog barbekiu. Todėl „barbekiu“ galima suvokti kaip laisvalaikio praleidimo būdą ar stilių.

Tačiau egzistuoja du skirtingi kepimo būdai: tiesioginis kepimas – grilinimas ir netiesioginis, lėtas kepimas uždaroje kepsninėje – barbekiu.

Grilinimu vadiname, kai mėsa yra sudedama ant grotelių ir kepama tiesiogiai virš žarijų. Šio proceso metu dangtis nėra naudojamas. Grilyje rekomenduojama kepti ant iešmo suvertus šašlykus arba mažais gabaliukais supjaustytus kepsnelius ant grotelių.

Štai barbekiu griliai yra su dangčiais, juose mėsa kepama netiesiogiai, su parūkymo funkcija. Uždaruose griliuose dažniau kepami didesni mėsos gabalai, kurie reikalauja ilgesnio kepimo laiko, pavyzdžiui kepsniai su kaulais ar šonkauliai, kurių kepimas gali užtrukti 4–6 val. Norint iškepti mėsos gabaliukus iki visiško minkštumo, kad būtų galima juos plėšyti, reikėtų kepti uždarame grilyje ilgesnį laiką, mažesnėje temperatūroje“, – teigia H.Bovševič.

Kad mėsa grilyje nesudegtų, ji pataria ją nuolatos prižiūrėti, vartyti. Jei žarijos yra per karštos, jas reikia patraukti į šoną ir kepti virš plonesnio sluoksnio. Kepant uždarame grilyje – tiesiog sumažinti temperatūrą. Kepant sausesnę mėsą, tokią kaip jautienos, kiaulenos išpjovos ar kumpio šašlykus, rekomenduojama tarp gabaliukų įdėti daržovių, kad ji būtų ne tokia sausa.

Kepti galima ir namuose

Pasak H.Bovsevič, turint gerą gartraukį, grilinti galima ir savoje virtuvėje. Tam užtenka įsigyti elektrinį mini grilį arba orkaitėje pasirinkti grilio funkciją.

Mėsą paruošti grilinimui galima įvairiais būdais – sausai, marinate ar sūryme. Tačiau, pasak ekspertės, puiki mintis yra rinktis ir jau paruoštą mėsą, tarkim „Grill&Fun“ asortimentą. Paruošti produktai leis paprastai pasigaminti ypatingus patiekalus. Tai leidžia sutaupyti laiko virtuvėje ir, pavyzdžiui, pasigaminti skanesnes salotas ar padažą.

Taip pat skaitykite: