Inkstai dirba tyliai ir be poilsio

inkstų akmenys

Kodėl svarbu nuolat priminti ir pabrėžti prevencijos svarbą, norint užkirsti kelią inkstų ligoms ir jų progresavimui, pasakoja medicinos centro „Northway“ gydytojas urologas Marius Anglickis.

„Inkstai, priešingai nei širdis, dirba tyliai ir be poilsio. Širdį mes jaučiame ir sunerimstame, kai sutrinka jos veikla. Sutrikus žarnyno veiklai, mes jaučiame pilvo skausmus. Tuo tarpu inkstų veikla nepastebimai gali blogėti metų metus ir to nepastebėsime. Tūkstančiai žmonių gyvena su nuolat blogėjančia inkstų funkcija, apie tai net neįtardami, – pasakoja gydytojas urologas.

– Inkstai yra vienas svarbiausių mūsų organų. Blogai kontroliuojamas kraujo spaudimas, negydomas cukrinis diabetas, besaikis druskos vartojimas ir kitos priežastys žaloja mūsų inkstus ir turi įtakos įvairių inkstų ligų vystymuisi. Viena dažniausių – inkstų funkcijos nepakankamumas.”

Kasmet Lietuvoje tūkstančiams žmonių yra nustatomas lėtinis inkstų nepakankamumas, ženkliai bloginantis gyvenimo kokybę ir išgyvenamumą. Tyrimais įrodyta, kad inkstų funkcijos nepakankamumu sergantys žmonės dažniau miršta nuo insulto ir infarkto. Retesniais atvejais išsivysto ūminis inkstų nepakankamumas. Tokie žmonės be dializės aparato (dirbtinio inksto) tiesiog neišgyventų. Jie yra priversti keletą kartų per savaitę bent po 2-3 valandas praleisti prie dializės aparato, ir didžiausia jų svajonė – sulaukti donorinio inksto.

Daugiau apie tai – pokalbyje su gydytoju M. Anglickiu.

Kam žmogui reikalingi inkstai?

Inkstų svarba yra didžiulė. Jie ne tik filtruoja kraują ir šalindami nuodingas medžiagas, gamina šlapimą, bet ir reguliuoja vandens bei mineralų balansą. Taip pat jie gamina hormonus, padeda išlikti kaulams sveikais ir tvirtais, apsaugo nuo mažakraujystės. Inkstai išfiltruoja apie 150 litrų kraujo, kad pagamintų apie 1,5 litro šlapimo. Tai tarsi espresso kavos aparatai, tačiau jų galutinis produktas ne kava, o organizmui nuodingi toksinai.

Kokios dažniausios inkstų ligos?

Yra daugybė inkstų ligų, tačiau viena pavojingiausių lėtinių ligų yra inkstų akmenys. Jos paplitimas pastaraisiais dešimtmečiais nuolat didėja. Remiantis statistika, Vakarų šalyse šios ligos dažnis svyruoja nuo 8% iki 19% tarp vyrų ir nuo 3% iki 5% tarp moterų. Tikimybė bent kartą per gyvenimą susirgti inkstų akmenlige siekia atitinkamai 5% moterims ir 12% vyrams.

Inkstų akmenys tarsi tiksinti bomba gali metų metus tūnoti inkste nesukeldami jokių simptomų ir vieną dieną pasireikšti sunkiai pakeliamais skausmais – inkstų kolikos priepuoliu. Moterys dažnai šiuos skausmus apibūdina kaip stipresnius nei gimdymo. Baisiausia, kai ta bomba sprogsta transatlantiniame skrydyje ar vairuojant sunkiasvorį sunkvežimį.

Daugumai žmonių inkstų akmenys aptinkami atsitiktinai, profilaktinių sveikatos patikrinimų metu. Inkstų akmenligę kartais galima įtarti iš būdingų simptomų – šono skausmo, karščiavimo, šlapinimosi pokyčių, pykinimo, tačiau dažnai nejaučiama jokių simptomų. Inkstų akmenligės diagnozės patvirtinimui reikalingi objektyvūs vizualiniai tyrimai.

inkstaiNegydomi akmenys gali patekti į šlapimtakį ir sukelti priepuolį arba užaugti tiek, kad sustabdo inksto veiklą ir jį reikia pašalinti. Retesniais atvejais inkstų akmenys gali sukelti inkstų funkcijos nepakankamumą ar net sepsį ir mirtį. Vienintelis būdas to išvengti – reguliarus profilaktinis sveikatos patikrinimas. Tiksli diagnostika ir teisingo gydymo parinkimas bei efektyvumo vertinimas yra labai svarbūs šios ligos gydymui.

Kaip apsaugoti inkstus sveikus?

Norint išsaugoti inkstus sveikus, būtina gerti daug skysčių, riboti druskos ir baltymų suvartojimą. Tačiau svarbiausia yra kontroliuoti kraujo spaudimą ir cukrinį diabetą. Būtent dvi pastarosios ligos dažniausiai sužaloja mūsų inkstus. Be to, reikėtų vengti besaikio skausmą mažinančių vaistų ir vaistų nuo peršalimo vartojimo.

Kodėl susidaro inkstų akmenys?

Aiškaus atsakymo dėl ko susidaro inkstų akmenys nėra. Tiksliai nežinoma ir kodėl akmenys inkstuose išguli dešimtis metų, o vieną dieną ima ir pajuda į šlapimtakį sukeldami beprotiškus skausmus. Manoma, kad inkstų akmenų atsiradimui daug įtakos turi nutukimas, skysčių trūkumas, per didelio kiekio mėsos, druskos ir produktų, kuriuose gausu oksalo rūgšties, suvartojimas. Paradoksalu, tačiau kava sumažina inkstų akmenligės riziką, nors kavoje yra daug oksalo rūgšties, kuri didina inkstų akmenų susidarymo riziką.

Kaip išvengti akmenų susidarymo inkstuose?

Svarbiausia priemonė siekiant sulėtinti inkstų akmenų augimą arba visai išvengti jų susidarymo – vartoti kuo daugiau skysčių.

Rekomenduojama suvartoti tiek skysčių, kad per parą susidarytų 2-2,5 litro šlapimo. Geriausiai vandens svarbą iliustruojantis pavyzdys – cukrus arbatos puodelyje. Didesnį kiekį cukraus puodelyje labai sunku ištirpinti. Tuo tarpus pripylus daugiau vandens cukrus ištirps ir sumažės kristalizacijos tikimybė. Be to, inkstų akmenlige sergantiems pacientams būtina riboti gyvulinės kilmės baltymų iki 0,8-1 g/kg kūno svorio per dieną. Norėdami ištirpinti inkstų akmenis, neretai pasikliaujama draugų ar kaimynų rekomendacijomis – kas dieną suvalgoma citriną, dideliais kiekiais vartojamas vitaminas C, soda. Kartais pradedama sąmoningai vengti kalcio preparatų. Tačiau, nežinant inkstų akmens sudėties ar organizmo metabolinių ypatybių, lemiančių akmenų atsiradimą, tikrai nerekomenduojama gydytis savarankiškai. Tik atlikus reikalingus tyrimus, gali būti sprendžiama dėl šlapimo šarminimo arba rūgštinimo.

Kaip gydoma inkstų akmenligė?

Labai dažnai pacientai nieko nežino apie inkstuose tiksinčias uždelsto veikimo bombas. Tik viduryje nakties pažadinęs nepakeliamas skausmas leidžia suprasti, kad prasidėjo inkstų akmenligės priepuolis. Pats geriausias būdas išvengti nemalonių siurprizų – reguliari sveikatos patikra ir pilvo organų echoskopija. Inkstuose nustačius nedidelį akmenį galima pabandyti jį „ištirpinti“ medikamentinėmis priemonėmis.

Jei inksto akmuo didesnis ir yra iki 1,5 cm dydžio, tuomet geriausia jį pabandyti susmulkinti į nedidelius gabalėlius skaldant specialiu, neinvaziniu prietaisu – ekstrakorporiniu litotriptoriumi. Jei akmuo labai kietas ir sunkiai suskyla, gali prireikti kelių ar net daugiau bandymų. Kitas būdas susmulkinti inkste esanti akmenį – jį pasiekti lanksčių ureteroskopu per šlapimo kanalą ir jį suskaldyti lazeriu. Tuo tarpu, jei akmuo labai didelis, kartais užimantis visą inkstą – koralinis, tuomet atliekamas akmens pašalinimas per nedidelę skylute šone. Pašalinus inkstų akmenį rekomenduojama laboratorijoje ištirti jo cheminę sudėti ir skirti specifinį gydymą, leidžianti išvengti akmenų susidarymo ateityje. Pasak statistikos, maždaug per dešimtį metų penkiasdešimt procentų žmonių pakartotinai generuoja inkstų akmenis.

Taip pat skaitykite: