Nekentėkite skausmo! Gyvenimas skirtas šypsotis!

lėtinis skausmas

Lėtinis skausmas – dažnas šiuolaikinio žmogaus palydovas. Pasak www.negaluoju.lt gydytojo anesteziologo reanimatologo Andriaus Bubliausko, tai pripažinta savarankiška liga, o dažniausiai į skausmo gydymo specialistus žmonės kreipiasi dėl apatinės nugaros dalies ir sąnarių skausmų. Mediko teigimu, vieniems užtrukęs lėtinis skausmas gali labai bloginti gyvenimo kokybę ir būti sunkiai pakeliamas. Kiti pacientai kenčia, nesuprasdami, kad vėliau liga gali progresuoti.

Kaip atpažinti lėtinį skausmą? Kokios dažniausios jo išraiškos ir kada reikia kreiptis į medikus?

Lėtinis skausmas – tai nemalonus sensorinis (jutiminis) ir emocinis potyris, kuris trunka ilgiau nei 3 mėnesius ir nesibaigia sugijus pažeistiems audiniams.

Vadinasi, kiekvienas gydytojas pirmiausia turi bendrauti su pacientu, tam kad pažintų jo patiriamą skausmą. Antra, reikia ištirti paciento jutimus kaip fiziologinę funkciją, įvertinti emocijas, kurios kyla dėl skausmo ir veikia paciento elgesį. Svarbu pabrėžti, kad skausmo gydymas nėra išskirtinai jutimo korekcija, emocijos taip pat turi būti koreguojamos.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, lėtinio skausmo sindromas kamuoja 0,2-0,3 procentus planetos gyventojų. Dėl lėtinio skausmo kenčia gyvenimo kokybė, gali sutrikti miegas, judėjimas, nusilpti imunitetas, blogiau gyti žaizdos.

Jei lėtinis skausmas turi įtakos gyvenimo kokybei (plačiąja prasme), jį rekomenduojama gydyti.

Skausmo išraiškų yra įvairių, tai skeleto raumenų, dėl nervų sistemos pažeidimų, traumos ar pooperaciniai ar onkologinės ligos sąlygoti skausmai.

Dažnas geriau saujomis ryja tabletes negu eina pas gydytojus. Kada vertėtų sunerimti ir kreiptis į medikus?

Neracionalus medikamentų nuo skausmo vartojimas dažnai sutinkamas kasdienėje klinikinėje praktikoje. Dažnas pacientas vartoja kelis ar keliolika tos pačios grupės medikamentų, nežinodamas, kad jie veikia tuos pačius receptorius ir nesukelia stipresnio analgetinio (nuskausminančio efekto), taip pat gali labai stipriai pakenkti.

Jei vartojant didelį kiekį nuskausminančių medikamentų skausmo intensyvumas nesumažėja, tikslinga kreiptis į lėtinio skausmo specialistą, konsultacijai dėl racionalaus medikamentinio gydymo paskyrimo pakopinės analgezijos principu ir/ ar invazinio lėtinio skausmo gydymo.

Svarbu suprasti, kad lėtinis skausmas – savarankiška liga, kuri turi nustatytus simptomus ir konkretų gydymą, nes dažnai vien tik skausmą malšinančių medikamentų nepakanka.

Koks lėtinis skausmas dažniausiai kamuoja pacientus? Koks pavojingiausias?

Dažniausiai į skausmo gydymo specialistus žmonės kreipiasi dėl apatinės nugaros dalies ir sąnarių skausmų. Taip pat kreipiamasi dėl nervų sistemos – neuropatinių, pooperacinių ir onkologinių skausmų. Tačiau reikia pripažinti, kad visgi vyrauja skeleto – raumenų sistemos skausmai.

Negalėčiau išskirti, koks skausmas pavojingiausias, tai labai priklauso ir nuo individualių paciento savybių – vieniems užtrukęs lėtinis skausmas gali labai bloginti gyvenimo kokybę ir būti sunkiai pakeliamas. Kiti pacientai kenčia, nesuprasdami, kad vėliau liga gali progresuoti.

Nugaros skausmas – šiuolaikinio žmogaus palydovas?

Vis mažiau fiziškai judant, vyraujant sėdimam darbui, galima konstatuoti, kad lėtinis apatinis nugaros dalies skausmas yra šiuolaikinio žmogaus palydovas. Čia svarbu paminėti, kad lėtinis skausmas nėra tiesiogiai susijęs su žmogaus amžiumi, lytimi, gretutinėmis ligomis, ar kitais aspektais ir XXI a. linkęs jaunėti (vis jaunesni žmonės kreipiasi į lėtinio skausmo specialistus dėl apatinės nugaros dalies ir raumenų spazmų (miofascijinio) sukelto skausmo).

Kokie naujausi gydymo būdai kovojant su lėtiniu skausmu?

Lėtinio skausmo gydymas – kompleksinis procesas. Jo malšinime dalyvauja keleto sričių specialistai (neurologai, fizinės medicinos, reabilitacijos gydytojai, radiologai, neurochirurgai, ortopedai-traumatologai, kraujagyslių chirurgai, onkologai).

Intervenciniai lėtinio skausmo malšinimo metodai yra laikomi vieni iš inovatyviausių. Paminėtina, kad siekiama paveikti tam tikras žmogaus kūno vietas, kurios susijusios su skausmo priežastimi ir/ar jo jutimu. Prie naujesnių priskiriami pulsinė radiodažnuminė terapija ir kriodestrukcija.

Poveikiui sukelti atliekamos blokados, lokaliai suleidžiant vaistus, veikiant didele ar žema temperatūra, taip pat veikiant elektromagnetinėmis bangomis (bendrieji principai).

Ką patartumėte žmonėms, atsidūrusiems lėtinio skausmo gniaužtuose?

Žmonėms, kuriuos kamuoja lėtinis skausmas, patarčiau kaip įmanoma ankščiau patekti pas skausmo gydymo specialistą, nes tik tada bus galima tikėtis gero atsako į gydymą ir skausmo kontrolės (tikslas bent trečdaliu sumažinti pradinio skausmo intensyvumą, tam kad pagerėtų gyvenimo kokybė).

Kokias ligos tendencijas pastebite?

Vyresnio amžiaus žmonių visame pasaulyje daugėja, o lėtinio skausmo paplitimas šioje amžiaus grupėje taip pat yra didžiausias. Įvairiais gana didelių imčių klinikiniais tyrimais įrodyta, kad senstant patiriamo lėtinio skausmo atvejų daugėja. Taip pat tyrimų rezultatai rodo, kad moterys lėtiniu skausmu skundžiasi dažniau, galimai dėl dažnesnio antsvorio, palyginti su vyrais. Dažniausiai skundžiamasi kelių, klubų sąnarių ar apatinės nugaros dalies skausmais. Nustatyta, kad dažniausiai skausmas susijęs su kaulų ir raumenų sistema (dėl osteoporozės ar osteoartrito), tačiau slaugos namuose gyvenantiems asmenims taip pat diagnozuojama ir nemažai neuropatinio skausmo atvejų.

Lėtinio skausmo tikimybė didėja senstant ir sergant negalią sukeliančiomis ligomis. Padidėjusi lėtinio varginančio skausmo rizika kartu su sumažėjusiomis galimybėmis išvengti su patiriamu skausmu susijusių šalutinių reiškinių parodo ypatingą vyresnio amžiaus žmonių pažeidžiamumą, būtinybę skirti papildomą dėmesį šios amžiaus grupės asmenims.

Kokie dažniausi mitai apipina lėtinį skausmą?

Kiekvieno žmogaus skausmo suvokimas yra labai individualus. Vieni yra itin pakantūs skausmui, kiti jį labai sunkiai toleruoja. Tačiau ne visi kreipiasi laiku, dėl visuomenėje gajų mitų: tik neurochirurgas gali padėti, arba kad intervenciniai gydymo metodai nepadeda ar yra neveiksmingi.

Atvirkščiai, paminėtina, tinkamai parinktas skausmo gydymas ne tik gerina lėtinio skausmo paciento savijautą bei pagreitina sveikimą, bet ir didina darbingumą.

Aistė NOREIKAITĖ

Taip pat skaitykite: