Suvaržymai senjorams – neetiški, nekorektiški

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje gaunant vis daugiau kreipimųsi dėl vyresnio amžiaus žmonėms taikomų suvaržymų karantino metu, kontrolierė Agneta Skardžiuvienė perspėja, kad tai gali būti laikoma diskriminacija dėl amžiaus.

Viešojoje erdvėje nuskambėjo atvejai, kai vyresnio amžiaus asmenims teko susidurti su ribojimais darbovietėje, gaunant paslaugas ar prekes vien dėl jų amžiaus. Aprašytas atvejis, kai ant parduotuvės durų buvo užkabintas informacinis plakatas, draudžiantis užeiti „garbaus amžiaus asmenims“. Diskusijos kilo ir dėl skelbimo, pasirodžiusio ant knygyno durų. Skelbime rašyta, kad knygyne nerekomenduojama lankytis žmonėms, esantiems rizikos grupėje, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis. Žiniasklaidoje skelbta ir tai, kad karantino metu kai kurie darbdaviai vyresnius darbuotojus atleidžia ar ragina išeiti iš darbo patiems.

diskriminacija dėl amžiausPastaruoju metu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą pasiekė keliskart daugiau negu įprastai gyventojų kreipimųsi dėl galimos diskriminacijos amžiaus pagrindu. Į tarnybą kreipiamasi dėl prekybos vietose, kavinėse, kirpyklose ant durų kabančių užrašų, pranešančių, kad įstaigoje nerekomenduojama (kai kuriais atvejais – draudžiama) lankytis asmenims, esantiems rizikos grupėje, t. y. vyresniems nei 60 m. asmenims ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis. Gyventojai šiuos pranešimus vadina neetiškais ir žeidžiančiais vyresnių žmonių orumą. Kreipiamasi ir dėl rizikos grupes apibrėžiančių teisės aktų atitikimo nediskriminavimo įstatymams, taip pat – dėl vyresnių asmenų darbuotojų teisių.

Lygių galimybių kontrolierė A. Skardžiuvienė pažymi, kad Vyriausybės reakcija į koronaviruso plitimą ypač paveikia pažeidžiamų žmonių grupes: vyresnio amžiaus asmenis, vaikus, negalią turinčius ir kt. Tačiau pagarba žmogaus teisėms ir visuomenės sveikatos apsauga yra mūsų visų interesas, teigia kontrolierė, todėl šie elementai turi būti vertinami kartu. „Be abejo reikia ryžtingų sprendimų, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą ir gyvybę šios pandemijos metu, ypač turint galvoje, kad šis virusas labai pavojingas vyresnio amžiaus asmenims, bet mes tai galime padaryti gerbiant žmogaus teises. Kuo labiau gerbsime žmogaus teises, tuo geresnė bus mūsų visuomenės sveikatos apsaugos strategija“, – akcentuoja A. Skardžiuvienė.

Šiuo metu matomos tendencijos, kai vyresnio amžiaus asmenys susiduria su nepagrįstais ribojimais ir priešiškumu, kontrolierės teigimu, gali suformuoti ilgalaikę šių žmonių socialinę atskirtį ir paskatinti stereotipines visuomenės nuostatas apie vyresnių žmonių ligotumą, pažeidžiamumą ir netinkamumą dalyvauti socialiniame gyvenime.

Atkreipti dėmesį į vyresnių žmonių diskriminaciją ragina ir Jungtinės Tautos. Prieš keletą savaičių išleistame dokumente rašoma, kad karantino priemonės gali sukelti tokias pasekmes kaip į vyresnius asmenis nukreiptas eidžizmas, diskriminacija, neapykantos kalba viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose. JT pabrėžia, kad vyresnio amžiaus žmonių populiacija yra itin įvairi grupė, jų chronologinis asmens amžius nebūtinai sutampa su biologiniu amžiumi. Todėl svarbu, kad pandemijos suvaldymo priemonės ir komunikavimas neiškraipytų to, kokią įtaką pandemija daro vyresnio amžiaus žmonėms.

Reaguodamas į išskirtinę padėtį, tarptautinis nevyriausybinių organizacijų tinklas „AGE Platform Europe“ išleido rekomendacijas valstybėms. Jose pabrėžiame, kad bet kokie karantino ribojimai turi būti proporcingi, atliekami iš būtinybės, apriboti laike ir taikomi nediskriminuojant. Nurodoma, kad chronologinis amžius neturi būti kriterijumi teikti ar neteikti prekes ir paslaugas. Pabrėžiama, kad vyresnio amžiaus asmenys turi būti išklausomi, o jų atstovai turi dalyvauti kuriant pandemijos suvaldymo priemones.

Palaikydama tarptautinių organizacijų rekomendacijas, atsižvelgdama į nacionalinius nediskriminavimo įstatymus, kontrolierė primena, kad visi prekių pardavėjai, gamintojai ar paslaugų teikėjai privalo visiems vartotojams, nepaisant jų amžiaus, sudaryti vienodas sąlygas gauti tokius pačius gaminius, prekes ir paslaugas. „Savavališkas draudimas teikti prekes, gaminius ar paslaugas vyresnio amžiaus asmenims vertintinas kaip galimai prieštaraujantis Lygių galimybių įstatymui, draudžiančiam diskriminaciją dėl amžiaus ne tik vartotojų teisių apsaugos srityje, bet ir darbo santykiuose ir kitose srityse“, – pažymi kontrolierė.

A. Skardžiuvienė tvirtina, kad verslininkų rekomendacija vyresnio amžiaus asmenims nesilankyti jų prekybos ar paslaugų teikimo vietoje, nors ir nesukelia neigiamų teisinių pasekmių, tačiau vertintina kaip neetiška ir nekorektiška.

Taip pat skaitykite: