Kur savarankiškai išsitirti nuo COVID-19?

vaistai nuo koronaviruso

Penkios privačios laboratorijos, galinčios užtikrinti ir pacientų, ir personalo saugumą, turi teisę atlikti mokamus tyrimus koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti. Numatyta, kad jos pačios paima ėminį ir atlieka jo ištyrimą, tad žmonės, norintys išsitirti, turėtų kreiptis tiesiogiai į jas, tam jokio siuntimo nereikia. Tyrimo kainą taip pat nustato pačios tyrimus atliekančios laboratorijos, o ne valstybė.

Numatyta, kad tyrimus gali atlikti UAB „Baltics Medics“, UAB „Diagnostikos laboratorija“, UAB „Medicina practica laboratorija“, UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“, UAB „Invitro diagnostika“.

Svarbu tai, kad mokamus tyrimus laboratorijos gali atlikti tik tada, jei užtikrina laboratorinių tyrimų kiekio atlikimą esant valstybės poreikiui, t. y. jei, pavyzdžiui, išaugtų testavimo poreikis ir jo negalėtų užtikrinti šiuo metu tyrimus atliekančios laboratorijos. Numatytos kvotos, tik kurias įvykdžiusios laboratorijos galėtų atlikti mokamus gyventojų tyrimus.

Tai reiškia, kad, jei nutiktų taip, kad vėl išaugtų tiriamųjų skaičiai ir tyrimų apimtys, laboratorijose pirmiausia tyrimai turėtų būti atliekami tiems, kurie turi būti tiriami prioritetine tvarka ir tik po to galėtų būti teikiamos mokamos paslaugos. Kitaip tariant, tokiais atvejais reikėtų luktelėti tyrimų. Šiuo metu tai neaktualu ir tyrimai laboratorijose gali būti atliekami kur kas greičiau.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad ilgąjį šventinį Motinos dienos savaitgalį, tai yra nuo gegužės 1 d. iki gegužės 3 d., Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus savivaldybės išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos pakvietė beveik 9 tūkst. žmonių. Galimybe pasinaudojo ir į mobilius punktus atvyko 3762 žmonės, t. y. 43 proc. Tai buvo proaktyvus tyrimas, kai išsitirti pakviesti žmonės, kurie nejaučia simptomų.

Atkreiptinas dėmesys, kad visi jaučiantys simptomus ir toliau yra tiriami nustatyta tvarka, nemokamai.

Taip pat skaitykite: