,

Laisvalaikiui po Lietuvą

Manote, kad Lietuvoje jau aplankėte viską? Tuomet pasižvalgykite po šių metų turizmo naujienų dvidešimtuką. Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ drauge su Turizmo informacijos centrais išrinko įdomiausius objektus, kurių sąraše sau patinkančią vietą ras ir keliaujantys su šeima, ir medžiojantys įspūdingas nuotraukas, ir tie, kuriems kelionės yra neatsiejamos nuo pažinimo džiaugsmo.

1. Vilniaus televizijos bokšto apžvalgos aikštelė

Vilniaus televizijos bokštas nustebino dar kartą – drąsiausiems bokšto lankytojams atverta 180 metrų aukštyje įrengta atvira apžvalgos aikštelė. Norėdami apžiūrėti Vilniaus panoramą pastarieji turės pasikelti į 22 aukštą! Daugiau informacijos čia.

2. Grupės „Foje“ muziejus Užupyje

Magiškajame Užupyje šiais metais įsikūrė unikalus muziejus-kavinė, dedikuotas legendinei grupei „Foje“. Čia galima apžiūrėti senus „Foje“ įrašus, suvenyrus, archyvinius straipsnius. Smalsesni gali patyrinėti dainų tekstų juodraščius, koncertų bilietus ir asmeninius muzikantų daiktus, o mylintys ne tik muziką, bet ir vizualiuosius menus nudžiugs išvydę A. Kriščiūno paveikslus, panaudotus albumo „Vandenyje“ viršeliui. Puiki vieta puodeliui kavos ir akiračiui plėsti. Daugiau informacijos čia.

3. Atnaujinta Aleksoto apžvalgos aikštelė Kaune

Į Aleksoto apžvalgos aikštelę žaliu medžių koridoriumi pasikelti galima istoriniu, tarpukariu pastatytu Ventės ragasfunikulieriumi, o pasiekus kelionės tikslą tiek dieną, tiek naktį ten atsiveria raudonų Kauno senamiesčio stogų panorama, priverčianti įsimylėti miestą iš naujo. Daugiau informacijos čia.

4. Aikštynas prie Baltojo tilto Vilniuje

Vilniečius ir miesto svečius vasaros pradžioje pasitiks atsinaujinęs sporto ir pramogų aikštynas prie Baltojo tilto. Miesto gyventojų pamiltoje erdvėje veiks devynios paplūdimio tinklinio, trys krepšinio aikštelės ir dvi aikštelės vaikams. Taip pat bus įrengtos lauko gimnastikos ir lauko treniruoklių aikštelės, o pavasario pradžioje atidarytas riedlenčių parkas jau dabar lūžta nuo lankytojų.

5. Atnaujintas Etnokosmologijos muziejus Molėtų rajone

Savo eksponatais ir neįprasta architektūra jau daugelį metų stebinantis Etnokosmologijos muziejus atsinaujino! Liepos mėnesį muziejaus lankytojams planuojama pristatyti naujas vidaus ekspozicijas ir abejingų nepaliksiančią kosmonautikos parodą. O iki tol etnokosmologai kviečia pasidairyti po Molėtų apylinkes iš stikliniame elipsoide įkurtos apžvalgos aikštelės. Daugiau informacijos čia.

6. Kelionė į Nidą laivu „Raketa“

Keleivinis laivas ir inžinerinė legenda „Raketa“ šią vasarą rengiasi plukdyti keleivius iš Kauno į Nidą. Iš atnaujintos „Combo“ prieplaukos Kaune laivas išplauks ketvirtadieniais-šeštadieniais 9 val. ryto, o iš Nidos senosios prieplaukos keliaus ketvirtadieniais, penktadieniais ir sekmadieniais 15.30 val. Pirmosios kelionės upe planuojamos jau birželio pradžioje. Daugiau informacijos čia.

7. Pažintinis takas „Maironio kelias padubysiu“

Šiemet atidarytas pažintinis takas ne veltui pavadintas Maironio vardu. Poetas savo eilėse pelnytai gyrė žalius Dubysos atkrančius ir nuostabią mėlyną upės juostą. Šiemet Dubysos regioniniame parke atidarytas Maironio kelias leidžia pasigrožėti Luknės ir Lelykos slėniais. Čia įrengti informaciniai stendai, lieptai per upes, taip pat pastatytas nedidelis medinis apžvalgos bokštas. 13 km ilgio trasa, tinkanti ir pėstiesiems, ir dviratininkams prasideda nuo Dubysos regioninio parko Lankytojų centro Kaulakiuose tęsiasi iki Betygalos. Daugiau informacijos čia.

8. Stiklo kvartalas Vilniuje

Vilniaus mieste atsinaujino į gražiausios vietos nuotraukoms pretenduojanti Stiklių gatvė. Virš gatvės pakibo 50 spalvotų žvaigždžių, vakarais įsižiebiančių vietoje įprastų žibintų. Daugiau informacijos čia.

8. Kirkilų pramogų parkas

Gegužes 29 d. duris atversiantis Kirkilų pramogų parkas – tikras šeimų rojus. Parkas tikrai nustebins ne tik mažuosius, bet ir paauglius bei jų tėvus. Šalia mažiausiems taip patinkančių gigantiškų batutų, čia atsiras mini golfas ir pažintinis paukščių takas, o pramogų komplekso vinimi taps gravitacinis namas su erdvėmis, kuriose bus galima pasijusti nesvarumo būsenoje. Šiltajam sezonui kone įpusėjus, liepos 1 d. šalia parko atsidarys kanapių labirintas. Daugiau informacijos čia.

10. Atsinaujinęs Molėtų technikos muziejus

Tik prieš metus duris atvėręs Molėtų technikos muziejus ir šį sezoną nesnaudžia – muziejuje įrengta jau ketvirtoji ekspozicijų salė senovinei specialiosios paskirties technikai. Šiais metais muziejus taip pat praturtėjo dviem dešimtimis naujų eksponatų, o jo teritoriją planuojama išplėsti beveik dvigubai. Be to, muziejaus prieigose lankytojus pasitiks anksčiau čia netyvuliavęs tvenkinys, kuriame norintieji galės paplaukioti senoviniais vandens dviračiais. Daugiau informacijos čia.

11. Pėsčiųjų ir dviračių takai Karšuvos žiede

Jurbarko rajone esančiame Karšuvos žiede, kurio bendras ilgis siekia 274 kilometrus, poilsiautojams šį sezoną įrengti nauji pėsčiųjų ir dviračių takai. Įstabus maršrutas su daugybe lankytinu objektų gali tapti savaitgalio iššūkiu ir pėstiems, ir važiuotiems dviračiu ar automobiliu, o norintys daugiau laiko praleisti dairantis po apylinkes gali pasirinkti sutrumpintus maršrutus – leistis į nuotykį Rojaus keliu, praleisti dieną Pragare rojuje, ištyrinėti Knygnešių takus arba pasivaikščioti palei Imsrę, Mituvą ir Nemuną. Daugiau informacijos čia.

12. Atnaujintos Mindūnų apžvalgos bokšto prieigos

Molėtų rajone plytintis Baltųjų Lakajų ežeras laikomas vienu gražiausiu vandens telkinių Lietuvoje. Vienoje iš ežero pakrančių – Mindūnuose – stūkso apžvalgos bokštas, kurio prieigos vasarą poilsiautojus pasitiks atsinaujinusios. Šalia bokšto įrengta krosnis su židiniu čia dažnai vykstančioms šventėms. Į ežerą įleistas naujas lieptas, o visai netrukus turėtų atsirasti ir pontoninis katamaranas edukacinėms kelionėms ir pramoginei žvejybai. Daugiau informacijos čia.

13. Atominis turizmas Pasvalyje

Po milžiniškos sėkmes susilaukusio serialo „Černobylis“ pasaulis pakvaišo dėl atominio turizmo. Tiems, kurie nespėjo atsitokėti nuo įspūdingos katastrofos ekranizacijos, tikrai verta apsilankyti Pasvalio krašto muziejuje. Iki birželio 30 d. čia atidaryta paroda „1:23:40 – laikas, pakeitęs žmonijos istoriją“, kurios metu lankytojai galės pamatyti daugiau nei pusšimtį eksponatų, bylojančių apie prieš 34 metus įvykusią atominės energetikos tragediją Ukrainoje. Parodą papildys fotografijos, kuriose užfiksuotos Šarūno Jasiukevičiaus kelionių į Černobylio zoną akimirkos. O pasirengusiems nerti į Lietuvos istorijos gelmes Pasvalio rajone Žadeikių girioje nuo šiol galima apsilankyti bunkeryje, kuriame pokario metais slėpėsi partizanai. Tame pačiame miške miško broliams pagerbti pastatytas atminimo kryžius, o norintiems susipažinti su partizanų kasdienybe atkurtas ne tik bunkeris, bet ir stovyklavietė. Daugiau informacijos čia.

Nida14. Atsinaujinusi Nida

Pasakiško grožio miestas ant Kuršių marių kranto vasarą, kurios kasmet taip nekantriai laukia, pasitinka dar jaukesnis. Čia atsinaujino šalia uosto įsikūrusi, švelnaus marių vėjo gairinama Nidos prieplauka, kurioje niūresnę dieną smagu užeiti puodelio kavos, o ramų vakarą – vakarienės. Užeiti nuo šiol kvies ir Nidos švyturys – nuo jūreiviams kelią rodančio 29 metrų bokšto atsivers įspūdingas Kuršių Nerijos kraštovaizdis. Unikalią gamtą apžiūrėti galės ir keliautojai, nusprendę užsilipti ant Parnidžio kopos ar pasivaikščioti jos papėdėje, taip pat pilkųjų kopų masyvo Nagliuose ir Preilos kopos lankytojai – čia atvertos didesnės kopų panoramos, atnaujintos ir padidintos čia buvusios regyklos, pėsčiųjų takai. Be to, jau nuo birželio miestą bus galima pasiekti ne tik automobiliu ar romantiškais laiveliais, bet ir mažaisiais orlaiviais.

15. Nefrito pirtis „Atostogų parke“ Palangoje

Šią vasarą tikrai netrūks poilsiautojų, norinčių stiprinti savo sveikatą, tad „Atostogų parkas“ Palangoje nuo gegužės 30 d. poilsiautojus pakvies į unikalią Nefrito pirtį. Šioje ypatingoje sveikatinimo procedūroje vietoje įprastų pirties akmenų bus naudojami tikro nefrito akmenys, kurių gydomąja galia Rytų medicinoje tikima nuo senų senovės, o pirties sienos bus įrengtos iš itin žmogaus sveikatai naudingo raudonojo kedro, turinčio natūralių antiseptinių ir dezinfekuojančių savybių. Daugiau informacijos čia.

16. „Ese Hotel“ viešbutis Birštone

Liepos mėnesį svečius priimti ketina instagramiškiausiu viešbučiu jau tituluojamas „Ese Hotel“ Birštone – išskirtinio ir netikėto interjero keturių žvaigždučių SPA viešbutis, kurio pagrindinė auditorija – minimalizmą ir estetiką vertinanti Tūkstantmečio karta ir visi, kas pasaulį mato įdomiai ir jaunatviškai. Daugiau informacijos čia.

17. Vištyčio vėjo malūnas

Vištyčio miestelyje, netoli ežero tuo pačiu pavadinimu, kadaise sparnais mojavo vėjo malūnas. Sovietmečiu šie buvo nuimti, tačiau šiandien šis unikalus statinys vėl atgijęs – malūnas atnaujintas ir pritaikytas lankymui ne tik kaip muziejus, bet ir kaip apžvalgos bokštas. Dėl karantino statinį kol kas galima apžiūrėti tik iš išorės, tačiau birželio viduryje planuojama malūno duris atverti visiems norintiems apsilankyti. Vištyčio malūną globos ir lankytojus į jį lydės Vištyčio regioninio parko lankytojų centras. Daugiau informacijos čia.

Trakai 18. „Sveikai per Trakai 2020“

Šiais metais kultūros sostine paskelbtiems Trakams apibūdinimų vargu ar bereikia – viską pamatyti geriausia savo akimis ir apeiti savo kojomis, tad tiesiog šokite į patogius batus, griebkite išmaniuosius telefonus ir naudodamiesi programėle #Walk15 leiskitės į pažinimo kelionę maršrutu „Sveikai per Trakai 2020“. Daugiau informacijos čia.

19. Kempingas „Naturcamp“ Birštone

Nuo birželio mėnesio Žvėrinčiaus miške, šalia Birštono miesto tvenkinių ir dviračių trasos vasariškų pramogų išsiilgusius stovyklautojus pasitiks naujas kempingas „Naturcamp“. Savo veiklą šis pradės nuo… kemperiukų. Daugiau informacijos čia.

20. MO muziejaus kalbančios skulptūros Vilniuje

Ar kada nors galvojote, kiek istorijų jums gali papasakoti skulptūros? Ką jos pasakytų, jei prabiltų? MO muziejaus iniciatyva galite jas išgirsti – muziejus nuo 2015 m. įgyvendina Vilniaus kalbančių skulptūrų projektą. Šiemet naująjį sezoną MO muziejus pradės gegužės 28 d. ir prakalbins 3 naujas skulptūras. Iš viso Vilniaus mieste bus galima išgirsti 21-os skulptūros istorijas.

Aktorių, dainininkų, visuomenės veikėjų balsais skulptūros pasakos apie save, apie laikus, kai gyveno jose įkūnytos asmenybės, apie tai, ką jos mato aplink, kaip jaučiasi savo skulptūriniame kūne ir tame Vilniaus kampelyje, kuriame joms lemta būti. Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali ne tik pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, bet ir sužinoti daugiau apie kultūrinį, istorinį ir architektūrinį Vilniaus paveldą, prisiminti miesto istoriją. Ieškokite lentelių prie skulptūrų, nuskenuokite kodą – ir jūsų telefonas ims skambėti!

Daugiau kelionių po Lietuvą idėjų: www.lithuania.travel.

Taip pat skaitykite: