Sporto gryname ore nauda

Esame vis labiau prikaustyti prie uždaros aplinkos, tad šylantys orai – puiki proga aktyviau praleisti laiką gryname ore ir pasidžiaugti nuostabia gamta. Viena iš naudingiausių veiklų – sportas, juo labiau kad sportuoti lauke ne tik maloniau, bet ir naudingiau. Svarbu tik tinkamai pasiruošti ir pirmyn!

Sporto gryname ore nauda

Sportas gryname ore turi daugybę pliusų. Visų pirma, ne visi žmonės gali sau leisti sportuoti brangiuose sporto klubuose ar įsigyti brangią sportinę techniką, todėl sportas lauke – pigesnė alternatyva. Be to, sutaupomas laikas, juk sportuoti galima bet kur ir bet kada – parke, paplūdimyje, miške ar stadione. Kol sporto klube atliekame įprastus pratimus, lauke galime sugalvoti įdomesnės veiklos, pasitelkti įvairias priemones, neįprastus maršrutus bei vietas sportui. Sportuojant gamtoje lengviau pabėgti nuo rutinos, juk daug įdomiau stebėti besikeičiantį kraštovaizdį nei nuobodžias sporto salės sienas. Beje, taip maitiname ne tik kūną, bet ir smegenis!

sportas laukePasak sveikatingumo studijos „Sveikas fitnesas“ asmeninio trenerio, kineziterapeuto Artiomo Chačpanovo, vien buvimas lauke, gryname ore jau yra naudingas žmogui – sportuojant lauke mūsų organizmas gauna daugiau oro, daugiau saulės, vitamino D. Gryname ore ir natūralioje šviesoje mažesnė hiperventiliacijos arba deguonies trūkumo grėsmė. Taip pat natūrali aplinka, kvapai ir garsai gali teigiamai veikti ne tik mūsų fizinį kūną, bet ir psichoemocinę būklę. Fizinė veikla lauke stiprina širdį, didina ištvermę, suteikia daugiau energijos, gerina kraujotaką, subalansuoja medžiagų apykaitą, padeda kovoti su nemiga bei stiprina mūsų imunitetą.

Svarbu nepersistengti

Treneris pabrėžia, jog pradedant svarbu nepersistengti ir nepamiršti saugumo: „Pradžioje reikia pasirinkti lengvesnį krūvį, daryti tinkamą apšilimą ir būti gerai pailsėjus. Miegas – itin svarbus mūsų organizmui, o sportuojančiam žmogui tai ir svarbiausias atsistatymo būdas. Turbūt mažiausiai rizikos gauti traumą būtų tiesiog vaikštant. Didesnė rizika atsiranda su staigesniais judesiais ir intensyvumu, todėl bent jau pradžioje reikėtų rinktis ramesnes veiklas.“

Be įprasto vaikščiojimo, bėgiojimo ar važinėjimo dviračiu, galite išbandyti ir kitokias, vis labiau populiarėjančias veiklas:

šiaurietiškas ėjimasŠiaurietiškas ėjimas. Tai ėjimas pasitelkiant specialiai šiam ėjimui sukurtas lazdas. Patogu tai, kad šiai sporto rūšiai nėra jokių amžiaus, svorio ar fizinio pasirengimo apribojimų. Puiku ir tai, kad žygiuojant su šiaurietiškomis lazdomis tempą galite pasirinkti pagal savo pajėgumą. Pasitelkiant šiaurietiškas lazdas būna mažesnė apkrova kelio ir klubo sąnariams. Svarbu, kad būtų taisyklingai vaikščiojama – rankos negali būti lenkiamos, tuomet stiprinami ne tik rankų, bet ir nugaros raumenys, einama pilnai išsitiesus.

Grupiniai sporto užsiėmimai. Vis daugiau sporto entuziastų organizuoja treniruotes lauke – jogą, kalanetiką, aerobiką, zumbą ar net grupinius bėgiojimus. Dažnai tokie užsiėmimai nemokami, o ir gera nuotaika garantuota, juk sportuoti grupėje smagiau.

Lauko treniruokliai. Lauko treniruoklių aikštelėse galite rasti treniruoklių, kurie treniruoja įvairias raumenų grupes – kojų, sėdmenų, pilvo preso, krūtinės, rankų bei nugaros. Pasak treniruoklius parduodančios UAB „Traida“, įranga visiškai saugi. „Lauko treniruokliai pritaikyti asmenims nuo 14 m. iki tiek, kiek tik asmuo gali sportuoti. Pastebime, kad senjorams ypač patinka elipsiniai, šiaurietiško ėjimo bei stacionarūs dviračiai. Populiariausi pas mus treniruokliai, kuriuos naudojant tuo metu dirba bent kelios raumenų grupės, tokios kaip krūtinės, nugaros ir rankų, pilvo, sėdmenų ir kojų raumenys ir t. t. Klientai dažnai mėgsta treniruoklius, kuriais vienu metu gali naudotis du žmonės, tuo pačiu atlikdami tokius pat arba skirtingus pratimus“, – sako Tomaš Klimaševski.

Sportuojant lauke patariama:

● Apsirengti orui laidžius, lengvus rūbus ir juos sluoksniuoti, tuomet pajutus, kad darosi karšta, bus lengva nusivilkti ir tęsti treniruotę neperkaitus.
● Dalis šilumos prarandama per galvą, todėl nereikėtų pamiršti, kad pavasariški orai apgaulingi – pasirūpinkite lengvu, iš natūralių medžiagų pagamintu galvos apdangalu.
● Sportuojant lauke, reikėtų pasirūpinti tam pritaikyta avalyne. Nesvarbu, bėgiojate miško takais ar mankštinatės stadione, jums gali trukdyti tiek oro sąlygos, tiek nelygūs paviršiai – žvyras, smėlis ar kiti kliuviniai. Rinkitės stabilius, gerai pėdą įtvirtinančius sportinius batelius, kurie turėtų gilesnius protektorius.
● Nepamirškite gerti daug vandens. Nepaisant pasirinkto mankštos būdo, vanduo būtinas – taip užkirsite kelią dehidratacijai. Vanduo turėtų būti negazuotas, be jokių dažiklių ir kvapiųjų medžiagų.

Bene geriausias būdas stebėti savo organizmą bei saugiai sportuoti – išmaniosios apyrankės arba laikrodžiai. Anot kineziterapeuto A. Chačpanovo, tai puiki priemonė sekti savo fizinę būklę sportinės veiklos metu, tačiau svarbu išsiaiškinti, kaip jis veikia ir kokių funkcijų Jums reikia. „Neužtenka nešioti apyrankę kaip aksesuarą. Reikia suprasti veikimo principą – pulsą, atsistatymą, rekomendacijas amžiaus grupei, tuomet tai bus puikus pagalbininkas sporte“, – sako treneris.

Turbūt jau praeityje laikai, kai laikrodis rodė tik laiką. Šiuolaikiniai išmanieji laikrodžiai yra tarsi mini išmanieji telefonai ant riešo, nes gali pasiūlyti daugybę funkcijų, net tokias, kokių nesitikite iš tokio mažo prietaiso.

● Laikrodžiai stebi jūsų pulsą, fiksuoja tam tikrus širdies sutrikimus, deguonies kiekį kraujyje, streso lygį ar jūsų pasiekimus, progresą tam tikrose sporto šakose.
● Mėgstantiems lankytis nuošalesnėse vietose reikėtų ieškoti laikrodžių su kompasu ar net žemėlapiais, kurie neleis pasiklysti. Taip pat yra laikrodžių, rodančių populiariausius tam tikrų sporto šakų maršrutus aplink jus.
● Tiksliai fiksuojamas įveiktas atstumas, išmanusis laikrodis veikia kaip asistentas – patarėjas dešimtims sporto šakų, teikdamas patarimus Jums sportuojant.
● Galite matyti pranešimus, kuriuos gavote į savo mobilųjį įrenginį, tad norėdami sužinoti, kas siuntė žinutę arba skambino, nebūtina ištraukti mobilaus telefono iš kišenės ar rankinės.
● Kai kurie laikrodžiai suteikia galimybę matyti atėjusių elektroninių laiškų pradžią ar žinutes iš socialinių tinklų.
● Naujausieji „iWatch 4“, „iWatch 5“ laikrodžiai fiksuoja staigų juos nešiojančio žmogaus nukritimą ir jam / jai nejudant skleidžia garsinį signalą, kad įspėtų aplink esančius, o po 30 sek. automatiškai iškviečia pagalbos tarnybas bei išsiunčia žinutes artimiesiems.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: