,

Kiek vaisių ir daržovių turėtume suvalgyti kasdien?

vaisiai

Jau nuo vaikystės girdime, kad reikia valgyti vaisius ir daržoves, jie yra sveikos mitybos pagrindas. Tačiau ką iš tikro mes žinome apie mitybą? Juk kasdien mus supa informacijos gausa, kuri ragina rinktis tai vieną, tai kitą mitybos būdą.

Maisto piramidžių istorija

Visi esame girdėję apie maisto piramidę, kuri nusako, kokių maisto grupių ir kiek porcijų maisto per dieną reikėtų suvartoti. Tačiau ar žinote, kaip prieš bene 50 metų atsirado ši piramidė?

1972 metais kylant maisto kainoms Švedijoje, šalies valdžiai gimė idėja sudaryti pagrindinių maisto produktų sąrašą, kuris būtų ir pigus, ir maistingas. Taip atsirado pirmoji maisto piramidė, joje buvo įtrauktos pagrindinės maisto grupės, tokios kaip daržovės, vaisiai, grūdinės kultūros ir pan., kurios nekainuoja daug, bet yra vertingos savo maistine verte.

Vėliau ši piramidė buvo tobulinama ir papildoma mitybos specialistų iš viso pasaulio.

Kas yra rekomenduojama šiandien?

Šiuo metu oficialiomis mitybos gairėmis būtų galima laikyti Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) sudarytą piramidę, kurioje nurodoma, iš ko ir kiek kalorijų turėtume gauti kasdien. Šioje piramidėje nurodyta, kad iš riebalų kasdien turėtume gauti nuo 15 iki 30 % savo suvartojamų kalorijų, iš baltymų – 10–15 %, o iš angliavandenių – 55–75 %. Nepamirškite, kad 1 g riebalų turi 9 kalorijas, kai 1 g baltymų ar angliavandenių turi tik 4 kalorijas.

Taigi matome, jog kaskart didžiausią dalį mūsų lėkštėje turėtų užimti angliavandeniai. Dažniausiai tai įvairūs grūdai (ryžiai, grikiai, avižos ir t. t.), makaronai, daržovės (bulvės, morkos, burokėliai, kopūstai ir t. t.), ankštinės kultūros (pupelės, lęšiai, žirniai, avinžirniai) ir, žinoma, įvairūs vaisiai.

Atlikti tyrimai rodo, kad lietuviai pagal vaisių ir daržovių valgymą atsiduria Europos sąjungos (ES) viduryje – kasdien vaisius ir daržoves valgo beveik 60 % lietuvių (ES vidurkis – 66 %), o PSO rekomendaciją per dieną suvalgyti bent 400 g vaisių ir daržovių įvykdo kas septintas lietuvis.

Sveikas ir vertingas užkandis

Vaisiai ir daržovės tiek vieni, tiek ir salotose ar glotnutyje gali būti puikus sveikas ir maistingas užkandis. Vaisiuose ir daržovėse gausu įvairių vitaminų, todėl kasdien valgant po rekomenduojamas 3–4 porcijas skirtingų vaisių ir daržovių galėsite būti tikri, kad savo mitybą praturtinate būtiniausiais vitaminais.

Svarbu nepamiršti, kad vaisiuose esantys polisacharidai yra suskaidomi iš lėto, per 1–4 valandas, todėl mes energiją iš suvalgyto vaisiaus gauname nuolat ir galime suspėti ją sunaudoti (kitaip nei iš saldainio, kai energija yra gaunama labai greitai ir jos perteklius, dažniausiai, yra sukaupiamas organizme riebalų pavidalu).

O kad neatsibostų valgyti tuos pačius tris ar keturis jūsų mėgstamiausius vaisius – ieškokite naujų skonių ir atraskite vasarą! „Iki“ akcijos gali padėti įsigyti šviežiausių ir gardžiai kvepiančių vaisių jūsų vasaros eksperimentams virtuvėje. Visas akcijas ir nuolaidas vaisiams ir kitiems maisto produktams prieš apsipirkdami pasitikrinkite portale raskAkcija.lt.

Taip pat skaitykite: