,

Sveikatos šaltinis iš Lietuvos gelmių

Ar žinojote, kad mūsų šalį garsina ne tik Lietuvos auksu vadinamas gintaras, bet ir išskirtinės kokybės gydomasis durpinis purvas, kuris, be kita ko, Druskininkuose laikomas vienu geriausių Europos terapiniuose kurortuose naudojamų purvų. Atraskite stebuklingąją, šimtmečius žemės gelmėse slypinčią Lietuvos durpinio purvo giją ir jūs!

Lietuviškojo durpinio purvo kilmė

Manoma, kad teritorijoje, iš kurios imamas purvas, kitados buvusi jūra, o jai nusekus liko ežeras. Jo dugne, renkantis nuosėdoms, formavosi sapropelinis purvas, o vėliau, ežerui pelkėjant, formuojantis įvairiai augmenijai ir gyvūnijai, formavosi ir durpinis purvas. „Eglės sanatorija“, įsikūrusi dviejuose Lietuvos kurortuose – Druskininkuose ir Birštone, durpinį purvą kasa Jovaišių karjere: iš viršutinių sluoksnių imamas durpinis (juodasis) purvas, o iš maždaug 3–4 metrų gylio – sapropelinis (baltasis). Būtent juodasis ir baltasis purvai yra naudojami gydomosioms procedūroms, kuriomis savo svečius jau ilgą laiką sveikatina „Eglės sanatorija“.

Panaudojimas procedūrose

gydomasis purvasGydomasis purvas „Eglės sanatorijos“ procedūrose gali būti naudojamas vienas (įvyniojimams) arba sumaišytas su gydomuoju mineraliniu vandeniu (purvo mineralinė vonia) – taip vienu metu organizmą veikia net du gamtiniai gydomieji veiksniai. Purvo procedūros, veikdamos per odos mechanizmus, šiluminius, cheminius ir skausminius receptorius, sukelia sudėtingas refleksines reakcijas – odoje atsipalaiduoja biologiškai aktyvios medžiagos, pradeda reaguoti visos organizmo sistemos. Unikalios sudėties purvas pasižymi itin plačiu gydomuoju poveikiu: gerina kraujotaką ir limfos apytaką, didina deguonies įsisavinimą, mažina uždegiminius procesus, skausmą, pasižymi antibakteriniu poveikiu, šalina iš organizmo toksinus, stiprina imunitetą, teigiamai veikia centrinės nervų sistemos funkciją bei pasižymi kitomis sveikatinančiomis savybėmis.

Ką verta žinoti senjorams?

Eglės sanatorijaPasak „Eglės sanatorijos“ medicinos direktoriaus Arvydo Balčiaus, vyresnių žmonių gydymo purvu esmė išlieka tokia pati, kaip ir vaikams bei suaugusiems. Specialistas pabrėžia, kad, atsižvelgiant į amžių, skiriasi purvo procedūrų dozavimas – čia ypač svarbi purvo temperatūra, procedūros trukmė, dažnis (kas antrą ar trečią dieną), vietinė (iki 1 / 3 kūno paviršiaus) ar bendrinė (viso kūno) procedūra, įvertinami ir gretutiniai susirgimai: „Taikyti gydymą durpiniu purvu galima sergant beveik visomis ligomis, tačiau gydytojai privalo atidžiai įvertinti paciento būklę ir parinkti tinkamiausią gydymą purvu.“ A. Balčiaus teigimu, kiekvienas žmogus gydomas individualiai, nuo to priklauso ir purvo procedūrų paskyrimas: „Kiekvienas esame skirtingas, todėl ir gydymas taikomas individualiai. Jeigu pacientas serga ne viena liga, pirmiausia skiriame purvo maišelius ir stebime. Jeigu organizmas toleruoja – skiriame purvo procedūrą kojoms ir rankoms. Jeigu matome, kad būklė gerėja – keičiame į purvo aplikaciją, o vėliau, sakykime, į sudėtingesnę, dar labiau organizmą veikiančią procedūrą – mineralinę purvo vonią. Taip pat galime po truputį pradėti didinti purvo temperatūrą.“ Pasak A. Balčiaus, yra nemažai faktorių, į kuriuos derėtų atsižvelgti gydant durpiniu purvu, tačiau specialistas pirmiausia ragina pasitikėti gydytojais: „Eglės sanatorijoje“ dirba tikri savo srities žinovai, tad pacientui visuomet siūlome atsipalaiduoti, nesijaudinti ir pasitikėti mūsų darbuotojais – jie puikiai išmano savo darbą.“

Tradicijų ir modernumo sąsaja

Šios, jau galima sakyti klasika tapusios, „Eglės sanatorijos“ procedūros naudojant gydomąjį purvą, metams bėgant nepraranda savo aktualumo ir tikėtina – nepraras. Natūralumu pulsuojančios procedūros populiarios ne tik Lietuvoje – neįtikėtina purvo galia į mūsų kraštą traukia turistus, vis daugiau svečių sulaukiame iš Skandinavijos šalių, Vokietijos ir Izraelio.

Tiesa, „Eglės sanatorija“ garsėja ne tik natūraliais gydomaisiais veiksniais – gydomuoju purvu ir mineraliniu vandeniu – čia visapusiškas organizmo sveikatinimas yra derinamas su moderniomis šiuolaikinėmis technologijomis, inovatyvia įranga, kineziterapija, psichoterapija, ergoterapija ir kt. Sanatorijoje vyrauja holistinis požiūris į žmogų, čia gilinamasi į žmogaus visumą – kūną, protą, emocijas ir elgesį, o ne tik į nemalonių pojūčių kamuojamą skausmo židinį. Visa tai sukuria galimybes veiksmingai gydyti įvairias ligas, stiprinti organizmą ar palaikyti puikią sveikatą bei neblėstančią jaunystę!

Daugiau informacijos: www.sanatorija.lt

Taip pat skaitykite: