Išsiplėtusios venos – paveldimos

išsiplėtusios venos

Poodinių venų varikozė – tai liga, kuri dažnai vadinama tiesiog išsiplėtusiomis venomis. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, venų varikozė diagnozuojama net 30–40 procentų pasaulio gyventojų. Venų varikozės paplitimas didėja su amžiumi.

Šia liga serga 30–40 proc. darbingo amžiaus ir apie 70 proc. vyresnio amžiaus žmonių. Maždaug 60 proc. moterų ir 40 proc. vyrų polinkį sirgti venų varikoze paveldi iš tėvų. Venų varikozės vystymuisi didelės įtakos turi per didelis svoris, nejudrus gyvenimo būdas, stovimas ir sunkus fizinis darbas.

Pasak lazerinių kojų venų operacijų Lietuvoje pradininko, medicinos centro „Northway“ gydytojo kraujagyslių chirurgo dr. Rolando Dagilaičio, venų varikozė išsivysto sutrikus veninių vožtuvėlių funkcijai. Tam didelės įtakos turi paveldimumas.

Net jei gimstame su sveikais vožtuvais, genetiškai jie gali būti silpnesni, o ilgainiui tai nulemia venų varikozės atsiradimą. Skaičiuojama, jog jei bent vienas iš tėvų sirgo venų varikoze arba lėtiniu venų nepakankamumu, mergaitei šios ligos paveldėjimo tikimybė yra 60 proc., berniukui – 40 proc.

„Venomis kraujas turi tekėti aukštyn, link širdies. Vožtuvėliai „pasirūpina“, kad kraujas tekėtų tinkama kryptimi ir negrįžtų atgal. Kai veninių vožtuvėlių veikimas sušlubuoja, į viršų išstumiamas nebe visas panaudotas kraujas. Dėl to sutrinka kojos audinių mityba.

Užsistovėjus kraujui ir padidėjus kraujo spaudimui, venos plečiasi, vingiuojasi, susidaro poodiniai mazgai ir atsiranda nemalonūs simptomai: sunkumas, tinimas, nuovargis, mėšlungis“, – pasakoja patyręs specialistas.

Gydytojo teigimu, nors vis dar neretai manoma, kad išsiplėtusios venos tik estetinė problema, venų varikozė pirmiausia yra liga, kurią reikia gydyti. Negydant liga progresuoja.

Progresuojant ligai, ne tik stiprėja kojų sunkumas, tinimas, nuovargis, bet gali išsivystyti trofinės opos. Išsiplėtusiose venose gali formuotis krešuliai, liaudyje dar vadinami trombais. Atsiranda tiek poodinių, tiek giliųjų venų trombozės rizika.

Taigi, kojos sunkumas, tinimas, nuovargis, pasireiškiantys dienos pabaigoje, taip pat naktinis kojų mėšlungis – tai signalai, kad reikia kreiptis į kraujagyslių chirurgą.

Venų ligos turi ryškų paveldimumo aspektą, todėl jeigu giminėje buvo sirgusiųjų šia liga, rekomenduojama pasitikrinti profilaktiškai, nes, jau esant vos pastebimiems ligos simptomams, galima patarti keisti gyvenseną arba rekomenduoti profilaktikos priemones ir taip išvengti ligos progresavimo.

Pasak Rolando Dagilaičio, liga diagnozuojama išklausius paciento skundus, išsiaiškinus paveldimumo istoriją ir atlikus ultragarsinį kojų venų tyrimą. Tai visiškai neskausmingas tyrimas, trunkantis kelias minutes ir tiksliai nustatantis ligą. Pasaulyje ultragarsinis kojų venų tyrimas laikomas auksiniu standartu venų varikozės diagnostikoje.

Pradinės stadijose liga gydoma medikamentais ir kompresine terapija. Ligai progresuojant, gali būti taikoma skleroterapija arba endovaskuliniai gydymo metodai, tokie kaip lazeris, radiochirurgija ar bioklijai. „Deja, dar ir po šiai dienai, kai kuriose ligoninėse atliekamos atviros venų šalinimo operacijos, po kurios pacientas žymiai ilgiau išlieka nedarbingas ir gali ilgai jausti operacijos pasėkmes“, – pripažįsta gydytojas.

Pasak patyrusio, daugiau nei 4000 sėkmingų lazerinių venų operacijų atlikusio kraujagyslių chirurgo, medicina tobulėja, kartu tobulėja ir medicininė įranga. Naujausias išradimas venų varikozės gydymui yra trečios kartos lazeris. Tuo pačiu pradedamas naudoti ir revoliucinis „Infinite Ring“ šviesolaidis, šiuo metu neturintis analogų pasaulyje.

Prieš kelias dienas Rolandas Dagilaitis atliko pirmą pasaulyje kojų venų operaciją kombinuojant kompanijos „neoLaser“ trečios kartos lazerį „neoV1940“ ir naujausią daugiažiedį šviesolaidį „Infinite Ring“. Kraujagyslių chirurgijos eksperto teigimu, šiuo metu ši kombinacija neabejotinai garantuoja efektyviausią ir saugiausią venų varikozės gydymą.

Gydymui naudojamas lazeris spinduliuoja 1940 niutonmetrų ilgio bangas. Naudojant tokias bangas, galima uždaryti veną mažesniu lazerio galingumu ir mažesnėmis dozėmis, taip sumažinant šalutinio poveikio ir komplikacijų pavojų. Šviesolaidis unikaliai paskirsto energiją daugiažiede cilindrine emisija, o tai užtikrina švelnesnį ir tolygų energijos poveikį į venų sienelę ir tuo pačių mažesnę galimų komplikacijų tikimybę.

„Tokia operacija ne tik padeda pasiekti tobulą rezultatą, sėkmingai užakinant gydomas venas visam laikui. Po jos pacientas iš karto gali vaikščioti ir jau kitą dieną grįžti į darbą ar tęsti kitą įprastą veiklą“, – operacijos privalumus vardina specialistas.

„Nors baimindamiesi operacijos pacientai linkę delsti ir neskuba kreiptis į gydytojus, norint išvengti ligai progresuojant atsirandančių komplikacijų, susidūrus su venų varikoze į simptomus reikėtų reaguoti nedelsiant“, – pabrėžia R. Dagilaitis.

Pasak gydytojo, nors vis dar vyrauja klaidinga nuomonė, kad venų varikozė gydoma atliekant traumuojančią operaciją, šiuolaikiniai gydymo būdai ir medicinos technologijos padeda lengvai atsikratyti nemalonių simptomų, visiškai nesutrikdant darbingumo bei įprasto gyvenimo ritmo.

Baigdamas pokalbį chirurgas primena, kad poodinių venų varikozė atsiranda ne tik dėl paveldimumo – nemažą įtaką tam turi ir viršsvoris bei nepakankamas fizinis aktyvumas. Šios ligos gali padėti išvengti subalansuota mityba, reguliarus vaikščiojimas, bėgiojimas, kompresinių kojinių nešiojimas.

Taip pat skaitykite: