Ir kasdienai, ir šventėms

Sviestinis sūdytas viščiukas

Geriausia rinktis vidutinio dydžio paukštį, sveriantį ne daugiau kaip 1,5 kg.

Pirmiausia pasiruošiu aukštą puodą ar indą, pilu litrą drungno vandens ir 200 g rupios druskos.

Maišau, kol druska ištirpsta, įdedu viščiuką ir pripilu dar vandens tiek, kad visas paukštis būtų paniręs. Baimintis persūdymo nereikia, mėsa sugeria tik tiek, kiek jos reikia, bet didelis kiekis neleidžia daugintis bakterijoms. Jei viščiukas bando kilti į viršų, galima paslėgti nedidele lėkšte. Indą dedu į vėsesnę vietą bent 4 valandoms, bet jei jis telpa į šaldytuvą, jame galima laikyti ir 12 valandų.

keptas viščiukas

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

Ištrauktą iš sūrymo paukštį nusausinu ir dedu krūtinėle į viršų. Joje padarau gilias įpjovas, į jas prismaigstau skiltelėmis pjaustyto česnako, visą paukštį apiberiu mėgstamais prieskonių mišiniais. Galiausiai į įpjovas pridedu plonai pjaustyto sviesto griežinėlių. Į pilvą pridedu nepjaustytų obuolių ar didesnių kriaušių, tai padės išlaikyti formą ir bus labai gardu, persisunkę česnakiniu sviestu.

Kaip matote, jokių tikslių produktų proporcijų, viskas pagal nuotaiką.

Pirmas dvi valandas paukštį kepu 120 °C kepimo režimu iš abiejų pusių. Dar pusvalandį 160 °C ir, galiausiai, dar 30 min. 180 °C kepimo režimu iš viršaus, kad apskrustų.

Tiekiu karštą, su karštomis daržovėmis ir mėgstamais pagardais.

Kakavinis sezamų tortas su karamelinės maskarponės kremu

Biskvitui pasiruošiu:

  • 5 kiaušinius;
  • 5 šaukštus rudojo cukraus;
  • 5 šaukštus tyro aliejaus;
  • 10 šaukštų kvietinių miltų;
  • 2 šaukštus kakavos miltelių;
  • 2 šaukštus sezamų sėklų;
  • 1 šaukštelį kepimo miltelių (galima keisti gesinta soda).
tortas su maskarpone

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

Viename inde sumaišau miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sezamų sėklas. Į kitą įmušu kiaušinius, pradedu juos plakti, po vieną šaukštą dedant cukrų, kol jis pilnai ištirpsta, o kiaušinių masė tampa balta. Supilu aliejų ir vėl kelias minutes plaku. Suberiu sausąjį mišinį ir neskubant šaukštu maišau, kol abi masės susijungia į vientisą tešlą. Ją pilu į silikoninę torto formą ir dedu į 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepu apie 45–50 minučių. Biskvitą ištraukiu, atvėsinu, ilgu plonu peiliu nupjaunu jo „kepurę“, o likusį supjaustau į tris lygias dalis. Jei biskvitą kepsite didesnėje formoje (∅ 28), kaip aš šį kartą, tuomet užteks vieno pjūvio per pusę.

Pasiruošiu sirupą sulaistymui ir kremą. Sirupui nedideliame puode užkaičiu 0,5 l vandens ir, jam užvirus, įpilu:

  • 50 ml tamsaus romo;
  • 2 šaukštus rudojo cukraus.
  • Cukrui ištirpus, išjungiu ugnį ir palieku atvėsti. Tuo metu pasigaminu kremą.
  • 500 g maskarponės;
  • 200 g karamelizuoto kondensuoto pieno

Suplaku plakikliu iki vientisos masės. Formuoju tortą, dedu vieną lakštą biskvito, sulieju trečdaliu sirupo, sutepu trečdaliu kremo, vėl lakštas – sirupas – kremas, galiausiai paskutinis lakštas ir paskutiniai sirupas, o tada kremas. Dalį kremo galima palikti papuošimui.

Sutrupinu nupjautąją biskvito dalį ir apibarstau torto viršų. Galima apiberti ir smulkintais graikiniais riešutais.

Palaikau šaldytuve bent 4 val.

Šventinės vištienos salotos

Salotoms reikės:

  • 10 kiaušinių;
  • 1 didelės vištienos krūtinėlės;
  • 10–12 vidutinio dydžio marinuotų agurkų;
  • 4–6 baltų saldžiųjų paprikų;
  • 250 ml majonezo;
  • 100 g saulėgrąžų branduolių.
vištienos salotos

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

Nedideliame puode išverdu kiaušinius, kitame, pasūdytame vandenyje – krūtinėlę.

Galima naudoti geltonąsias, raudonąsias, žaliąsias paprikas arba jų mišinį. Jas bei marinuotus agurkus supjaustau stambesniais kubeliais, taip pat nemažais gabaliukais supjaustau kiaušinius ir išvirtą bei atvėsintą krūtinėlę. Beriu saujelę saulėgrąžų branduolių ir viską kruopščiai sumaišau su majonezu.

Salotas tiekiu atšaldytas, su mėgstama duona.

Vienakąsniai su silke

silkė

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

12-ai sumuštinukų reikės:

  • 3 riekių juodos grūdėtos duonos;
  • 6 saulėje džiovintų pomidorų (konservuotų aliejuje);
  • 1 silkės filė;
  • 1 pak. varškės (apie 180 g);
  • 2 šaukštų grietinės;
  • žiupsnio džiovintų krapų;
  • šviežio rozmarino.

Duonos riekes supjaustau į 4 dalis, galima nupjauti plutą. Indelyje sumaišau varškę su grietine ir krapais. Silkę supjaustau nedideliais gabaliukais, o pomidorus – per pusę. Tepu kiekvieną riekelę varške, dedu po gabaliuką silkės, pomidoro ir rozmarino šakelę.

Visus ingredientus galima pasiruošti iš anksto, bet vienakąsnius tiekti siūlyčiau iš karto sutepus.

Renata Šniolienė, www.kumutėsvirtuve.lt