Gaivus braškinis desertas

Renata Šniolienė

„Kūmutės virtuvė“ nuotr.

Mano vardas Renata, aš esu lėto gyvenimo užmiestyje propaguotoja, naminių aliejų spaudėja, tinklaraščio apie maistą autorė, fermentacijos ir fotografijos pasaulio tyrinėtoja, konditerės anūkė, pedagogės dukra, kariškio žmona ir kelių labai artimų žmonių draugė.

Šis desertas mane lydi nuo pat vaikystės, kai apie maskarponę ar krembriulė nė nebuvome girdėję. Giminės moterys dažnai gamindavo želatina stingdytus gardumynus, o firminis mamos tortas būdavo iš trijų sluoksnių – saldaus vyniotinio pagrindas, baltas grietininis su želatina ir spalvotas želatininis, kuriame būdavo kokių nors konservuotų vaisių. O tokį, braškinį, gamindavome kiekvieną mielą vasarą. Todėl jis man labai mielas ir nostalgiškas, nepaisant jo paprastumo.

Jeigu vartojate dirbtinius saldiklius, galite drąsiai juos naudoti, netiks tik medus.

Gaminu stikliniame inde.

Reikės:
• 1 l kefyro;
• 2 v.š. želatinos;
• 6 v.š. cukraus (galima dėti mažiau);
• 1 a.š. vanilinio cukraus;
• 1 kg braškių

Kaitrai atspariame inde želatina užpilama trupučiu vandens ir paliekama išbrinkti. Tuo metu braškės nuplaunamos ir suberiamos į koštuvą apdžiūti. Į indą, kuriame bus šaldomas desertas, supilamas kefyras, suberiamas cukrus ir maišoma, kol ištirpsta. Indas su želatina statomas ant minimaliausios ugnies ir, nuolat maišant, kaitinama, kol želatina pilnai ištirpsta. Tuomet supilama į kefyro masę, gerai išmaišoma ir indas dedamas į šaldytuvą 15 – 20 minučių. Į masę įmaišomos braškės ir indas grąžinamas į šaldytuvą iki pilno sustingimo. Desertą galima gaminti porcijinėse taurėse ar indeliuose, o braškes keisti sezoninėmis uogomis.

Jei ne cukrus, tai būtų desertas be nuodėmės.

Renata ŠNIOLIENĖ, www.kumutesvirtuve.lt

Taip pat skaitykite: