Mėlynės – senėjimą stabdantis turtas

Miške jau sirpsta mėlynės, kurios suteikia galimybę sočiai pasikrauti vitaminų užtaisą žiemai. Kaip pasakoja vokiečių padavimas, mėlynių krūmai auga tose vietose, kur nykštukai po žeme saugo savo turtus. Tačiau žmonėms mėlynės suteikia tokią didžiulę naudą, kuriai neprilygs jokie turtai.

Pasaulyje pripažinta nauda sveikatai

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai sudarė 10-ties sveikos gyvensenos produktų sąrašą, kuriame puikuojasi ir mėlynės. Mėlynėse (lot. Vaccinium myrtillus) yra vitaminų C, B1, B2, PP (ypač didelis kiekis A ir B), karotino, antocianų, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, gliukozės, fruktozės ir sacharozės, angliavandenių, vario, kalio, magnio ir fosforo. Be to, šių uogų sudėtyje yra geležies, kurią mūsų organizmas geriau įsisavina nei esančią maisto papilduose.

Mėlynės reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja medžiagų apykaitą, pasižymi sutraukiančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą ir kraujospūdį mažinančiu, priešuždegiminiu ir kraujavimą stabdančiu poveikiu. Taip pat gydo mažakraujystę, podagrą bei reumatą, tulžies pūslės, inkstų ir šlapimo pūslės akmenligę (prisideda prie druskų šalinimo iš organizmo), skrandžio ir žarnyno uždegimus, cukraligę (mažina cukraus kiekį kraujyje), reguliuoja cholesterolį. Mėlynių arbata ar sultys padeda esant stomatitui, tonzilitui, viršutinių kvėpavimo takų katarui, stiprina imunitetą.

Pagrindinis mėlynių turtas – antioksidantai antocianinai, lėtinantys organizmo senėjimą. Mokslininkai patvirtino, kad mėlynės yra galingas ginklas prieš senėjimą, padeda ilgiau smegenims išlikti jaunomis. Pasirodo, kad mėlynės gali padidinti dopamino kiekį smegenyse – tai derinys, kuris reguliuoja svarbiausius smegenų procesus, yra atsakingas už visų kūno ląstelių atsinaujinimą. Remiantis naujausiais tyrimais, dažnas mėlynių vartojimas padeda išvengti Alzheimerio ligos, atminties sutrikimų. Šias uogas naudinga įtraukti į savo mitybą visiems, kurių darbas susijęs su protine veikla.

Dar viena labai svarbi savybė – mėlynės padeda užkirsti kelią vėžiui. Mat antioksidantai jungiasi su laisvaisiais radikalais ir tokiu būdu neleidžia susidaryti navikams, kurie veikia ląstelių lygmeniu.

Mėlynės gerina regėjimo aštrumą bei akies tinklainės kraujotaką, padeda išvengti daugelio akių ligų, praplečia regėjimo lauką ir mažina akių nuovargį. Tad šios uogos ypatingai rekomenduojamos kai nusilpsta regėjimas, kai akys dažnai pervargsta, pasireiškiant senatvinei toliaregystei, tinklainės distrofijoms ar kataraktai. Ne veltui per Antrąjį pasaulinį karą Anglijos pilotai valgė mėlynes ir mėlynių uogienę, siekdami pagerinti regėjimą, itin reikalingą prietemoje.

Nuo viduriavimų ar užkietėjusių vidurių gali būti vartojamos šviežios ar džiovintos uogos, lapų užpilas. Džiovintų uogų arbata tinka esant skrandžio (kai mažas rūgštingumas) ar žarnyno uždegimams, taip pat ja ar šviežiomis sultimis skalaujama burnos ertmė ir gerklė esant gleivinių, dantenų uždegimams. Šviežių virtų mėlynių tyrele gydoma egzema, paprastieji spuogai, nudegimai, dedervinės, odos uždegimai.

Šios uogos turi labai mažai kalorijų: 1 g mėlynių – tik apie 54 kcal. Todėl jas gali vartoti norintys sumažinti kūno svorį.

Dėl sudėtyje esančios oksalo rūgšties atsargiai šias uogas vartoti turėtų sergantys pankreatitu bei šlapimtakių akmenlige, negaluojantys dėl dvylikapirštės žarnos. Mėlynių lapų užpilas didina skrandžio rūgštingumą. Dėl didesnio mėlynių kiekio gali užkietėti viduriai.

Mėlynės – grožiui

Lapų nuoviras tinka riebiems plaukams skalauti po plovimo šampūnu.

Mėlynių derlių išnaudokite veido odos puoselėjimui. Kai kurių grožio priemonių sudėtyje esančios mėlynės prisideda prie odos drėkinimo, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Kaukės su mėlynėmis gerina veido odos atspalvį ir lygina smulkias raukšleles.

Išbandykite kaukę bet kokiam odos tipui
• 2 šaukštai varškės;
• 1 kiaušinio trynys;
• 1 arbatinis šaukštelis mėlynių;
• 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus.
Mediniu šaukšteliu ar mentele ištrinkite varškę ir kiaušinį, sudėkite susmulkintas uogas, užpilkite aliejumi. Viską gerai išmaišykite. Užtepkite kaukę ant veido ir po 15 minučių nuplaukite toniku ar vandeniu su citrina (jis padeda pašalinti uogų suteiktą atspalvį). Po to tepkite drėkinamąjį kremą.

Jauninamoji veido kaukė
Keletą mėlynių sutrinti mediniu šaukšteliu, pridėti valgomąjį šaukštą grietinės ir viską gerai išmaišyti. Užteptą ant veido kaukę laikyti 15 minučių, po to nuplauti toniku ar vandeniu su citrina (jis padeda pašalinti uogų suteiktą atspalvį).

Ir dar šiek tiek naudos

Mėlynės gali būti naudojamos kaip natūralus dažiklis, dažnai naudotas senovėje odai dažyti, o menininkai iš jų išgaudavo pageidaujamas spalvas.

Mėlynių krūmai vertinami kaip bičių traukos objektas. Žydėjimo laikotarpiu kiekvienam aviliui per dieną įnešama iki 2 kg medaus. Ypatingas mėlynių medus: skaidrus su rausvu atspalviu, ypač kvapnus.

Senovėje žmonės tikėjo, kad mėlynės pasižymi magiškomis savybės. Jie kelias džiovintas uogas paberdavo po kilimėliu prie durų ir tikėjo, kad tai gali apsaugoti jų namus nuo blogio, neigiamos energijos ir nekviestų svečių.

Mėlynės – ne tik skanios, viliojančios gamtos dovanos, bet ir ypatingai naudingos uogos. Kad turėtumėte vitaminų ištisus metus – uogas šaldykite ar džiovinkite, virkite uogienes, nes ir jose išlieka nemažai naudingųjų medžiagų. Vertingi ir mėlynių lapai (skinami žydint), kaip ir uogos pasižymintys tonizuojamomis, antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Mėlynių naudingas savybes pripažino ir mokslininkai, ir tradicinė medicina. Svarbiausia, kad jos būtų renkamos ekologiškai švariose vietose.

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Taip pat skaitykite: