Kur kreiptis dėl dujų balionų?

parama dujų balionuiNuo 2022 m. pabaigos Lietuvos daugiaaukščiuose namuose nebus leidžiama naudoti dujų balionų. Tačiau kai kurie žmonės visą gyvenimą juos naudojo valgio gaminimui ir neįsivaizduoja, ką turėtų daryti, norėdami atrasti tam alternatyvą.

60+ redakcija kreipėsi į Energetikos ministeriją su užklausa, kur turi kreiptis žmogus, jei iki šiol naudoja balioną, kokių jam reikia dokumentų? Ar jis turi pats asmeniškai ieškoti paramos, jei namo administratorius nesiima bendro keitimo? Taip pat pasidomėjome, ką daryti, jei name liko vos keli naudojantys balionus, o administratorius/bendrija nemato reikalo rūpintis tais keliais gyventojais?

Į klausimus atsako Energetikos ministerijos Vyriausioji specialistė komunikacijai Alina Žilinaitė.

Pirmiausia, atkreipiame dėmesį, kad dujų balionai alternatyviais energijos šaltiniais maistui ruošti bus keičiami daugiabučiuose namuose, kurie yra aukštesni nei 3 aukštai. Žmonėms, kurie gyvena individualiuose namuose ar dviejų aukštų daugiabučiuose, dujų balionai bus keičiami ateityje.

Tad jeigu žmogus gyvena 3 aukštų ar didesniame daugiabutyje ir naudoja dujų balioną maistui ruošti, jis bus keičiamas dujomis arba elektra.

Šiuo metu jau yra identifikuoti daugiabučiai pastatai, kuriuose vis dar naudojami dujų balionai, o netrukus bus viešai paskelbti jų sąrašai. Būtent šių būstų administratorius turės pasirūpinti atnaujinimo darbais.

Žmonėms patiems nereikia rūpintis atnaujinimo darbais, pildyti paraiškų ar kreiptis dėl finansavimo, visa tai turės padaryti būsto administratorius. Jis turi susisiekti su gyventojais ir aptarti kaip viskas vyks ir kokį alternatyvų energijos tiekimą renkasi gyventojai. Tad gyventojams reikia laukti informacijos iš savo būsto administratoriaus, kuris plačiau paaiškins įvairias alternatyvas ir galimus sprendimo būdus.

Primename, kad dujų balionų daugiabučiuose negalima buvo naudoti ir iki šiol, tačiau juos vis dar nelegaliai naudoja itin didelis skaičius žmonių, rizikuodami ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata bei gyvybe. Tad valstybė priėmė sprendimą padėti žmonėms pereiti prie saugių energijos šaltinių bei jų naudojimo būdų ir skyrė maksimalią kompensaciją dujų balionus visiškai pakeisti iki 2022 m. Todėl tai turės būti įvykdyta per kelis artimiausius metus, nes žmonių saugumas yra mūsų visų klausimas, tiek būsto administratorių, tiek pačių gyventojų. Vis tik, jeigu nutiktų taip, kad daugiabučio namo administratorius (bendrija) nenorėtų spręsti šio klausimo (dujų balionų pakeitimo kitais ištekliais (elektra arba gamtinėmis dujomis) galima kreiptis į savivaldybės administraciją, kad jie padėtų.

Daugiau apie šį ministerijos projektą: https://www.60plius.lt/2020/07/09/pagalba-atsisakant-duju-balionu/

Taip pat skaitykite: