Valgomos ir nevalgomos gėlės

našlaitės

Lauko gėlės gastronomijoje naudojamos jau tūkstančius metų, o jomis iki šiol puošiami ir gardinami tradiciniai kinų, graikų bei kitų virtuvių patiekalai. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad kai kurios gėlių rūšys gali ne tik suteikti patiekalui išskirtinį skonį ir išvaizdą, bet kartu papildyti jį naudingosiomis medžiagomis. Maisto ekspertė dalinasi sąrašu gėlių, kurias drąsiai galima įtraukti į savo valgiaraštį, ir tų, kurių valgyti griežtai negalima.

Medetkos

Indijoje šventomis laikomos maistinės medetkos padeda greičiau sugyti sunkiai gyjančioms žaizdoms, nudegimams ir opoms. Taip pat, medetkų antpilai gelbsti kovoje su įvairiomis odos ligomis, atsiradusiomis dėmėmis bei odos grybeliu.

„Nors iš medetkų galima pasigaminti virškinimo sistemos ligas gydančių arbatų, tačiau jos taip pat puikiai tinka įvairiuose patiekaluose. Šios gėlės ypač dera šviežių daržovių salotose ir sriubose. Be to, medetkos ne tik suteikia patiekalui išskirtinio skonio ir aromato, bet ir nudažo jį oranžine spalva, todėl net kasdienė pusryčių košė atrodys itin patraukliai“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Chrizantemos

Valgomųjų chrizantemų žieduose gausu įvairių naudingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminas C, kalis, selenas, magnis ir cinkas. Dėl šių mineralų chrizantemos gerina nervų sistemos veiklą – mažina stresą, padeda kovoti su nerimu, atpalaiduoja. Norėdami nusiraminti, mėgstamą žaliąją ar vaisinę arbatą pagardinkite šiomis gėlėmis. Jos ne tik praturtins arbatą mineralais, bet ir suteiks išskirtinį aromatą.

„Chrizantemų žiedai jau senovės Kinijoje buvo ypač vertinami dėl savo naudingųjų savybių. Jomis gardinti įvairūs daržovių, ryžių patiekalai ir sriubos. Šiandien vis dažniau galime pastebėti chrizantemomis papuoštus įvairius gėrimus ir desertus“, – sako V. Juodkazienė.

kiaulpienėsKiaulpienės

Visos kiaulpienių dalys, žiedai, lapai ir šaknys, yra naudingos sveikatai. Šios gėlės stimuliuoja kraujagyslių sistemos veiklą, o jose esantis geležis didina hemoglobino lygį kraujyje. Dėl to kiek neįprastu skoniu pasižymintys patiekalai su kiaulpienėmis gali pagerinti šiais negalavimais besiskundžiančių žmonių sveikatą.

„Kiaulpienių žiedai ir lapai puikiai tinka įvairioms salotoms, tačiau jos turi ne visiems patinkančio kartumo. Norint jį sumažinti, kiaulpienes reikėtų išmirkyti pasūdytame vandenyje. Taip pat, iš kiaulpienių žiedų galima pagaminti virškinimui, tulžies ir kepenų veiklai naudingą arbatą“, – sako V. Juodkazienė.

Našlaitės

„Sakoma, kad našlaitės skatina apetitą, todėl jos puikiai pagardina daržovių ar mėsos patiekalus. Be to, ryškiaspalvės gėlės tinka dekoruoti bei aromatizuoti įvairius kepinius ar desertus. Tam gali būti naudojami švieži arba džiovinti, liofilizuoti, našlaičių žiedai“, – sako V. Juodkazienė.

Šios gėlės patiekalams ne tik suteikia išskirtinį skonį ir juos papuošia, bet kartu padeda organizmui kovoti su įvairiomis ligomis. Našlaičių arbata lengvina atsikosėjimą, atpalaiduoja gleivinę ir valo kraują. Šios gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, todėl jų gali paragauti visi.

Nuodingos gėlės

Valgomų gėlių sąrašas gana platus. Įvairioms salotoms ir desertams taip pat puikiai tinka serenčiai, nasturtos, dobilai, žibuoklės, rugiagėlės ir netgi rožės. Tačiau jokiu būdu nebandykite ragauti hortenzijos žiedų, nes juose gausu nuodingų medžiagų, kurios gali sukelti traukulius, sąmonės praradimą ar netgi mirtį.

Savo patiekaluose jokiu būdu nenaudokite ir rusmenės. Viršutiniuose šios gėlės lapuose gausu medžiagų, naudojamų medicinoje, tačiau suvartotos didesniais kiekiais gali sukelti pykinimą ir vėmimą. Nuodingomis gėlėmis taip pat laikomos puansetijos, pentiniai, oleandros, rododendrai ir kalmijos.

Maisto ekspertė dalijasi gaivių salotų su našlaitėmis receptu, kurios puikiai tiks prie pagrindinio mėsos ar žuvies patiekalo.

Salotos su našlaitėmis

Jums reikės (2 asm.):

  • 1 agurko
  • 200 g špinatų
  • 100 g gražgarsčių
  • Saujos našlaičių žiedų
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 1 a. š. alyvuogių aliejaus
  • Pipirų, druskos

Paruošimas:

Agurką, špinatus ir gražgarstes smulkiai supjaustykite. Atskirai sumaišykite citrinų sultis, aliejų ir prieskonius. Supjaustytas žoleles sumaišykite su gautu užpilu ir našlaičių žiedais.