Camino Lituano

Camino Lituano

Camino Lituano ‒ tai piligriminis-kultūrinis-turistinis Šv. Jokūbo kelias, besidriekiantis per visą Lietuvą nuo Žagarės iki Lazdijų. Lietuviškasis kelias priklauso tarptautiniam Šv. Jokūbo kelių tinklui ‒ juo galima keliauti per visą Europą iki Santjago de Kompostelos katedros Ispanijoje. Šiaurės Lietuvoje Camino Lituano jungiasi su Camino Latvia, pietuose įsilieja į lenkiškąjį Camino Polaco.

Kartu Camino Lituano kelias yra ir gyvas socialinis reiškinys. Kelias atviras įvairių pažiūrų, tikėjimų žmonėms. Kiekvienas eina su savais tikslais: pamatyti, išgirsti, susipažinti, pajudėti, patirti, išbandyti, suprasti, įsigilinti, pajusti, atleisti, įtikėti… Tik reikia eiti atvira širdimi ir tada ištiks kelio stebuklai, dovanos ir malonės.

20 dienų per nuostabią Lietuvą

Camino LituanoCamino Lituano tęsiasi per Lietuvą apie 500 km. Prasideda Žagarėje ties Latvijos siena, ten, kur baigiasi Camino Latvia, eina per Šiaulių, Kauno bei Alytaus apskritis ir įsilieja į Camino Polaco prie Lenkijos sienos. Visas kelias suskirstytas į 20 etapų po 13‒30 km per dieną. Galima keliauti ir dalimis ‒ po vieną, du ar penkis etapus. Priklausomai nuo to, kiek piligrimas turi laiko ir jėgų. Esant poreikiui galima žygiuoti ir puse etapo, pavyzdžiui, Paberžė–Šeteniai, Prienai–Birštonas, Punia–Raižiai.

Keliavimo būdas ir laikas

Camino LituanoKelias skirtas žygiuoti, be abejo, savo kojomis. Dar galima važiuoti dviračiu. Beveik visas kelias dviračiu įveikiamas, na, gal vietomis tektų jį pasivesti.

Galima keliauti vienam (tai tikriausias kelias į save), galima eiti su šeima, draugais, suburti didesnę bendraminčių grupę arba sekti Camino Lituano naujienas ir jungtis prie asociacijos organizuojamų žygių.

Populiariausia eiti balandžio‒spalio mėnesiais, bet galima keliauti ir bet kuriuo kitu metu. Savotiško žavesio turi niūrus lapkritis, gili ar nelabai žiema, ankstyvas pavasaris. Tik turėkite omenyje, kad tada anksčiau temsta ir gali tekti bristi per purvynus ar pusnynus.

Šv. Jokūbo kriauklės

Nuo seno šukučių kriauklė yra Šv. Jokūbo kelio simbolis. Kriauklės briaunos ‒ tarsi daug kelių, bet visi jie veda ten pat ‒ į Santjago de Kompostelą.

Taigi ir Lietuvoje kelią rodo geltonos rodyklės bei šv. Jokūbo kriauklės mėlyname fone. Ženklų dairykitės ant stulpų, medžių, akmenų, lipdukų ant kelio ženklų, kai kuriose savivaldybėse jau yra stacionarių medinių stulpelių. Kelio nuorodas rasite maždaug kas 300‒500 metrų arba rečiau, jei nėra šansų pasiklysti. Taip pat iš Camino Lituano puslapio galima atsisiųsti kiekvieno etapo žemėlapius.

Kas eina keliu plačiai atvertomis sielos akimis, mato ne tik rodykles ‒ kelias pilnas ženklų, tik reikia mokėti juos skaityti.

Piligrimo pasas

Camino LituanoPrieš išsiruošiant į kelionę reikia įsigyti Camino Lituano piligrimo pasą. Jį galima gauti Vilniaus Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, Alytaus turizmo informacijos centre, Pažaislio svetingumo komplekse „Monte Pacis“, Kėdainių viešbutyje „Smilga“, kempinge „Saulėtosios naktys“ Gataučiuose, Žagarės dvaro sodyboje, kelionių agentūroje West Express Kaune, Laisvės al. 89. Nakvynės vietose, turizmo informacijos centruose, kaimelių parduotuvėse ir kitose vietose piligrimai renka antspaudus ‒ gaunamas patvirtinimas, kad dienos etapas įveiktas.

Nakvynė ir maitinimas

Kiekvieno etapo pabaigoje piligrimų laukia nakvynės namai. Nakvosite klebonijose, parapijos namuose, bendruomenės namuose, kaimo turizmo sodybose, viešbučiuose, kempinguose, vienuolyno celėse ir kt. Dėl nakvynės reikia susitarti iš anksto ir atėjus parodyti Camino Lituano piligrimo pasą.

Pusryčius ir vakarienę daug kur galima užsisakyti nakvynės vietose. Galima valgyti pakeliui esančiose kavinėse (kai eisite per didesnius miestelius). Dažniausiai maistą pirksite vietinėse parduotuvėse ir pietus nešitės su savimi.

Kelias pilnas lankytinų vietų ir objektų

Camino LituanoKelias veda per religinius, kultūrinius, istorinius, gamtos objektus. Aplankysite daug didelių bažnyčių mažuose kaimuose, pamatysite daug jaukių koplytėlių, pakelės kryžių. Yra išlikusių sinagogų, užsuksite į mečetes. Pasivaikščiosite po miestų ir miestelių senamiesčius, aplankysite keletą dvarų, muziejų, užkopsite į apžvalgos bokštus. Dar daugiau, praeisite pro Lietuvos kaimus, galbūt pajusite vietinių bendruomenių svetingumą. Eisite pro laukus ir miškus. Ir, aišku, visą kelią jus lydės nuostabi Lietuvos gamta. Kiekvienu metų laiku vis kitokia.

Mažieji pasaulio centrai

Pasaulio pilietis Jonas Mekas rašė: „Yra vietų, kur gali nueiti tik takeliais. Takeliai dažniausiai veda prie gražiausių, subtiliausių papievėlių, upelių, žolynų, pavėsių. Keliai yra oficialūs, dulkini – tik pravažiuoti.“ O kiek perliukų, kiek „subtiliausių papievėlių“ yra giliai Lietuvoje prie Camino Lituano kelio! Ir tuos papievėlius su meile ir tikėjimu puoselėja ten gyvenantys paprasti nepaprasti žmonės.

Štai Beinoraičiuose (Pakruojo r.) sena klėtelė atgimė naujam gyvenimui. Jos šeimininkai, pamatę geltonas rodykles ir supratę, kad pro jų kaimelį nuolat žingsniuos piligrimai, suskato klėtelės duris atverti keliauninkams. Galima trumpam pailsinti pavargusias kojas ir atsigerti arbatos. Net yra viena vieta nakvynei ‒ kaip piligrimo celė.

Rozalime (Pakruojo r.) piligrimus pasitinka aktyvi visuomenininkė Virginija. Ji mielai aprodo visą miestelį (bažnyčia, koplyčia, sinagoga, angelo skulptūra, trys varpai, Čybo muziejus), o nakvoti pasikviečia į savo namus ir dar skanią vakarienę pagamina.

Žingsniuodami pro Kleboniškius (Radviliškio r.) piligrimai pasijus atsidūrę šimtmečiu atgal. Rumšiškių tipo gatviniame kaime-muziejuje yra nuolat gyvenančių žmonių.

Daugeliui žmonių labai patinka Paberžė (Kėdainių r.) ‒ tai ramybės oazė su ten sklandančia Tėvo Stanislovo laikų dvasia. Apie Tėvą Stanislovą nesustodama gali pasakoti ponia Regina. Ji vykdo savo gyvenimo misiją ‒ perteikia žmonėms Tėvelio išmintį, meilę, tikėjimą.

Vidurio Lietuvoje gimęs ir augęs, vėliau išplaukęs į plačiuosius pasaulio vandenis, Nobelio premijos laureatas rašytojas Č. Milošas rašė: „Europa prasideda nuo Mažųjų Tėvynių, Mažųjų Pasaulio Centrų, kurių lankose skleidžiasi moralinė laikysena, kilni drąsa ir kūrybinė išmintis.“ Šeteniai (Kėdainių r.) šiandien gyvi ten dirbančių ir kultūros tradicijas puoselėjančių žmonių dėka. Isos slėnio lankos patraukia kiekvieno einančiojo akį ir širdį.

Raižiai (Alytaus r.) ‒ Lietuvos musulmonų Meka. Nedideliame Dzūkijos kaimelyje gyvena totoriai. Piligrimus pasitinka bendruomenės pirmininkas Ipolitas ir mielai viską aprodo, papasakoja (mečetė, Vytauto paminklas, saulės laikrodžiai). Vėliau galima pasivaišinti šimtalapiu.

Tai tik keli mažieji pasaulio centrai, sutinkami Camino Lituano kelyje, jų yra nepalyginamai daugiau. Eikite, aplankykite, patirkite!

Daugiau informacijos apie kelią (etapai, žemėlapiai, nakvynės vietų kontaktai, lankytini objektai, keliautojų įspūdžiai ir kt.) rasite:
www.caminolituano.com
https://www.facebook.com/Camino.lt
feisbuko grupėje Camino Lituano Network

Taip pat skaitykite: