Kova su virusais namie: ar galima įdarbinti namų elektroniką?

ozonatoriai

Koronavirusas privertė milijonus žmonių pirkti iki šiol nepopuliarias priemones, padedančias saugotis nuo virusų: kaukes, respiratorius, dezinfekcinius skysčius. Pažangesni vartotojai neapsiriboja tik šiomis priemonėmis ir ieško dar efektyvesnių sprendimų: „Topo centro“ ekspertai pastebėjo išaugusį susidomėjimą oro valytuvais ir ozonatoriais.

Ozonas – ko gero galingiausias dezinfekavimo būdas

Ozonatoriai tikrai nėra naujovė, jų veikimas itin paprastas – darbuotojams ar klientams nesant patalpose, paprastai naktį, į ventiliacijos sistemą kelias valandas leidžiamos ozono dujos. Jos efektyviai naikina visų tipų virusus, bakterijas ir net pelėsį. Ši praktika aktyviai taikoma medicinos įstaigose, sporto klubuose, viešbučiuose, baseinuose ar net daržovių sandėliuose. Ozonas užtikrina patikimą patalpų dezinfekavimą ir jau pripažintas kaip ypač efektyvus kovojimo prieš COVID-19 virusą įrankis. Apie naktinį ozonatorių naudojimą pastarosiomis dienomis paskelbė ir LR Seimas.

Ozono privalumas, lyginant su kitomis dezinfekavimo priemonėmis, pvz., UV spinduliais, tai didžiulė skvarba. Įjungus tokį įrenginį, dujos pasiekia kiekvieną patalpos kampą ir net įsiskverbia giliai į baldus, pasiekdamos ne tik bakterijas, virusus ir pelėsius, bet ir dulkių erkutes. Lyginant su kitomis cheminėmis priemonėmis, ozonas taip pat žymiai lengviau pasišalina iš patalpų, o svarbiausia – nepalieka jokių kenksmingų nuosėdų, nes tai natūraliai gamtoje esančios dujos: jų kvapą galima užuosti po smarkaus žaibavimo arba pušyne, nes jos išskiria ozoną. Skirtumas toks, kad koncentracija tokiu atveju būna itin maža, o veikiant prietaisui – didelė.

Prieš ozonatoriaus naudojimą reikia būti ypač atidiems ir įsitikinti, kad patalpose nėra žmonių ar gyvūnų, bei nebūti namuose jam veikiant, o baigus ozonuoti į patalpą rekomenduojama neiti 40 minučių po įrenginio išsijungimo. P3 laboratorijoje, vadovaujamoje profesoriaus Li Zelin, atliktas tyrimas įrodė, kad ozonas efektyviai sunaikina 99,22 % SARS virusų, kurie priklauso tam pačiam koronavirusų tipui kaip ir COVID-19. Tiesa, efektyvumas priklauso ir nuo to, koks yra ozono koncentracijos lygis, todėl būtina paisyti gamintojo instrukcijų ir nebandyti mažu, nepakankamai galingu ozonatoriumi dezinfekuoti didesnę nei rekomenduojama patalpą.

Įprastų oro filtrų veiksmingumas

Įprastų oro valytuvų veikimo principas paprastas – jie turi oro filtrą ir ventiliatorių. Dažniausiai naudojami HEPA filtrai, kurie buvo išrasti dar praėjusio amžiaus pirmojoje pusėje. Nepaisant to, jie gali sunaikinti net 99 % ore esančių nešvarumų. Kokių dalelių HEPA filtrai nepagauna? Pačių mažiausių. Kinijos mokslininkai nustatė, kad COVID-19 viruso dalelių dydis prasideda nuo 0,06 mikronų, o didžiausios dalelės gali siekti 0,14 mikronų dydį. Teoriškai HEPA filtrai sugauna 99,97 % ore esančių dalelių, kurių dydis prasideda nuo 0,3 mikronų. Šie filtrai veikia kaip tinklelis, kitaip tariant, mažesnės dalelės tą tinklelį pereina kiaurai. Visgi NASA mokslininkai nustatė, kad virusų dydžio daleles HEPA filtrai taip pat sugeba pagauti dėl vykstančios difuzijos, kai mažesnės virusų dalelės susijungia į didesnes. NASA tyrimo rezultatus patvirtino ir Minesotos mokslininkai, atlikę tyrimą su dalelėmis nuo 5 iki 20 kartų mažesnėmis už koronavirusą. Nepaisant mažesnių teorinių HEPA filtro galimybių, jis sugebėjo išvalyti net 99,99 % minėtų dalelių. Taigi, HEPA filtrą naudojantys valytuvai, tokie kaip „Xiaomi Mi Air Purifier Pro“, turėtų susitvarkyti ir su koronavirusu, sklandančiu ore, tačiau norintiems užtikrinto rezultato ir virusų naikinimo ne tik ore, bet ir ant įvairių paviršių, ekspertai rekomenduoja rinktis ozono dujas gaminančius prietaisus, tokius kaip „HE-150R“. Verta pastebėti, kad HEPA filtrus turintys oro valytuvai orą tik prafiltruoja ir visos pavojingos dalelės sulaikomos filtro, taigi ilgainiui HEPA filtrų efektyvumas mažėja. Tačiau periodiškai keičiant filtrus galima turėti tikrai efektyvią apsaugą ir tyresnį orą. Tuo tarpu ozonatoriai visiškai sunaikina virusus ir bakterijas, jų efektyvumas išlieka ir po ilgo naudojimo laiko, tačiau juos naudojant, būtina griežtai paisyti naudojimo instrukcijų ir būti tikriems, kad jam veikiant patalpose nėra žmonių ar gyvūnų.

Taip pat skaitykite: