Greitai ir paprastai

daržovės

Nuo svogūno perštinčios akys, išsibarsčiusios paprikos sėklytės, nelygiai supjaustyti pomidorai – ar ir jūs virtuvėje susiduriate su šiais iššūkiais? Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertai dalijasi gudrybėmis, padėsiančiomis paprasčiau susmulkinti šviežias daržoves.

Nors šiandien galime rinktis iš pačių įvairiausių daržovių rūšių, vasarą daugelis į savo pirkinių krepšelį deda šviežias Lietuvoje užaugintas gėrybes.

„Šviežios daržovės sudaro apie 30 proc. asortimento „Iki“ parduotuvėse. Nuolat stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo didesnę jų įvairovę, o šiuo metu mūsų parduotuvėse galima rasti daugiau nei 100 skirtingų daržovių ir prieskoninių žolelių rūšių. Pastebime, kad pirkėjai noriai renkasi Lietuvoje užaugintas gėrybes, todėl jų pardavimai kasmet auga. Šiuo metu labiausiai perkamos bulvės, agurkai, pomidorai, kopūstai ir svogūnai“, – sako Mindaugas Tamošiūnas, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Kategorijų valdymo vadovas.

Tačiau prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad norint greitai ir gražiai susmulkinti šviežias daržoves, svarbu kiekvienai jų pasirinkti tinkamiausią būdą.

Svogūnai

Dažnai net ir ypač gaminti mėgstantiems žmonėms kyla sunkumų pjaustant svogūną. Pirmasis iššūkis, su kuriuo reikia susidoroti – tai aitrus kvapas, priverčiantis ašaroti. Norintiems to išvengti V. Juodkazienė pataria prieš pjaustant svogūnus 10–15 minučių juos palaikyti šaldytuve, o ypač skubantiems – pakišti peilį po šalta vandens srove.

„Norėdami gražiai supjaustyti svogūną, pirmiausia įrėžkite keletą horizontalių pjūvių, bet neįpjaukite iki galo. Tuomet pasukite svogūną 90 laipsnių kampu ir padarykite dar kelis negilius, vertikalius pjūvius ir susmulkinkite iki norimo dydžio gabalėlių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Pomidorai

Prieš pradėdami pjaustyti pomidorus, pirmiausia patikrinkite, ar gerai pagaląstas jūsų virtuvinis peilis. Antraip jų nepavyks supjaustyti vienodais gabalėliais ir jos gali šiek tiek susitrinti.

„Dailiai supjaustyti pomidorus griežinėliais visai nesunku. Pirmiausia pjaukite pomidorus perpus. Tuomet abi puses padalinkite į tris arba keturias dalis. Jei jums reikalingi plonesni gabalėliai, gautas dalis dar susmulkinkite iki reikiamo dydžio. Na, o jeigu norite pomidorus supjaustyti juostelėmis, pirmiausia padalinkite šias daržoves į penkias plokšteles ir tuomet dalinkite juostelėmis“, – pataria V. Juodkazienė.

Paprikos

Smulkinant paprikas didžiausiu trukdžiu gali tapti jų sėklytės. Jos dažnai prilimpa prie peilio, pribyra ant lentelės ar grindų.

„Norėdami tvarkingai supjaustyti papriką ir išimti jos sėklytes, pirmiausia nupjaukite jos viršų ir apačią. Tuomet ant lentelės pastatykite papriką vertikaliai ir atsargiai nurėžkite jos šonus. Viską teisingai atlikus, sėklytės liks vienoje vietoje ir beliks jas išmesti“, – sako V. Juodkazienė.

Morkos

Norint paruošti morkas užkandžiui, maisto ekspertė pataria pjaustyti šiaudeliais arba griežinėliais. Pasak jos, taip šios daržovės išlaiko daugiausiai sulčių ir atrodo estetiškai.

„Ruošdami daržovių salotas, pabandykite morkas pjaustyti su daržovių skustuku tarsi skustumėte. Taip jos bus traškios ir papuoš patiekalą. Šis būdas taip pat puikiai tinka agurkams, cukinijoms ir kitoms panašios formos daržovėms“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Kopūstai

Norint gerai supjaustyti gūžinius kopūstus, ypač svarbu pasirinkti aštrų peilį. Prieš pjaustant, atsikratykite apvytusių viršutinių kopūstų lapų ir padėkite daržovę ant tvirto, neslystančio pagrindo.

„Pirmiausia kopūstą padalinkite pusiau, o tuomet – dar per pusę. Gavę keturias vienodo dydžio dalis, išpjaukite iš jų kietąją kopūsto dalį. Likusią daržovę supjaustykite norimo dydžio juostelėmis“, – sako V. Juodkazienė.

Mėgstantiems smulkius ir vienodo dydžio kopūstų gabalėlius, maisto ekspertė taip pat pataria naudoti tarką. Šis virtuvinis prietaisas užtikrins, kad daržovę susmulkinsite dar greičiau ir tiksliau.

Bulvės

Bulvių pjaustymui tinka patys įvairiausi būdai, tačiau dažnai sriubų, troškinių ir kitų patiekalų receptuose būna nurodyta supjaustyti kubeliais.

„Norėdami bulves supjaustyti kubeliais, pirmiausia jas perpjaukite pusiau. Tuomet padalinkite smulkesnėmis juostelėmis ir įsitikinkite, kad jos gerai remiasi į lentelę. Pjaustykite tokio dydžio dalimis, kokio stambumo kubelių norėsite. Tuomet sudėkite gautas juosteles greta, pasukite 90 laipsnių kampu ir susmulkinkite“, – pasakoja maisto ekspertė.

Taip pat skaitykite: