Kurie gėrimai nekenkia dantims?

kokį vandenį gerti

Kasdieniai gėrimai turi daug įtakos mūsų dantų sveikatai. Daugelis žino, kad saldūs arba rūgštūs gėrimai kenkia dantims. Tačiau retas susimąsto, kad net ir vanduo gali turėti skirtingą poveikį.

„Juo didesnis burnos ertmės šarmingumas, tuo labiau apsaugoti dantys. Kai burnos pH rodiklis krinta iki 5-5,5, prasideda emalio demineralizacija. Kai pH rodiklis yra 5,5-6, burnos ertmės rūgštingumas didėja, prasideda dentino demineralizacija. Jei nutrintas dantų emalis ir atsivėręs dentinas, jis tirpsta daug greičiau, jis ima irti”, – aiškina odontologė Valentina Kvaraciejienė.

Odontologijos klinikai „Vyvadenta“ vadovaujanti medikė teigia, kad greičiau atkurti šarminę terpę padeda šarminis natūralus mineralinis vanduo.

„Šarminis vanduo geras tuo, kad jis kelia pH rodiklį, šarmina burną ir apsaugo dantis nuo deminerilazicijos. Norint, kad netirptų emalis ir dentinas, reikia, kad aplinka būtų šarminė. Tad, jei, pavyzdžiui, ant natūralaus mineralinio vandens etiketės parašyta pH 8, tai labai gerai“, – sako V. Kvaraciejienė.

Pasak jos, burnos ertmės aplinka rūgštėja, kai mažai seilių. O iš maisto produktų šia prasme didžiausias „kenkėjas” – angliavandeniai.

„Pavalgius pH rodiklis burnoje krinta iš karto, tačiau labiausiai – po daug angliavandenių turinčio maisto. Taip pat, geriant vyną, šampaną, sultis”, – sako odontologė.

Ką ji rekomenduotų?

„Rekomendacija paprasta – kuo daugiau vandens. Galima ir arbatų, nes arbatoje daug polifenolių, kurie mažina bakterijų, skatinančių ėduonį. Aišku, viskas turi būti be cukraus. Kai žmogus neišsivalo dantų, lieka begalės mikroorganizmų, kurie minta cukrumi ir išleidžia rūgštį. Ji tirpdo emalį”, – aiškina V. Kvaraciejienė.

Burnos rūgštingumas (pH) paprastai svyruoja nuo 6,2 iki 7,8, priklausomai nuo seilių kiekio burnoje. Laikoma, kad sveikos burnos normalus pH yra 7,4-7,6 suaugusiam žmogui, o vaikui – 7,6-7,8 pH.

Ar tai reiškia, kad vaikams dar svarbiau gerti šarminį vandenį?

„Vaikų pieninių dantų emalis yra daug plonesnis ir jie daug greičiau genda nei nuolatiniai dantys. Tad šarminis vanduo jiems yra svarbesnis nei suaugusiems. Apskritai, mamos vaikams turėtų duoti gerti tik vandenį. Jokių saldintų arbatų. Vanduo ir taškas!”, – sako odontologė.

Taip pat skaitykite: