Minkšta ir sultinga vištienos krūtinėlė

Vištienos krūtinėlę dažnas mėgsta dėl vertingų maistinių savybių ir lengvo paruošimo. Švelnus skonis taip pat leidžia ją derinti su įvairiausiais ingredientais ir atrasti daugybę skirtingų patiekalų. Tačiau ši mėsa greitai praranda drėgmę, tad neretai pagaminta ji tampa kieta ir sausa. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi penkiais patarimais, kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę namuose.

1. Palaikykite sūdytame vandenyje

Maisto ekspertė pataria prieš gaminant vištieną šiek tiek palaikyti vandenyje.

„Pripildykite indą vėsaus vandens, pasūdykite ir įmerkite vištienos krūtinėlę palaikyti iki pusvalandžio. Šis metodas padės ilgiau išlaikyti jos drėgmę“, – sako V. Juodkazienė.

Taip pat neskubėkite mėsos marinuoti tik išėmę iš šaldytuvo – prieskonius ji lengviau įsisavins pabuvus keliolika minučių kambario temperatūroje.

2. Nepraleiskite marinato

Prieskoniai ir marinatas, pasak maisto ekspertės, yra labai svarbus etapas, kurio nederėtų praleisti.

„Marinatas ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir veikia kaip apsauginis sluoksnis, sulaikantis mėsos sultis jos viduje. Marinuoti patarčiau bent valandą, o jei neskubate – galima ir per naktį“, – sako V. Juodkazienė.

Vištienos marinatui itin tinka jogurtas, sojos padažas, česnakas, taip pat įvairūs prieskoniai – ciberžolė, čiobrelis, saldžioji paprika, imbieras, rozmarinas, kalendra, įvairūs pipirai.

3. Riebalai – būtini

Kepant liesą mėsą būtina naudoti riebalus – jie suteikia jai minkštumo ir drėgnumo.

Pasak maisto žinovės, galima rinktis švelnaus skonio kokosų aliejų, ypač tinkantį gaminant rytietiškos virtuvės patiekalus ir suteikiantį ypatingą aromatą. Taip pat dažnai naudojamas aukštoje temperatūroje nedegantis lydytas sviestas (angl. ghee) ar tradicinis saulėgrąžų aliejus.

4. Stebėkite laiką

„Iki“ maisto ekspertė pastebi, kad vienas pagrindinių patarimų – neperkepti vištienos. Kepimo laiką ir temperatūrą reikėtų stebėti tiek kepant keptuvėje, tiek orkaitėje.

„Ši mėsa ruošiama įvairiai. Vieni renkasi lėtą būdą – kepti apie 30–40 minučių žemesnėje, 160–180 laipsnių, temperatūroje orkaitėje. Kiti ją įkaitina iki 230 laipsnių ir užtenka vos 15 minučių. Šis variantas labiau tinka mėgstantiems apskrudusią vištieną, tačiau abu metodai padeda išsaugoti jos sultingumą. Papildomai dar galite uždengti kepimo popieriumi – jis apsaugos mėsą nuo išdžiūvimo“, – sako maisto ekspertė.

Nepriklausomai nuo pasirinkto metodo, suprasti, ar vištiena jau iškepė, galite patikrinę vidinę jos temperatūrą – ji turėtų siekti bent 75 laipsnius.

5. Leiskite atvėsti

Pagaminus, maisto žinovė pataria neskubėti iškart skanauti – leiskite patiekalui šiek tiek atvėsti.

„Jei imsite iškart pjaustyti, mėsos sultys tuoj pat išbėgs ir ji išsausės. Geriau palikite atvėsti kambario temperatūroje keletą minučių. Vištiena tikrai neatšals, tačiau spės susigrąžinti drėgmę, prarastą kepimo metu. Tokia ji tikrai bus gardesnė“, – tikina V. Juodkazienė.

Taip pat skaitykite: