Imunitetas – kaip sistema. Kaip jį stiprinti?

Ar kokybiškam imuniteto stiprinimui pakankam vitamino C? Atsakymas: ne, kokybiškam imuninės sistemos palaikymui reikalingas kompleksinis palaikymas – tai yra platus antioksidantų ir kitų imunitetą palaikančių medžiagų spektras.

Ypatingas imuniteto aktualumas šiuo pandemijos metu

Tai, kas dabar vyksta visame pasaulyje, tik dar kartą įrodo, kad virusai gali užpulti visiškai netikėtai ir ilgam pakeisti mūsų gyvenimą. Kaip to būtų galima išvengti? Kaip nesusirgti? Geriausia, ką galime padaryti – saugoti save ir kitus. Padarykite savo imuninę sistemą nepažeidžiamą. Stipri imuninė sistema pati atlieka savo darbą – gina mus nuo ligos sukėlėjų. O ką mes galime padaryti patys? Mūsų užduotis – išlaikyti ir stiprinti imunitetą, nes būtent jis yra vienas pagrindinių kovotojų su naujuoju koronavirusu, ypač kol dar nėra išrasta veiksminga vakcina.

Kas tai yra imunitetas

Žvelgiant iš mokslinės pusės, imunitetas – tai organizmo ląstelių, audinių, organų apsaugos sistema, kuri saugo organizmo genetinį pastovumą, atskiria tai kas organizmui yra „sava“ nuo to, kas „svetima“ ir neutralizuoja kenksmingus, galinčius sukelti ligas mikroorganizmus. Kiekvieną akimirką mūsų imunitetas privalo būti pasiruošęs likviduoti bakterijų ir virusų keliamą pavojų. Ne išimtis ir puikiai pažįstamos sezoninės peršalimo ligos, ir net nauji virusiniai susirgimai bei jų protrūkiai visame pasaulyje.

Imunitetas kaip sistema: kompleksinei sistemai reikalingas kompleksinis palaikymas

Dėl nežinojimo žmonės dažnai puola į kraštutinumus – vartoja didelius kiekius vitamino C ar kokio nors kito stebuklingo vitamino, pradeda ekstremaliai grūdintis ar imtis kitų priemonių, kurios gali net pakenkti sveikatai. Būtina atsiminti, kad imunitetas – kompleksinė sudėtinga sistema ir viena medžiaga neužtikrins sklandaus visos sistemos veikimo.

Patys paprasčiausi saugaus imuniteto stiprinimo būdai – buvimas gryname ore, judėjimas ir be abejo – taisyklinga ir įvairi mityba. Jeigu mūsų mityba skurdi, nuo viruso imuninė sistema jūsų neapsaugos. Jeigu kasdien valgote vien kruopas arba miltus, nuo bado apsiginti tai padės, bet tai neapsaugos nuo viruso, nes neduos jokių maistinių medžiagų. Svarbu pabrėžti, jog gyvename laikais, kuomet kalorijų netrūksta, todėl renkantis maistą, reikia prisiminti, kad ne tik sotumo pojūtis, bet ir maistinė vertė bei potenciali nauda yra ne mažiau svarbi.

Mokslininkai daugybę metų tiria įvairius produktus ir padarė išvadą, kad per pastaruosius keliasdešimt metų maiste smarkiai sumažėjo vitaminų ir mineralų. Tad net maitinantis įvairiai ir subalansuotai vis sunkiau darosi gauti visų reikalingų maistingųjų medžiagų.

Jei trūksta tokių svarbių vitaminų ir mineralų kaip vario, seleno, magnio, vitaminų C, D ir B grupės ir daugelio kitų būtinųjų elementų, akivaizdu, kad ilgainiui geruoju tai nesibaigs.

Efektyvus būdas papildyti savo organizmo resursus reikalingomis medžiagomis – kokybiški maisto papildai. Tačiau juos renkantis svarbu atsižvelgti į sudėtį, kad būtų efektyvūs ir saugūs kiekiai, pakankama sudėtinių medžiagų įvairovė. Aišku, ne kiekvienas itin domisi kuriuo atveju, kokių būtent medžiagų ir kiek reikia, todėl patartina rinktis gerai patikimo gamintojo produktus ir, žinoma, – juos pirkti vaistinėje, kur ne tik prekiaujama tik Lietuvoje notifikuotais maisto papildais, bet ir yra galimybė pasitarti su specialistu.

Svarbiausios medžiagos efektyviam imuninės sistemos palaikymui:

Antioksidantai

Yra pripažinta, jog laisvieji radikalai yra vienas svarbiausių faktorių silpninančių imuninę sistemą ir viena pagrindinių daugybės ligų priežasčių. Žmogaus organizmas nuolat gamina laisvuosius radikalus, tačiau sugeba juos pašalinti per antioksidacinius apsauginius mechanizmus. Kai laisvųjų radikalų kiekis viršija antioksidacinės apsaugos galimybes, kyla oksidacinis stresas, kuris pažeidžia organizmo ląsteles ir audinius bei nulemia daugybę ligų.

Antioksidantai yra medžiagos, mažinančios ląstelių oksidacinį pažeidimą. Nors jie yra keleto tipų, tačiau visi yra tarpusavyje susiję ir veikia kaip tinklas. Antioksidacinė sistema pilnavertiškai dirba tik tuomet, kai suderintai veikia visas spektras antioksidantų.

Antioksidantų žmogus gauna su maistu, vieni geriausiai žinomų – vitaminai C, E, cinkas, manganas, selenas, varis. Svarbu paminėti, jog, be to, kad skirtingi antioksidantai veikia drauge kaip sistema, organizmo audinių galimybės kaupti antioksidantus yra ribotos, tad pavienių antioksidacinių medžiagų, pavyzdžiui tik vitamino C, vartojimas didelėmis dozėmis nėra efektyvus. Efektyviam imuniteto palaikymui būtina antioksidantų įvairovė ir pakankami, tačiau ne per dideli kiekiai.

Imunitetą palaikantys vitaminai bei mineralai

Vitaminai D, C ir selenas yra vieni iš daugybės imuninės sistemos veiklą palaikančių medžiagų. Lietuvoje gauti pakankamai vitamino D yra ganėtinai sunku, kadangi saulėtų dienų turime ne tiek daug kaip pietinės šalys. Dar vienas iššūkis yra su maistu suvartoti pakankamai seleno, kadangi mūsų platumų dirvožemyje jo yra nedaug. Taigi tokiame dirvožemyje užaugintuose javuose seleno būna mažiau negu užaugintuose kitose pasaulio vietose.

Ežiuolė

Jau beveik prieš 2 tūkstančius metų pastebėta, kad šis augalas palaiko natūralią organizmo apsaugą. Ežiuolė skatina žmogaus imunines ląsteles savo jėgomis kovoti su bakterijomis, virusais ir kitomis patologinėmis ląstelėmis. Be to, tai natūralus antioksidantas.

Nepilnavertės mitybos papildymui rinkitės tik kokybiškus ir subalansuotus imuninei sistemai papildus. Vien vitaminas C ar D neužtikrins pilnaverčio mitybos papildymo. Jei nepavyksta laikytis taisyklingos mitybos reikalavimų, naivu tikėtis, kad jums trūksta tik vienos medžiagos. Sudėtingai imuninei sistemai palaikyti rinkitės saugų ir efektyvų svarbiausių medžiagų derinį, kurio kompleksinis veikimas ir medžiagų sinergija duos efektyvų rezultatą.

Taip pat skaitykite: