VIKTORIJA ŠAULYTĖ: mados ir stiliaus draugystė

Mada ir stilius – du žodžiai, kuriuos girdime kasdien: jais mirga laikraščių antraštės, žurnalų puslapiai, apie tai kalba televizijos laidose, radijuje. Vieni žmonės galvoja, kad šiais dalykais domėtis yra tuštybė, o pastangos atrodyti gražiai – laiko eikvojimas. Vis dėlto, tai – klaidinga nuostata. Mada – tai ne tik rūbai ar batai. Mada – viena iš labiausiai iškalbingų sričių, kuri atspindi savo laikmečio dvasią.

Bėgant amžiams, supratimas apie madą keitėsi. Renesanso epochoje vyravo romantika, baroko – puošnumas, tarpukariu – funkcionalumas. Sekdami mados tendencijas, galime keliauti istorijos labirintais ir geriau pažinti ne tik tam tikro laikotarpio pomėgius, bet ir gyvenimo būdą. Juk dažniausiai madą diktavo išorinės aplinkybės. Baroko laikotarpiu vyraujant puošnumui ir turtams, dalis žmonių galėjo įsigyti daugiasluoksnes, pūstas sukneles, o tarpukariu, net ir aukštuomenės atstovės ėmė tenkintis kuklesniais deriniais ir patogesniais rūbais.

Jei mada diktuojama laikmečio ir yra nuolat kintanti – stilius yra tam tikra jos priešingybė. Stilius gali išlikti toks pats daugybę metų. Ar mada su stiliumi gali draugauti? Tikrai taip! Norint atrodyti madingai, nebūtina keisti savo garderobo kiekvieną sezoną, užtenka įprastą stilių pagyvinti vienu ar keliais madingais akcentais ir atrodysite puikiai. Jei norite sekti mados tendencijas, tai nereiškia, kad turite išsižadėti savo stiliaus. Net garsusis dizaineris Yves Saint Laurent yra pasakęs: „Mada ateina ir praeina, o stilius yra amžinas.“

Dažnai tenka išgirsti, kad vyresnio amžiaus žmonės turi gana priešišką nuomonę. Rūpintis savo stiliumi ar domėtis tendencijomis skirta tik jaunimui. Mūsų nuomone, toks nusistatymas yra klaidingas. Juk atrodant stilingai ir gražiai, atsiranda pasitikėjimas savimi, pagerėja nuotaika ir tam nereikalinga ypatinga proga ar šventė.

Vyrauja nuomonė, kad siekis atrodyti stilingai kainuoja daug pinigų, tačiau ir šį mitą galima nesunkiai paneigti. Už pinigus stiliaus pojūčio nenupirksite. Kasdien gatvėse galite išvysti pavyzdžių, kai moterys ar vyrai, stengdamiesi atrodyti prabangiai, iš tiesų atrodo tik labai „pigiai“. Sumaniai komplektuojant savo spintos turinį, nebijant apsilankyti ir dėvėtų rūbų parduotuvėse (kuriose galima rasti tikrų stiliaus „perlų“), galite susikurti puikų įvaizdį.

Naujosios rubrikos tikslas – įkvėpti kiekvieną labiau pasitikėti savimi ir išmokti atsirinkti tai, kas labiausiai tinka. Tai padaryti padės Lietuvoje puikiai žinoma stilistė VIKTORIJA ŠAULYTĖ, kuri įrodys, kad stilingai atrodyti gali bet kokio amžiaus moterys bei vyrai ir tam nėra būtinos didelės išlaidos. Užtenka pasitelkti vaizduotę, žinoti keletą stiliaus gudrybių ir jūs neatpažinsite savęs veidrodyje. Skubame pakalbinti Viktoriją apie jos santykius su savo seneliais, požiūrį į stilių bei pasidalinsime pirmaisiais jos patarimais, kurie padės formuoti šio rudens garderobą.

Kadangi žurnalas skirtas senjorams, pirmiausia, pasmalsausime, kokie yra jūsų santykiai su seneliais? Kokią didžiausią pamoką esate gavusi iš jų?

Gaila, bet vieno iš senelių nesu mačiusi. Tačiau kitas senelis man buvo lyg antrasis tėtis. Susikibę už rankų, visada keliaudavome atsigerti pieno kokteilių. Dar ir dabar, nors pieno kokteilius jau pakeitė kava, man tai išlieka didžiausias šiltesnio bendravimo talkininkas.

Mano senelės beprotiškai rūpestingos. Su viena iš jų vaikystėje mėgdavau aplankyti įvairius gyvuliukus. Mudvi nuolat tyrinėdavome gamtą ir gaudydavome saulę laukuose. O kita senelė, pamenu, visada kviesdavo namo, nes labai rūpindavosi, ar nesu sušalusi ir išalkusi. Abi jos nepaprastos, o ryšys, kuris mus sieja, yra nenusakojamas, nes viskas slypi viduje.

Močiutė, su kuria pozavome fotosesijoje yra Irena Bajoraitienė (beje, jai jau 70 metų!). Nors ir pati tai neigia, ji labai kalbi ir energinga. Tikriausiai būtent iš jos paveldėjau energingumą ir norą daug kalbėti. Beje, ir „draugystę“ su kameromis. Su plačia šypsena stebėjau kaip ji pozuoja fotografei. Kai tik galiu, stengiuosi aplankyti savo močiutes. Laikas yra neapčiuopiamas, o tokios akimirkos – neįkainojamos.

Sakoma, kad mada sukasi ratu. Ar yra kokių nors mados tendencijų, kurias perėmėte iš savo senelių laikų mados? Galbūt yra patarimų, kuriais pasinaudojate ir dabar?

Dabar vyrauja „senovinis“ metas. Visi vintažiniai dalykėliai grįžta į mados topus: taškeliai, tigro bei intensyvūs gėlių raštai, papūsti pečiai ir įvairūs raukiniai, piniginės, juosiamos ant pilvo, retro akiniai.

Įdomu, kad net įvairioms fotosesijoms dažnai pasirenkamos senovinės magnetolos, telefonai bei kiti daiktai, kurių motyvai dažnai primena mūsų senelių laikų aplinką.

Vis dėlto, svarbiausia, kaip mane ir mokė seneliai, – sugrįžti į namus ir visiems susėsti prie stalo. Tegul grįžta daiktai, drabužiai, raštai, motyvai, bet svarbiausias „sugrįžimas“ visada buvo ir bus – grįžimas į šeimą.

Kaip manote, kokią įtaką stilinga ir apgalvota apranga daro senjorų nuotaikai bei savijautai?

Visada sakiau, kad drabužiai nėra tik daiktai – jie kelia emocijas bei skleidžia energiją. Kiekvienas ryškesnis ar įdomesnis akcentas gali sukelti teigiamus jausmus, o galbūt net ir sugrąžinti tam tikrus prisiminimus. O, jei einant gatve nusišypsos ir kitas senjoras, tai reiškia, kad emocijos perduodamos ir kitiems. Juk dalintis būtina. Viskuo!

Artėja ruduo. Į ką patartumėte atkreipti dėmesį senjorams, renkantis naują garderobą?

Manau, geriausia turėti „bazinius“ drabužius, kurie gali praversti ir keliauti su jumis ne vienerius metus. Tai gali būti paltas, kurį galėsite pagyvinti skarele ar skraiste. Kalbant apie batus – svarbiausia yra patogumas. Taip pat siūlau pagalvoti apie beretes ar skrybėles, kurios gali puikiai užbaigti kiekvieną įvaizdį. Beje, golfas – ne tik stilingas, bet ir labai praktiškas pasirinkimas.

Kalbant apie aksesuarus – senjorams siūlau nesigėdyti savo akinių (skaitymo ir ne tik) – jie gali būti puikus akcentas net ir einant gatve.

Vienas populiariausių rudens rūbų yra paltas. Kokios yra ateinančio sezono paltų tendencijos? Kaip išsirinkti stilingą paltą, kuris puikiai atrodytų ne vieną sezoną?

Pirmiausia, pagalvokite apie mėg­stamą spalvą. Jei vis dėlto neišsirenkate, niekada neprašausite pasirinkę žemės, pilkos ar juodos spalvos klasikinį paltą su sagomis. Nepamirškite, kad bet kada galite jį papuošti ryškesniais akcentais (skaromis, šalikais ar segėmis). Siūlau pasidairyti vilnonių paltų, kurie bus šiltesni, tad puikiai tiks ne tik rudeniui, bet ir žiemai.

Į ką patartumėte atkreipti dėmesį senjorams, renkantis rudenines skrybėles ar kitus galvos aksesuarus?

Apie galvos aksesuarus jau šiek tiek užsiminiau, tai tik papildysiu – rinkitės patogų variantą, kuris jūsų nevaržytų.
Ne paslaptis, kad kone kiekvieną aprangos derinį galima pagyvinti aksesuarais. Kokius aksesuarus patartumėte rinktis senjorams šį rudenį?

Nepriklausomai nuo amžiaus, galima (o kartais netgi būtina), nepamiršti auskarų, karolių ar ryškesnių kojinių, kurios gali matytis iš po kelnių – bus žaisminga ir žavu!

Į kokius rūbus senjorams patartumėte investuoti daugiau, o kuriems neverta išlaidauti?

Patarčiau pagalvoti apie šiltesnius bei patogius ir geros kokybės paltus, avalynę. Nebūtina jiems išleisti daug pinigų, tačiau prieš perkant, verta gerai įvertinti situaciją: ar patogu, ar šilta, ar derės prie kitų, jau turimų rūbų. Labai džiugu, kai senjorai ar jų artimieji dalinasi tokiais drabužiais, kai viena karta perduoda kitai kartai – jokio investavimo! Suma – gėris!

Kokių turėtumėte patarimų senjorams, kurie nors ir taupo, bet vis tiek nori atrodyti stilingai?

Dalintis vieniems su kitais! Kaip minėjau, ne tik gėriu, bet ir daiktais, kurių artimieji jau nenešioja. Rūbūs, avalynę, aksesuarus – bet ką! Juk juos galima atiduoti kitiems, kurie tuo metu negali ar nenori investuoti į naujus rūbus. Juk drabužiai yra daiktai – prie jų nereikia prisirišti.

Norint atnaujinti įvaizdį, kokius tris svarbiausius aksesuarus ar rūbus rekomenduotumėte senjorams įsigyti šį rudenį?

Ryškią beretę, skarelę ir akinius – nesidrovėkite su jais išeiti į gatvę ir šypsotis visam pasauliui!

Agnė BARKAUSKAITĖ

Makiažas – Erika Skirgailaitė
Plaukai – Milda Štrimaitienė
Nuotraukos – Agnės Būdvytytės

Taip pat skaitykite: