,

Vytenis Pauliukaitis: „Šiukštu negalima aptingti!”

„Metų senjoro“ rinkimų komisijos narėms talkins ir aštrialiežuvis Vytenis Pauliukaitis. Režisierius ir televizijos laidų veidas žodžių į vatą nevynioja – ragina atsikratyti kompleksų ir negatyvo: „Turi būti abipusė jėga – kiek jūs atiduodate, tiek ir gaunate,“ – sako žinomas vyras ir ragina išdrįsti išbandyti jėgas rinkimuose, nes dėmesį sau reikia susikurti patiems.

– Kokie senjorai jus žavi?

Tie, kurie nesėdi prie pelargonijų ir galvoja, jog dar ne viskas gyvenime pabaigta. Tie, kurie suranda sau daug veiklos ir iš to pasigamina energijos.

Kadangi pastaruoju metu teko nemažai važinėti po Lietuvą, sutikau nemažai vyresnio amžiaus žmonių ir pasirodo, jog visgi daug tokių, kurie yra pozityvūs, motyvuoti, kurie nuolat ieško ir nori, kad jų gyvenime būtų prasmingi dalykai. Aš labai tuo džiaugiuosi. Ir tuo pačiu gaila ir liūdna, jog nemaža dalis į gyvenimą žiūri negatyviai – tarsi kariai, sudėję ginklus.

– Kas jus patį įkvepia būti aktyviam?

Aš vis dar turiu įvairių darbų, esu kviečiamas, nesijaučiu nereikalingas. O jeigu ateis toks laikas, kai manęs niekam nebereikės, ieškosiu būdų, kaip galėčiau pats padaryti kažką gero – ir sau, ir kitiems. Ir aš galvoju, kad tikrai surasiu.

Mano visas gyvenimas buvo darbas. Aš nesiskundžiu, turėjau labai daug įdomių darbų ir dar jų tebeturiu. Galvoju, kad labai priklauso nuo žmogaus – kaip jis žiūri į gyvenimą ir kaip yra motyvuotas. Kai kurių darbų jau esu atsisakęs, nes reikia užleisti vietą jaunesniems, bet dar tikrai yra ką veikti, reikia tik norėti. Šiukštu negalima aptingti!

– Ar brandus amžius jums yra gražus?

Tai yra pats gražiausias amžius – kada žmonės yra jau daug matę ir patyrę, daug išmokę ir įvertinę, kaip toliau aktyviai gyventi. Aš manau, kad būtent išėjus į pensiją žmonės gali dar daug nuveikti ir nuveikia. Suranda sau įdomiausių darbelių, bendrauja. Reikia tik norėti.

Aišku, labai lengva pasakyti, jog mes jau nieko neišmoksim, mums jau sunku, nieko neatsimename. Tačiau kodėl nepabandyti? Taip, gali būti, kad viskas bus sunkiau, tačiau įmanoma. Tie, kurie neturi didelių ligų, tikrai dar turi daug jėgų ir potencijos.

– Kaip manote, ar senjorams trūksta dėmesio ir įvertinimo?

Žinote, priklauso, kaip pažiūrėsi. Kada žmonės dirbo, jie neturėjo laiko apsidairyti ir įvertinti, kiek jie veikia kitus, kiek jie gauna dėmesio ir ar kažkas įvertina jų darbus. Ir štai ateina laikas, kai jie nebedirba – tarsi tampa niekam nebereikalingi. Šitaip, deja, nėra.

Aš manau, kad nereikia reikalauti ypatingo dėmesio savo asmenybei ir susireikšminti. Taip, atėjo toks etapas, vadinamoji branda. Tačiau mes visi žinojome, jog ji ateis. Tai ko čia reikia stebėtis? Aišku, tiek dėmesio, kiek visą gyvenimą gavome, tikėtis jau nebereikia, bet tokios gyvenimo taisyklės. Nereikia norėti visą laiką būti ant kalno. Kartais reikia riedėti ir į pakalnę, bet išdidžiai, savo jėgomis. Tą dėmesį sau reikia susikurti patiems. Jeigu būsime atskirti nuo visų ir tik reikalausime dėmesio sau, nieko iš to nebus. Turi būti abipusė jėga – kiek jūs atiduodate, tiek atgal ir gaunate. Pas mus per daug visko reikalaujama, viską mums turi paduoti. Yra daug netikėjimo savimi, kompleksų – kad aš jau negaliu, man neįdomu, aš pavargau. Šito negatyvo išties yra per daug ir reikėtų to atsikratyti.

Aš nekalbu apie dėmesį vyresniųjų sveikatai ar buitį, o apie emocinius dalykus. Daugeliui ir tas ir anas negerai – tai padaryk geriau! Yra tiek šviesių žmonių, kurie patys sukuria sau puikią būtį. Tereikia apsidairyti aplink.

Daug dalykų priklauso nuo pačių žmonių. Vienas džiaugiasi ant palangės užauginęs daug gražių gėlių, o kitas galvoja – o kam man to reikia? Tai paprasčiausi pavyzdžiai. Man regis, mūsų šalyje dar mažai savitarpio ryšio, žmonės galėtų būti aktyvesni vieni su kitais bendraudami.

– Ką manote apie „Metų senjoro rinkimai 2020“?

Aš manau, kad mums, tiems, kurie turės išrinkti pačius pačiausius, bus gana sunku. Žinau, kokiais kriterijais vadovausiuosi. Visgi, tai pozityvus žaidimas. Galbūt į šiuos rinkimus atkreips dėmesį žmonės, kurie nėra tokie pozityvūs ir judrūs. Gal supras, jog ir šiame amžiuje galima būti šviesiais, pozityviais ir veikliais.

V.Pauliukaitis yra vienas iš „Metų senjoro rinkimų 2020“ komisijos narių. Šie rinkimai yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika gyvensena besirūpinančius senjorus. Registruotis vienoje iš trijų kategorijų ir dalyvauti rinkimuose arba balsuoti už Jums labiausiai patikusį kandidatą, galite paspaudę ČIA.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: