,

Žoliaukime kartu su Adele

Žmogaus kūnas sutvertas taip, kad lengviausia yra tiesiog vadovautis pojūčiais. Kiekvienas pojūtis pasiekia smegenis per tam skirtus jutimo organus. Žolininkė Adelė Karaliūnaitė skiria 10 grupių, šįkart aptarsime 5 iš jų. Kiekvienai grupei tenka 3 pagrindiniai augalai, 3 pagalbiniai, 3 stiprinantys ir prailginantys pagrindinių augalų poveikį. Taigi, pradėkime žoliauti.

  • Pirmasis mūsų pojūtis yra rega. Akies obuolys sudarytas iš tokių pat medžiagų kaip ir sąnarių kremzlės. Mes matome visą mus supantį pasaulį, iš toli pamatome ateinantį žmogų ir labai daug ką galime apie jį pasakyti – mažas jis ar didelis, moteris ar vyras, mergaitė ar berniukas, susikūprinęs ar išsitiesęs, jaunas ar senas, skaisti ar blyški jo oda. Pagal tam tikrus požymius skiriami ir augalai.

Visiems tiks tamsiažiedė plautė, kuri gausiai auga lapuočiuose miškuose ir parkuose, žydi kartu su žibuoklėmis. Tai agurklinių šeimos augalas, turintis uždegimą mažinančių, kremzlinį audinį atkuriančių, raminamųjų savybių. Vaistinė plautė labai tinka blogai augantiems, stuburo iškrypimo, dažnų plaučių ligų kamuojamiems vaikams. Plautės verta prisirinkti bent 30 puokštelių po 20 augalų. Puokštelių kotelius stipriai suriškite plona virvele, apsukite balto popieriaus lapu, ant kurio užrašykite žolelės pavadinimą ir pakabinkite džiovinti ant virvelės gerai vėdinamoje vietoje. Stipriai suveržtuose stiebeliuose prasidės fermentacija, todėl arbata iš taip sudžiovinto augalo bus labai skani ir veiksminga. Kai augalas gerai išdžius, nukabinkite, suspauskite tarp to pačio popieriaus lapo, kuriame džiovinote, ir sudėkite į popierinį ar drobinį maišelį. Ant maišelio prilipdykite etiketę su pavadinimu ir derliaus metais. Saugokite kartoninėje dėžutėje.

Nenusiminkite, jei neturėjote galimybės prisirinkti augalo. Daržuose dar spėsite pasisėti vaistinės agurklės, kuri yra ne tik prieskoninis (puikiai tinkamas šaltibarščiams, nes turi skanaus agurko skonį ir kvapą) bet ir puikių vaistinių savybių turintis augalas. Vaistinės agurklės derlių rinksite kelis kartus per metus, jei vieną kartą jos pasisėsite, pavasarį visada rasite jas išdygusias. Pasiruošti vaistus labai paprasta. Šviežiai surinktos agurklės viršūnes su žiedais ir lapais sumalkite mėsmalėje. Gautą masę tuoj pat supilstykite į ledukų gamybai skirtus maišelius, suvyniokite, užlipdykite etiketę ir užšaldykite šaldiklyje. Taip paruoštos agurklės suaugusiam žmogui reikia nuo 6 iki 10 ledukų per dieną. Šio augalo niekada nebus per daug, todėl jei tik turite vietos šaldiklyje, tegul ji bus skirta agurklės ledukams.

  • Antrasis pojūtis yra uoslė. Tai mūsų nosis, ančiai (sinusai) ir jų gleivinės, trachėja, bronchai, plaučiai, diafragma. Mes naudojame mėgstamus kvapus, stengiamės kuo skaniau pasikvėpinti, prisirenkame žolelių kvapnioms pagalvėlėms, tačiau svarbiausia yra nesusirgti kvėpavimo organų ligomis, ką parodė ir koronaviruso pandemija. Susirinkime tris augalus, svarbiausius kvėpavimo organų sveikatai.

Jau pats augalo pavadinimas sako, kad ir šiai kategorijai itin svarbi yra vaistinė plautė. Apie ją jau pakalbėjome. Dar vienas augalas, kurį rekomenduoju peršalus, sloguojant, yra blindė. Galima prisirinkti pilkų jos žiedelių anksti pavasarį, o vasarą renkami blindės lapai. Jų reikia prisiskinti apie kilogramą, išdžiovinti, susmulkinti, laikyti sandarioje kartoninėje dėžutėje. Naudoti tik esant poreikiui. Be to, augalas labai tinka su liepžiedžiais. Lietuvoje šeimos dažnai juos renka ir labai gerai žino kvapniųjų žiedų naudą sveikatai. Drąsiai gardinkite blindės lapų ir liepos žiedų arbatą medumi.

  • Trečiasis pojūtis – klausa. Sakoma: „Ausis negirdi – širdies neskauda“. Ir tikrai – kraujagyslių ir širdies būklę nusako klausos aštrumas. Jei pradėjo spengti ausyse, sprandas tarsi surakintas, tirpsta rankos, šąla kojos, tuomet reikia susirūpinti širdimi ir kraujagyslėmis.

Visų išsvajota širdažolė yra labai retas (nes auga dirvonuose, kurių beveik nebelikę) lūpažiedžių šeimos augalas, gerai tirpinantis cholesterolio plokšteles, dėl kurių sutrinka kraujo tekėjimas. Jei širdažolę sunku surasti, galima šį augalą pakeisti kitu lūpažiedžių šeimos augalu – baltažiede notrele. Kad papildytumėte jos poveikį, pridėkite rausvos spalvos žiedais besipuikuojančią, šliaužiančiąją tramažolę. Žinoma, kraujo stiprinimui būtina pasirinkti bent 120 kraujažolės žiedynų su trumpu stiebeliu. Šias žoleles sudžiovinkite, susmulkinkite ir sumaišykite. Tinka vartoti lygiomis dalimis kartu su inkstų veiklai pagerinti skirtu žolelių mišiniu.

  • Ketvirtasis pojūtis yra lytėjimas. Tarsi turėčiau kalbėti apie odą ir gleivines, kuriose išsidėstę lytėjimui jautrios ląstelės, tačiau iš tikrųjų pakalbėsime apie inkstus ir prakaito liaukas.

Tikras Rasų šventės perlas yra naktižiedė. Jos mėgsta drėgnas upelių ir ežerų pakrantes, pražysta vakare ar naktį. Vainiklapiai turi švytinčių medžiagų. Ar gali būti gražiau, kai per pilnatį, stovėdamas ant liepto, matai ne tik Mėnulio atspindį vandens bangelėse, bet ir pakrantėse švytinčius baltus naktižiedžių žiburėlius… Šios trapios žolelės labai gerai dera su šiurkščiu stipruoliu dirviniu asiūkliu. Žmogui visiems metams reikia apie 100 dirvinio asiūklio ir 120 naktižiedės augalų. Džioviname, susmulkiname ir sumaišome. Patariu kas dieną išgerti šaukštą šio mišinio, užplikius bent 1 litru verdančio vandens ir palaikius su žolelėmis. Gerti reikėtų mažomis porcijomis kaip vandenį, nuo 11 valandos iki pat vakaro.

  • Penktasis pojūtis yra skonis. Skonio liaukos išsidėsčiusios liežuvio ir gomurio gleivinėje. Mūsų maistas pradedamas virškinti jau burnos ertmėje gerai sukramčius ir suvilgius seilėmis. Virškinimo traktas užima didelę kūno dalį, tai sudėtinga sistema, kurios net menkiausias sutrikimas sukelia daug negalavimų. Nepamirškime, kad itin svarbu tinkamai pamaitinti mūsų žarnyne gyvenančią milijardinę gerųjų bakterijų armiją. Mokslas pateikia vis daugiau įrodymų, koks svarbus sveikatos veiksnys yra tinkamai veikiantis žarnynas. Pastebėjau, kad virškinimo sistemai labai patinka pastovus meniu. Kuo mažiau staiga kaitaliojame maistą, tuo geriau jaučiamės, o ypač vyresnio amžiaus žmonės, kurių virškinimo pajėgumas mažesnis.

Pats mylimiausias mano augalas virškinimo gerinimui yra vaistinė dirvuolė. Jos geltoni žvakės formos žiedynai skleidžia mažus žiedelius paeiliui, net keletą savaičių, taip išduodami savo augavietę ne tik bitėms, bet ir žolininkams, nes pamiškėse tuo metų laiku, kai jau sirpsta vyšnios, labai mažai kas žydi geltonai. Prisiskinkite viso augalo su žiedais, lapais ir stiebais, suriškite į šluoteles, kiekvieną apsukite balto popieriaus lapu ir džiovinkite pakabinę gerai vėdinamoje, vėsioje vietoje.

Vaistinė dirvuolė labai tinka su sėjamosios avižos grūdais. Poroje šie augalai gelbėja daugelį virškinimo trakto sutrikimų atvejų. Jei rytais valgote avižinę košę, užgerkite ją vaistinės dirvuolės arbatos stikline.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: