Ką reikia žinoti apie peties sąnario traumą?

Vos pasirodžius pirmiesiems vasaros saulės spinduliams, aistringa sodininkė Alvydė (52 m.) kibo į darbus darže. Tačiau džiaugsmas truko neilgai – moterį pradėjo kankinti skausmai nugaros srityje. Staigiai padidėjusi fizinė apkrova ir nesėkmingai persukta ranka sukėlė peties sąnario traumą. Gydytojos reumatologės Jūratės Eidžiūnienės teigimu, peties sąnarių traumas dažniausiai patiria aktyvūs, sportuojantys arba daug fiziškai dirbantys žmonės, o nesiėmus tinkamų veiksmų, net ir maži sužeidimai gali lemti tokias rimtas sąnarių ligas kaip artrozė, raiščių plyšimai. Gydytoja dalijasi patarimais, ką reikia daryti patyrus peties sąnario traumą.

Kas dažniausiai patiria peties sąnario traumą?

Peties sąnario traumos kankina įvairaus amžiaus žmones. Jaunuoliams tai dažniausiai nutinka netikėtai, kai nesėkmingai persukama ranka, krentama ant ištiestos rankos, dėl netaisyklingos laikysenos dirbant prie darbo stalo ar po ilgos kelionės vairuojant automobilį. Tuo tarpu vyresniems žmonėms peties sąnario skausmai gali atsirasti dėl jau esamų degeneracinių pakitimų, t. y. artrozės arba raiščių patologijos, kai raiščiai yra nebe tokie elastingi ir gali atsirasti jų mikroįplyšimai, sausgyslių makščių uždegimai ar sąnario tepalo maišelio (bursos) uždegimai. Taip pat trauminiai veiksniai gali suaktyvinti lėtinės sąnarių ligas, pavyzdžiui, podagrą, todėl žmogus jaučia didelį skausmą ar negali atlikti judesių per peties sąnarį.

Kaip reiktų gydyti peties sąnarių traumą?

Net ir į mažą traumą negalima žiūrėti pro pirštus. Peties sąnaryje yra daug sausgyslių, raiščių, minkštųjų audinių, todėl ir traumos rimtesnės. Jeigu jaučiamas tik nedidelis maudimas, judesiai nesutrikę, pakanka dvi paras po traumos kas pusvalandį pašaldyti maudžiamą sąnarį, jei reikia, galima išgerti skausmą malšinančių vaistų. Taip pat galima tepti sąnarį geliu, kuris, įsiskverbdamas į gilesnius sąnarių sluoksnius, sumažina trintį, pagerina sąnarinio skysčio kokybę ir malšina skausmą. Žinoma, būtina save saugoti ir stebėti, ar atsistato judesiai. Jeigu šios priemonės padeda, į gydytoją kreiptis nereikia.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

Jeigu patyrus traumą matoma, kad peties sąnarys yra deformuotas, sunku pakelti ar judinti ranką, taip pat sutrikę judesiai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Atstatyti sąnarį gali tik ortopedas traumatologas.

Ką daryti norint išvengti peties sąnario traumų?

Siekiant išvengti traumų, rekomenduojama reguliariai atlikti kaklo ir pečių juostos pratimus – nuosekli mankšta didina sąnarių judesio amplitudę ir stiprina organizmą. Taip pat nepatartina užsiimti staigia fizine veikla, o daugiau jėgos  reikalaujančius darbus atlikti iš lėto, nepersistengiant.

Taip pat skaitykite: