Šlapimo nelaikymas – nemaloni, tačiau dažnai išsprendžiama problema

Šlapimo nelaikymas vyresniame amžiuje – problema, kuri neturėtų tapti priežastimi atsisakyti aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdo, ilgesnių išvykų ar susitikimų. Ši tema neturėtų būti tabu kalbėtis su gydytojais, nes specialistas, tinkamai parinkęs būtent jums efektyviausią gydymą, gali grąžinti pasitikėjimą savimi ir gyvenimo kokybę. Apie šios ligos priežastis, gydymo būdus ir kitus aktualius dalykus kalbamės su Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Šiaulių „Kardiolitos klinikos“ gydytoju urologu, taip pat konsultuojančiu ir internetinėje platformoje negaluoju.lt, Aurimu Žibučiu.

Dažnesnė moterų problema, tačiau serga ir vyrai

Specialistas teigia, kad šlapimo nelaikymą galima suskirstyti į tris tipus, tai – dirglioji šlapimo pūslė (neuromuskulinė disfunkcija), įtampos šlapimo nelaikymas ir mišrusis. Pirmuoju atveju atsiranda staigus ir nenumaldomas noras šlapintis čia ir dabar, dažnai šlapinamasi naktį, nedideliais kiekiais. Antruoju atveju šlapimo pūslė nelaikoma kosint, čiaudint, dirbant fizinį darbą ar treniruočių metu, na, o mišrusis tipas pasireiškia šių dviejų šlapimo nelaikymo tipų simptomais.

Pasak A. Žibučio, šlapimo nelaikymas dažniausiai vargina vyresnius nei penkiasdešimties metų amžiaus asmenis, susilpnėjus dubens raumenims ir jungiamajam audiniui, tačiau neigiamos įtakos problemos atsiradimui taip pat turi įtakos antsvoris bei nutukimas. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad tokios ligos kaip cukrinis diabetas, išsėtinė sklerozė, depresija, įvairūs infekciniai susirgimai, Parkinsono liga ir kai kurių medikamentų vartojimas taip pat gali skatinti šlapimo nelaikymą, ir nors, palyginus su moterimis, vyrai šia liga serga retai, jiems ji kartais gali atsirasti po chirurginių dubens operacijų.

„Pasitaiko atvejų, kai vyrams, kurie serga prostatos hiperplazija, atsiranda lėtinis šlapimo susilaikymas, kuris pasireiškia dažnu nevalingu šlapinimusi, ir vyrai mano, kad jie nelaiko šlapimo, nors tikroji priežastis yra šlapimo susilaikymas“, – sako A. Žibutis. Jis įspėja vyrus nedelsti bei kuo greičiau kreiptis dėl to į gydytojus, nes negydant gali kilti infekcinės šlapimo takų komplikacijos, išsivystyti inkstų funkcijos nepakankamumas.

Kovai su šlapimo nelaikymu – įvairūs gydymo būdai

Tai, koks gydymas bus pritaikytas, priklauso nuo šlapimo nelaikymo tipo, nuspręsti galima specialistui profesionaliai įvertinus paciento būklę, atlikus reikiamus tyrimus. Pasak gydytojo, šlapimo nelaikymo problemai spręsti gali būti taikomi dubens raumenų stiprinimo pratimai, elgesio terapija, mitybos ir svorio korekcija (reikėtų mažinti svorį, vengti kofeino turinčių produktų, aštraus maisto, cukraus, rūkymo, alkoholio), elektroneurostimuliacija, akupunktūra, medikamentai, chirurginės intervencijos ir operacijos.

„Gydymo rezultatai labai individualūs, jie priklauso nuo ligą sukėlusios priežasties, šlapimo nelaikymo tipo, tačiau po chirurginių operacijų net 85 proc. pacientų jaučia pagerėjimą“, – sako A. Žibutis. Vis dėlto, chirurginis gydymas dažniausiai taikomas tuomet, kai kiti gydymo būdai nepadeda.

Fiziniai pratimai – dubens raumenims stiprinti

„Esant lengvam šlapimo nelaikymui, atliekant Kėgelio pratimus, efektas pasiekiamas apie 30 proc. moterų, – sako specialistas, – vyrams šie pratimai rekomenduojami prieš ir po urologinių operacijų“. Kadangi Kėgelio pratimų variacijų yra daug, gydytojas rekomenduoja pradėti nuo kelių pratimų, juos atliekant po 10 pakartojimų tris kartus per dieną ir individualiai palaipsniui didinant krūvį. „Šie pratimai yra nepastebimi akimi, tad juos galima atlikinėti visur – autobuse, darbe, namuose“, – priduria A. Žibutis.

Kėgelio pratimų esmė yra sutraukti tarpvietės raumenis ir juos atpalaiduoti (tarsi norint sustabdyti šlapinimąsi ar dujų šalinimą), palaipsniui ilginti suspaudimo laiką iki 10 s. Treniruotis galima bet kurioje kūno padėtyje, tačiau pradėti pratimus lengviausia gulint ir vėliau keičiant poziciją į sėdimą ir stovimą. Šios treniruotės saugios, jokio pasiruošimo joms nereikia, tad naudinga įprasti daryti pratimus užsiimant įprasta kasdiene veikla – gaminant valgį, laukiant eilėje, žiūrint televizorių ir kt. Rezultatai dažniausiai pajuntami po kelių mėnesių reguliaraus treniravimosi.

NAUDINGI PATARIMAI

  • Reguliariai užsiimkite fizine veikla.
  • Venkite vidurių užkietėjimo, valgykite maistą, kuriame gausu skaidulinių medžiagų – daržoves, vaisius, kruopas, pilno grūdo duoną.
  • Venkite produktų, turinčių kofeino (kava, šokoladas, kokakola), taip pat aštrių prieskonių, cukraus, alkoholio vartojimo.
  • Nerūkykite.
  • Reguliuokite kūno svorį – venkite viršsvorio.
  • Stiprinkite tarpvietės raumenis.
  • Mažinkite vartojamų skysčių kiekį vakare.

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: