,

Vitaminų skrynelė: kodėl užkandžiui turėtumėte rinktis džiovintus vaisius ir riešutus

Labai lengva prie kavos pasiimti pyragėlį ar atsilaužti šokolado gabaliuką. Visgi dažnai po tokios kavos pertraukėlės ir vėl norisi ko nors skanaus. Prasidėjus antram karantinui ir daugeliui žmonių dirbant iš namų, yra puiki proga pakeisti savo įpročius ir pasirinkti sveikesnius užkandžius. O kad būtų daugiau motyvacijos tą padaryti, mes dalijamės kokių maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų turi džiovinti vaisiai ir riešutai.

Graikiniai riešutai

Juose gausu antioksidantų, polifenolių ir augalinių omega-3 riebalų rūgščių bei alfa-linoleno rūgšties. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos daro didelę įtaką smegenų veiklai, padeda išsaugoti geresnį mąstymą net ir vyresniame amžiuje, padeda trūkstant motyvacijos, stiprina atmintį.

Anakardžiai

Anakardžiai yra siejami su cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimu bei teigiamu poveikiu širdžiai ir kraujagyslių sistemai. Jie yra sveikų riebalų šaltinis, o šiek tiek riebalų mūsų mityboje yra būtina, kad galėtume įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus (A, D, E, K).

Migdolai

Migdolai dažnai naudojami įvairiose kosmetikos priemonėse dėl juose esančio vitamino E. Jis padeda atkurti odos ląsteles, išsaugoti elastingumą ir jaunatvišką išvaizdą. Visgi geriausia migdolus yra valgyti – taip gausite ne tik vitaminą E, bet ir magnio, kuris naudingas kraujagyslių sistemai.

Karijos

Karijų riešutai dar kartais vadinami „pekano“ pagal anglišką jų pavadinimą (angl. pecan nuts). Karijose gausu mangano, fosforo, cinko, kurie yra svarbūs daugeliui organizmo procesų. Pavyzdžiui, cinkas svarbus imuninei sistemai, jis atsakingas už infekcijų įveikimą organizme.

Ananasai

Ananasuose yra gausu antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus. Taip pat dėl vitamino C jie gali padėti jūsų imuninei sistemai kovoti su virusais ir infekcijomis. Ananasuose yra vitaminų B6, E ir K, taip pat kalcio, todėl šis vaisius (džiovintas ar šviežias) gali palengvinti artrito simptomus, padėti atsigauti po intensyvios fizinės veiklos.

Bananai

Bananų traškučiai – puikus pasirinkimas užkandžiui, nes dėl skaidulų ir krakmolo, jis sulėtina angliavandenių įsisavinimą, todėl suvalgę saują džiovintų bananų traškučių jūs jausitės sotūs porą valandų. Be to bananuose yra daug kalio, kuris svarbus širdies darbui.

Pasirinkite sveikesnį užkandį

Jei užkandžiui norisi rinktis ką nors saldaus, verta šokoladinį batonėlį pakeisti džiovintais vaisiais. Natūraliai juose esantis cukrus patenkins norą gautą „tą kažką“ saldaus, o vaisiuose esančios skaidulos suteiks sotumo jausmą, jo taip pat gali suteikti ir riešutai. Labai svarbu pasirūpinti, kad riešutai ir vaisiai būtų jums po ranka, kai dirbate. Nes jei arčiau bus šokoladukas ar gazuotas gėrimas, tikėtina jūs ir pasirinkite juos. „Norfa“ akcijos gali padėti apsirūpinti sveikomis ir maistingomis užkandžių atsargomis. Taigi įsigykite džiovintų vaisių ir riešutų jau dabar ir pradėkite užkandžiauti sveikiau!

Taip pat skaitykite: