,

Sanatorinis gydymas – prabanga ar šių dienų būtinybė?

Sanatorinis gydymas, naudojant natūralius gydomuosius išteklius (mineralinius vandenis, gydomąjį purvą, klimatą ir kt.), gali sugrąžinti gerą savijautą po ligos arba padėti išvengti sveikatos sutrikimų ateityje. Prie savijautos gerinimo sanatorijose prisideda ir psichoterapija, aktyvus judėjimas, subalansuota mityba, teisingai suplanuota dienotvarkė bei galimybė visiškai atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių. Teigiama, kad reguliarus sanatorinis gydymas tinkamai parinktoje sanatorijoje padeda prailginti gyvenimą net iki 10-15 metų.

Iš ko dažniausiai susideda sanatorinis gydymas?

Sanatorinio gydymo programos susideda iš dviejų etapų: gydytojo konsultacijos ir paskirtų procedūrų taikymo. Paprastai skiriamos 3-5 procedūros per dieną. Priklausomai nuo sanatorijų sudarytų programų, jos šiek tiek skiriasi. Dažniausiai taikoma kineziterapija, mineralinių vandenų arba purvo vonios, gydomieji masažai, aparatinės fizioterapijos procedūros ir kt. Gydytojui rekomenduojant, gali būti paskirti ir papildomi diagnostiniai tyrimai arba specialistų konsultacijos. Šios paslaugos nebūna įskaičiuotos į kelialapio kainą ir atliekamos už atskirą mokestį. Pasak specialistų, rekomenduojamas 14-21 d. kursas, 2 kartus per metus.

Sanatorinio gydymo galimybės Lietuvoje

Sanatorinio gydymo galimybės Lietuvoje yra labai plačios ir pritaikytos įvairioms visuomenės grupėms. Reikėtų išskirti dvi atskiras kategorijas:

Reabilitacinis gydymas. Šis gydymo būdas yra taikomas ligoniams po sunkių ligų bei traumų ir visiškai arba iš dalies kompensuojamas TLK. Reikia pripažinti, kad reabilitacinis gydymas yra skiriamas tik sunkiausiems ligoniams. Ar pacientas turi teisę gauti TLK kompensaciją už reabilitacijos paslaugas sanatorijoje, sprendžia gydantysis gydytojas pagal paciento sveikatos būklę. Tačiau, jei gydytojas nusprendžia skirti pacientui ambulatorinę reabilitaciją, o jis nori vykti į sanatoriją, už apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teks susimokėti pačiam. Ligonių kasos sumokės tik už įstaigos suteiktas gydymo procedūras.

Komercinis sanatorinis gydymas. Šis gydymo būdas yra prieinamas visiems pageidaujantiems asmenims, jeigu jie neturi kontraindikacijų ir neserga ūmiomis arba paūmėjusiomis lėtinėmis ligomis. Pasirinkusiems sanatorinio gydymo kelialapius, taikomos bendro sveikatinimo procedūros, kurias paskiria sanatorijos gydytojas pasirinktinai iš kiekvienos procedūrų grupės. Komercinio sanatorinio gydymo kelialapių TLK nekompensuoja.

Kurortai Lietuvoje

Rinkdamiesi kurortą poilsiui Lietuvoje, neturėtumėte baimintis dėl netinkamo pasirinkimo. Mūsų šalies teritorija nėra didelė ir gamtinės sąlygos visur panašios, todėl gydomieji gamtiniai ištekliai savo sudėtimi ir gydomosiomis savybėmis išlieka panašūs. Sanatorijose gydymui naudojami įvairios mineralizacijos mineraliniai vandenys ir durpinis purvas.

Lietuvoje yra per 20 mineralinio vandens gręžinių. Vyrauja kalcio, magnio, natrio, chloridiniai mineraliniai vandenys. Silpnos ir vidutinės mineralizacijos vandenys rekomenduojami vidiniam vartojimui, gydant virškinamojo trakto ligas, siekiant normalizuoti tulžies išsiskyrimą, pagerinti kepenų ar sureguliuoti žarnyno veiklą. Tačiau būtina žinoti, jog vartojant mineralinį vandenį gydymo tikslais, privalu paisyti gydytojo nurodymų, nes tas pats vanduo, išgertas 1val. prieš valgį, gali stabdyti skrandžio sulčių išsiskyrimą, o geriamas valgant arba 10-15 min. prieš valgį – atvirkščiai, gali paskatinti. Todėl nuvykę į kurortą, pirmiausia skubėkite ne prie biuvetės, o į gydytojo konsultaciją.

Mineralinio vandens vonioms naudojamas stiprios mineralizacijos vanduo. Tai yra labai maloni procedūra – ypač perlinės vonios. Tačiau jos padeda ne tik atpalaiduojant, bet ir gydo nervų, širdies bei kraujagyslių sistemos, sąnarių, stuburo ir kai kurias odos ligas.

Poilsiautoja Virginija

Gydymo tikslais taip pat plačiai naudojamas specialia technologija apdorotas durpinis purvas. Aišku, gydymui purvas tinka ne bet koks, tačiau Druskininkuose, Birštone, Palangoje ir Likėnuose – durpinio purvo klodų, turtingo daugybe veikliųjų medžiagų, yra apstu. Purvo vonios, įvyniojimai ir aplikacijos yra labai veiksminga priemonė gydyti judamojo aparato, odos, nervų sistemos, virškinamojo trakto ligas.

Taigi, gydomų susirgimų spektras Lietuvoje yra ganėtinai platus visose sanatorijose. Daugelio iš jų infrastruktūra yra puiki, apgyvendinimo sąlygos geros, maistas gardus ir jos mielai laukia atvykstant poilsiautojų.

Populiariausios gydymo programos

Populiariausios yra sanatorinio gydymo ir savaitgalio poilsio programos. Žmonės, kuriems reikalingas ilgalaikis sanatorinis gydymas, skiria savo sveikatos gerinimui savaitę, dvi ar net tris ir renkasi programas, pritaikytas ilgalaikiam gydymui. Šeimos su vaikais ir romantiškai nusiteikusios poros dažniausiai renkasi savaitgalio programas. Pastariesiems itin svarbus aukštas komforto lygis ir pramogų pasirinkimo galimybės kurorte.

Kadangi apie sanatorinį gydymą sklando įvairūs mitai, į pagalbą, tyrinėjant sanatorinio gydymo galimybes, pasitelkėme www.sanatorijos.com atstovę Daivą Šliumienę.

Sanatorija dažnai įsivaizduojama kaip tarybinių laikų įstaiga – ligoninė. Ar tai tiesa?

Oi, ne! Šis mitas atkeliavo iš tarybinės santvarkos laikų, kai dar nebuvo sveikatinamojo poilsio kultūros, kai neturėjome tokių puikių sanatorijų bei viešbučių ir žmonės į sanatorijas vykdavo tik reabilitacijai. Svečiai tapo reiklūs kokybei. Todėl naujuose SPA viešbučiuose žymių dizainerių kurti interjerai, garsių virtuvės šefų rengiamos degustacinės vakarienės ir aukščiausio lygio aptarnavimas – nebekelia nuostabos. O sanatorijos, gyvuojančios kelias dešimtis metų, palaipsniui atlieka renovacijas ir plečia paslaugų spektrą, kad neprarastų patrauklumo ir galėtų lygiaverčiai konkuruoti rinkoje.

Ar tiesa, kad sanatorinis gydymas tikra prabanga?

Kainų spektras yra ganėtinai įvairus. Jos priklauso nuo kokybinių ir kiekybinių aspektų. Jeigu pageidausite poilsiauti moderniame SPA viešbutyje, turinčiame naują medicininę bazę, patogiai ir skoningai interjero dizainerių įrengtus numerius bei skaniais valgiais garsėjantį restoraną, mokėsite brangiau – sanatorinio gydymo kelialapio kaina asmeniui gali perkopti ir 100 Eur už parą. Jeigu minėti patogumai jums nėra itin svarbūs, galite rinktis sanatoriją, kurioje bus paprastesnės apgyvendinimo sąlygos, tačiau procedūrų gausa jose mažai nusileidžia ištaigingiems SPA viešbučiams. Tokiu atveju mokėsite mažiau – nuo 50 Eur už parą. Sanatorinių kelialapių kainos taip pat priklauso ir nuo to, kiek procedūrų ir keli maitinimai yra įtraukti į programą.

Kai kurie mūsų klientai renkasi gydymą Baltarusijos, Ukrainos ar kitų šalių sanatorijose. Ne paslaptis, tokį pasirinkimą lemia ne tik noras aplankyti svečias šalis, bet ir palankesnės kainos. Minėtose šalyse galima sustiprinti sveikatą, sumokėjus nuo 25-35 Eur už parą. Aišku, ir ten stebuklų nėra. Jeigu pageidausite poilsiauti itin aukšto lygio modernioje sanatorijoje, kaina bus gerokai didesnė. Tačiau išvykų į minėtas šalis teks palaukti, kol pasibaigs pandeminė situacija. Šiuo metu rekomenduoju rinktis Lietuvos sanatorijas.

Kuo gali būti naudingas sanatorinis gydymas?

Sanatorinio poilsio tikslas – užkirsti kelią ligoms, kurios vėliau galėtų pareikalauti reabilitacijos. Reguliarus sanatorinis gydymas gali padėti išvengti sveikatos sutrikimų ateityje arba gerokai sušvelninti esamus negalavimus.

Kada reikėtų rinktis sanatorinį gydymą?

Kai tik nuspręsite, jog sveikata jums prioritetas. Sveikas, turiningas trumpalaikis poilsis gali suteikti daugiau jėgų nei tingios ilgalaikės atostogos.

Kada, jūsų nuomone, rinktis sanatorinį gydymą būtina?

Būtinybė atsiranda po sunkių ligų ar traumų. Tokiais atvejais medicininė reabilitacija gali būti vienintelė priemonė atstatyti sveikatos būklę po hospitalizacijos. Tačiau nepamirškite, kad daugeliui ligų galima „užbėgti už akių“. Pakanka skirti reikiamą dėmesį savo sveikatai.

Ar yra galimybė sanatorinio gydymo kelialapį įteikti kaip dovaną?

Žinoma. Ar gali būti vertingesnė dovana artimiesiems nei sveikata?! Kiekvienas džiaugtųsi tokia dovana. Ir nesvarbu, kokios vertės kelialapį padovanosite. Gavusiam jį nekils abejonių, kad jis yra brangiausias žmogus pasaulyje. O Kalėdos yra nuostabus metas pasidalinti meile ir rūpesčiu.

Kodėl verta įsigyti kelialapius www.sanatorijos.com? Ar neteks mokėti brangiau nei sanatorijose?

Nes mes padedame ne tik tinkamai pasirinkti kurortą pagal susirgimų pobūdį, bet ir sanatoriją, atsižvelgdami į kliento suformuotus lūkesčius, poreikius bei galimybes. Žmonėms svarbu, kad jie gali gauti nepriklausomą vertinimą ir informaciją apie daugelį sanatorijų vienoje vietoje. Taupantiems laiką tai labai naudinga paslauga. Ir nesvarbu, kur nuspręsite įsigyti kelialapį, tiesiogiai sanatorijose ar mūsų agentūroje – jų kainos nekinta. Mes parduodame kelialapius Lietuvos sanatorijų nustatytomis kainomis, netaikydami jokio aptarnavimo mokesčio. Tad neverta būgštauti, kad jums teks mokėti brangiau. Apsilankę internetinėje svetainėje www.sanatorijos.com, galėsite susipažinti su visa informacija apie sanatorijas, kainomis ir užsakyti pageidaujamą kelialapį.

Prieš rekomenduodami vieną ar kitą sanatoriją, visada pirmiausia išklausome klientų poreikius, išsiaiškiname galimybes ir aptariame sveikatos problemas. Mūsų agentūra turi didelę patirtį ir dirba su dideliu skaičiumi Lietuvos ir užsienio sanatorijų, todėl galime labai kompetentingai padėti savo klientams išsirinkti geriausiai jų poreikius atitinkantį kurortą bei sanatoriją. Skirkite laiko sau bent kartą metuose ir išlikite sveiki!

Projektas įgyvendinamas pagal projektą „Turizmo inovacijos“, gavus finansavimą iš Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: