Remigijus Stukas: apie paramos akciją „Gerumas mus vienija“ ir Šv. Kalėdų laikotarpį

Kauno apskrities policijos komisariato viešosios tvarkos valdybos pirmininkas Remigijus Stukas pripažįsta, kad Kalėdos – tai vienas iš labiausiai laukiamų metų laikotarpių, kada susiburia visi brangūs žmonės ir kiekvienas nors trumpam tampa geresniu. Šį kartą pakalbinome jį ne tik apie Kalėdas, tradicijas, bet kartu ir apie tai, kuo gyvena Lietuvos policija ir, žinoma, mūsų organizuojamą paramos akciją „gerumas mus vienija“.

20170113_KaunoAVPK_VTV_virsininkas_RemigijusStukas_01-1

– Ką manote apie mūsų rengiamą akciją? Ar, Jūsų nuomone, ji reikalinga?

– Akcija „Gerumas mus vienija“ – sveikintina iniciatyva. Tiek profesiniame, tiek asmeniniame gyvenime gerumu, pagarba vienas kitam grįsti santykiai užtikrina mūsų visų vienybę. Juk sakoma: „mūsų stiprybė – mūsų vienybė“. Iš esmės visos iniciatyvos ne tik sveikintinos, bet tuo pačiu ir būtinos, tai tarsi neatsiejama mūsų gyvenimo dalis.

– Prieš Kalėdas pastebima daug gerumo akcijų, skirtų įvairioms žmonių grupėms. Kaip manote, kodėl žmonės nori dalintis gerumu dažniausiai tik Kalėdų laikotarpiu?

– Kalėdos švenčiamos beveik visame pasaulyje, dažnai suliejant vietines ir jau globaliosios kultūros dalimi tapusias tradicijas. Gerumo akcijos dažniausiai ir yra orientuojamos į labiausiai socialiai pažeidžiamas asmenų grupes, tačiau negalima būtų teigti, jog žmonės gerumu dažniausiai nori dalintis tik Kalėdų laikotarpiu. Įvairios akcijos, iniciatyvos organizuojamos  visus metus.

– Kokių akcijų dar trūksta Lietuvoje? Galbūt dar yra užmirštų sričių?

Norėčiau akcentuoti savo profesinėje veikloje įžvelgiamas problemas ir tam tikras tendencijas. Atrodo, įvairios akcijos organizuojamos ganėtinai plačiai bei orientuojamos į aktualias temas, sritis bei tikslines. Tačiau ne visada yra pasiekiamas norimas rezultatas. Kaip pavyzdį galėčiau paminėti žuvusiųjų eismo dalyvių skaičių (eismo saugumą) ir smurtą artimoje aplinkoje. Šiose srityse daug dirba ne tik policija, bet ir kitos suinteresuotos institucijos. Organizuojamos įvairios prevencinės akcijos, kitokio pobūdžio iniciatyvos, švietėjiškos veiklos, tačiau statistika iš esmės liūdina. Šioje vietoje iš tiesų vertėtų savęs paklausti, kad galbūt kažką darome ne taip?

– Ko reikėtų, kad žmonės norėtų daryti gerus darbus visus metus?

Pirmiausia, supratimo, kad kas, jeigu ne mes ir gražūs mūsų darbai, gali mus suvienyti.

– Ar policijos pareigūnams Kalėdų laikotarpis siejasi su šventėmis, ar labiau su didesniu darbo krūviu?

Kalėdų laikotarpis policijos pareigūnams siejasi tiek su šventėmis, tiek ir su pareigos atlikimu. Be abejonės, bet kokiu šventiniu periodu yra pastebimas įvykių pagausėjimas. Policija savo funkcijas vykdo nepertraukiamai. Kai reikia pagalbos, neatsižvelgiant ar tai šventinis laikotarpis, ar ne – policijos pareigūnai nedelsdami reaguoja į gautus pranešimus. Čia svarbu prisiminti Lietuvos policijos šūkį: „Ginti. Saugoti. Padėti“.

– Ar Jūs pats laukiate Kalėdų? Galbūt turite kokių nors ypatingų tradicijų ar papročių?

Be abejonės, laukiu. Kalėdos – viena iš gražiausių metų švenčių. Tai laikotarpis, kuris priverčia mus bent trumpam sustoti, apmąstyti prabėgusių metų nuveiktus darbus, prisiminti tai, kas buvo gero ir blogo bei visa tai įvertinti, nudžiuginti artimuosius ne tik dovanomis, bet ir dėmesiu. Tradiciškai Kalėdas švenčiame šeimos rate, artimų draugų apsuptyje.

– Be ko neįsivaizduotumėte šventinio laikotarpio?

Turbūt šventinį laikotarpį būtų sunku įsivaizduoti be šeimos ir artimųjų šypsenų, dėmesio, malonių pašnekesių.

– Ko norėtumėte palinkėti Lietuvos senjorams, mūsų žurnalo skaitytojams?

– Lietuvos senjorams ir kitiems žurnalo skaitytojams norėčiau palinkėti neprarasti optimizmo, vilties ir tikėjimo. Taip pat gražių, jaukių ir šiltų artėjančių švenčių, praleistų artimųjų rate.