5 įkvepiantys M. Streep gyvenimo principai

Viena ryškiausiai spindinčių kino žvaigždžių Meryl Streep (69 m.) pakerėjo milijonų žmonių širdis lengvai persikūnydama iš vienos veikėjos į kitą. Pastaruosius kelis dešimtmečius ši daugelio mylima aktorė buvo nominuota net 21-am Akademijos apdovanojimui („Oskarui“), 31-am Auksiniam gaubliui, 15-ai Britų kino akademijos apdovanojimų ir 17-ai Ekrano aktorių gildijos apdovanojimų. Per savo karjerą M. Streep laimėjo net 14 šių apdovanojimų.

Aktorės vaidmenys perkėlė ją iš Afrikos brūzgynų ir Graikijos paplūdimių į legendinę Julios Childs virtuvę bei vaizdingą Disnėjaus pasaulį. Jai savo talentu taip pat teko garbė pasakoti pasauliui apie pirmąją Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę Margaret Tečer bei įkūnyti daugelį skirtingo amžiaus, socialinio sluoksnio ir kultūros moterų istorijų. Itin gražų savo gyvenimo periodą pasiekusi moteris iki pat šių dienų neapleido savo kertinių vertybių, už kurias ją myli visas kino pasaulis.

M. Streep ne tik praleido ilgus metus dirbdama aktore, bet jau daugiau nei 40 metų yra ištekėjusi, užaugino keturis vaikus. Ji dažnai sako, kad šeima yra svarbiausia jos gyvenimo prasmė. Tam, kad M. Streep pasiektų tai, dėl ko yra gerbiama visame pasaulyje, ji laikėsi tam tikrų principų, kurie jai iki šiol padeda išlikti kukliai, laimingai, kūrybingai ir visuomet rūpintis, jog talentas sužibėtų dar ne vienoje kino juostoje.

  1. Ji dovanoja nelaukdama pripažinimo

M. Streep dažnai apibūdinama kaip pasitikinti savimi, tačiau kartu ir kukli, pagarbi bei geranoriška. Tik 2012 metais paaiškėjo, jog aktorė kartu su vyru yra įkūrusi mažai kam žinomą „Silver Mountain Foundation“ labdaros organizaciją.

Jie abu paaukojo milijonus įvairioms veikloms – nuo moterims aktualių problemų sprendimo iki paramos teatrų repertuarams. Dovanojimas nesitikint pagyrų daug pasako apie aktorės būdą. Pagalba kitiems bet kokiomis prieinamomis priemonėmis, pasak jos, ne tik sumažina dėl streso patiriamą įtampą, tačiau gali padėti tapti laimingesniu bei kūrybiškesniu žmogumi.

Meryl Streep 2. Ji vis dar užsiima namų ruoša

Tiesa, negalime patvirtinti, kiek kasdienių ruošos darbų M. Streep atlieka savo namuose. Vis dėlto viena iš jos populiariausių citatų atskleidžia, kad ji dažnai imasi tradicinių rutininių darbų: „Stengiuosi gyventi kiek įmanoma paprastesnį gyvenimą. Negali išpaikti, jei pats lygini savo drabužius.“ Tokia mąstysena leidžia nuspėti M. Streep požiūrį į sėkmę: tai yra kažkas, ką tu užsidirbi, o ne prizas, kurį tau padeda ant sidabrinės lėkštelės. Galbūt M. Streep tokią pačią etiką įdiegė ir savo vaikams, turint omenyje, kad Harvardo universiteto 75 metus vykdytas tyrimas atskleidė, jog tie vaikai, kurie patys tvarkėsi, klojosi lovą ar plovė indus, galiausiai pasiekė daugiau už tuos, kurių kiekvieną užgaidą pildė kiti.

Atsižvelgiant į M. Streep pajamas, ji tikrai išgalėtų pasamdyti žmogų, kuris lygintų jos drabužius ar dirbtų kitus buities darbus, tačiau ji nori išsaugoti įprastumą – galbūt tam, kad prisimintų, nuo ko prasidėjo jos kelias.

3. Dėmesį ji skiria savo įgūdžiams, o ne išvaizdai

Kartą M. Streep atskleidė, kad, kai ji buvo jaunesnė, niekad nepasitikėjo savo grožiu ir jautėsi labiau kaip aktorė, kurios specializacija yra ne pagrindiniai, o ekscentriški, neįprasti vaidmenys. Tai buvo iššūkis jai susitelkti į savo talento tobulinimą, o ne išvaizdą.: „Tobulink tai, ką darai, prie ko prisilieti savo rankomis.“

Savo elegancija ir intelektualumu visus žavinti moteris tikina, kad net ir brandžiame amžiuje svarbu ne susikoncentruoti į išorinį pasaulį, bet labiau dėmesį kreipti į vidinę savijautą. Kino žvaigždė ne tik moteris, bet ir vyrus, nepriklausomai nuo amžiaus, skatina priimti savo išvaizdą, charakterį, genetiką ir stengtis atskleisti gebėjimus, gerinti įgūdžius, skirti laiko kūrybai, net jeigu ji būtų ir labai kasdienė, pavyzdžiui, sodo, daržo ar buities darbai. Pasak jos, kūno ir žmogaus grožis atsiskleidžia mėgaujantis gyvenimu.

Mokslas palaiko šią M. Streep mantrą ir patvirtina, kad savęs priėmimas gali būti laimingesnio gyvenimo paslaptis, nepaisant to, kad labai mažai žmonių teikia tam prioritetą.

4. Ji sukūrė artimą šeimos ryšį

M. Streep jaučia pagarbą dirbančioms motinoms, kurios šoka nuolatinį „nuo aštuntos iki penktos“ tango, tuo pat metu augindamos vaikus. Vieno interviu metu ji paaiškino, kad nuolat keisdama vieną darbą kitu ji galėjo praleisti daugiau laiko su vaikais, ir ji nežino, ar būtų galėjusi tą padaryti jiems augant būdama „prirakinta“ prie darbo stalo.
Rinkdamasi vaidmenis, aktorė ne visuomet linko prie pačių prašmatniausių ar prestižiškiausių, tačiau vietoje to susitelkė ties artimo šeimos ryšio kūrimu, teikdama pirmenybę vietai ir trukmei. Turėdama tokį lankstumą, ji galėjo skirti daugiau laiko tarpusavio ryšiams palaikyti. „Mano mergaitės, mano sūnus ir mano vyras, sakyčiau, gerokai per daug kišasi vieni į kitų reikalus, bet mes artimi, ir tai svarbu. Aš visada stengiausi kelti sau iššūkius ir sunkiai dirbti, bet taip pat neapleisti ir namų bei šeimos“, – paatviravo ji.

Šis atsargus balansavimas ne tik buvo reikšmingas pačiai M. Streep, tačiau būtent jo dėka tiek ji, tiek jos vaikai yra laimingesni.

5. Ji mąsto plačiau

Mes visi turime ydą įsivelti į streso, galutinių terminų, nerimo ir rūpesčių klampynę. Žmogiška pasiduoti smarkiam spaudimui ir atiduoti per daug jėgų arba abejoti savo gebėjimais užbaigiant projektus ar siekiant tam tikro tikslo. Tačiau kai per žingsnį atsitraukiame ir iškvepiame, galime aiškiau pamatyti bendrą vaizdą.

M. Streep paatviravo, kad, jei ji galėtų grįžti atgal ir pasikalbėti su savimi, kai jai buvo apie 20 metų, ji paskatintų save mąstyti plačiau. Užuot susitelkusi į smulkmenas, ji verčiau būti skyrusi daugiau dėmesio suvokimui, kokį svarbų vaidmenį ji atliko kultūroje. „Tu reprezentuoji gyvenimus, o gyvenimai turi visokiausių bruožų ir formų. Tai vienas dalykas, kurį matau kintant, ir tai tikrai gerai. Jo dėka kultūrinis klimatas darosi turtingesnis.“ Šis požiūris suvokiant atsakomybę, kuri jai buvo priskirta kaip aktorei – parodyti gyvenimą iš visokių visuomenės sluoksnių ar profesijų perspektyvos – atspindi brandą ir kuklumą, tas dvi esmines savybes, reikalingas siekiant tapti gerbiamu, mylimu ir garsiu žmogumi.

Simona SUTKUTĖ

Taip pat skaitykite: