Kaip saugoti mobilųjį telefoną?

Mobiliųjų telefonų vagystės ar plėšimai Lietuvoje yra vieni iš dažniausių gatvėje įvykdomų nusikaltimų. Turbūt pagrindinė to priežastis yra ta, kad, remiantis statistika, viešosios judriojo telefono ryšio paslaugos Lietuvoje paskutiniuoju metu itin plačiai naudojamos, ir yra labai tikėtina, jog vos ne kiekvieno žmogaus kišenėje, rankinėje ar kitoje nesaugioje vietoje galima aptikti šį nedidelį, bet brangų daikčiuką.

Kaip mobiliojo telefono naudotojas turėtų elgtis, kad maksimaliai apsisaugotų nuo vagystės ar apiplėšimo:

  • Saugokite mobilųjį telefoną kišenėje, rankinėje ar kitoje vietoje taip, kad, kol juo nesinaudojama, aplinkiniams būtų sunku nustatyti, kad Jūs jį turite.
  • Naudokitės telefono užrakinimo funkcija, jei tokia yra.
  • Nesinaudokite telefonu vietose, kur tikimybė būti apiplėštam ar apvogtam yra didelė: tamsiose vietose, spūstyse ir t.t.
  • Prieš naudodamiesi telefonu, įvertinkite Jus supančią aplinką, ar ji yra pakankamai saugi.
  • Nepalikite telefono automobilyje tokiose vietose, kur jis gali būti matomas ar girdimas jo skambutis iš išorės (geriausia, jei niekada telefono nepaliksite automobilyje).

Ką daryti dingus mobiliajam telefonui:

  • Jei Jums pavogė mobilųjį telefoną, kuo skubiau apie tai praneškite policijai. Bus geriausia, jei nurodysite jo IMEI ir kitus ženklus, pagal kuriuos telefoną būtų įmanoma atpažinti.
  • Kuo skubiau kreipkitės į savo judriojo telefono ryšio operatorių, prašydami užblokuoti tiek abonentinį numerį, tiek IMEI. Gerai, jei IMEI žinote, tačiau jei jo nežinote, – nesisielokite, paprašykite, kad operatorius užblokuotų IMEI, kurį tinklas užregistravo paskutinį kartą prieš įvykstant telefono, kuriame buvo Jūsų SIM kortelė kartu su Jūsų abonentiniu numeriu, vagystei. Tokius duomenis operatorius paprastai turi.
  • Patikrinti, ar telefonas yra nevogtas ar pamestas, galima suvedus jo IMEI kodą http://www.arnevogtas.lt/ar-nevogtas

Ir dar… Būkite pilietiškai sąmoningi, pastebėję ar įtardami nusikalstamas veikas, susijusias su mobiliųjų telefonų vagystėmis ar plėšimais, ar IMEI keitimu, kreipkitės į policiją, taip pat aktyviai dalyvaukite tiriant šias veikas. Nebūkite pasyvūs šiuo klausimu, nes tik bendromis pastangomis galima sumažinti grėsmę jums ar jūsų artimiesiems tapti šio tipo nusikaltimų aukomis.

Policijos departamento informacija

Taip pat skaitykite: