Širdies ir kraujagyslių ligos

Gyvenant aktyvų ir streso kupiną gyvenimą, kiekvienam pravartu žinoti, kada kreiptis į specialistus, kada nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, o kokią pirmąją pagalbą širdžiai visuomet galime turėti po ranka. Tokios žinios padės susidūrus su realia situacija, kai reikia greito sprendimo.

Fitoterapeutas Virginijus Skirkevičius sako, kad su širdimi – menki juokai net ir jauname amžiuje. Pasak jo, žmonės paprastai patys pajunta, ar pakaktų išgerti širdies lašų ir prigulti, ar jau reikėtų kreiptis į gydytojus. V. Skirkevičius pataria atsakingai elgtis pajutus simptomus ir gerai įvertinti, ar galima palaukti, ar jau griebti ragelį ir skambinti greitajai pagalbai.

Šiandien vaistingųjų augalų tinktūros jau yra visuotinai pripažįstamos kaip saugi alternatyva rimtiems cheminiams preparatams ir naudojamos kaip natūrali pirminė pagalba, todėl verta jų įsigyti ir visuomet turėti su savimi.

Kada reikia kreiptis į specialistus?

Širdies ir kraujagyslių ligos gali pasireikšti įvairiais simptomais. V. Skirkevičius teigia, kad sutrikimus rodo nebūtinai gerai žinomi ir atpažįstami simptomai (dusulys, širdies permušimai ir pan.), bet ir, rodos, visai su širdimi nesusiję virškinimo sutrikimai.

Anot fitoterapeuto, su širdies veikla yra susiję ir kepenys ar inkstai, visuomet – nervų sistema. Klimaksą išgyvenančios moterys turėtų būti ypač budrios, kadangi šiuo laikotarpiu neretai jaučia simptomus, paprastai lydinčius rimtus širdies sutrikimus.

Apie vizitą pas gydytoją reikėtų pagalvoti atsiradus skausmui krūtinėje, už krūtinkaulio, kai ima trūkti oro, blogėja fizinio krūvio tolerancija ar dažnai juntant tankų, nereguliarų širdies plakimą.

Pasikonsultuoti su gydytoju reikėtų ir tada, kai žmogus jaučia pilnumo jausmą pilve ir praranda apetitą arba jį pykina. Geriau nelaukti ir kai žmogus dažnai jaučiasi itin pavargęs ir nebesugeba atlikti kasdienių užduočių arba ima vis stipriau kosėti. Skausmas širdies plote, pagreitėjęs ar nereguliarus ritmas taip pat yra ženklai, rodantys, kad metas užsirašyti pas medikus.

Širdies sutrikimus gali rodyti ir miego įpročiai: žmogus gali neužmigti arba, atvirkščiai, neįprastai daug miegoti.

Širdies ligas indikuoja net ir skausmas skrandyje. „Tai gana klaidinantis skausmas – paprastai žmonės jį malšina nuskausminamaisiais, nors realiai tai gali baigtis širdies priepuoliu, todėl raginu geriau pasitikrinti“, – pasakoja V. Skirkevičius.

Kada skubiai kviesti pagalbą?

Tačiau, pasak V. Skirkevičiaus, yra simptomų, kuriuos pajutus reikėtų kreiptis ne į šeimos gydytojus, o tiesiai į greitosios pagalbos medikus. Tai, pasak jo, yra naujas netikėtas skausmas krūtinėje, ypač jei šie pojūčiai yra palydimi silpnumo, prakaito mušimo arba pykinimo. Rimti simptomai yra ir itin greitas širdies plakimas, į kairiąją ranką nueinantis skausmas, kvapo pritrūkimas, nepraeinantis net prigulus pailsėti, arba stiprus galvos skausmas, staigus kojų ar rankų „atėmimas“ ir, žinoma, sąmonės praradimas.

Neatidėliotinos pagalbos reikalauja ir pamėlęs liežuvis ar lūpos. Tai indikuoja, kad širdyje trūksta kraujo, o tai – itin pavojinga situacija. Tokiais atvejais būtina pasiryžti ir iš karto šauktis pagalbos.

Pirmoji pagalba – iš gamtos

Sutrikus širdies ar kraujagyslių veiklai, tikslius tyrimus atliks ir reikalingą gydymą paskirs gydytojas. Žinoma, ne visuomet pavyksta pas gydytojus greitai patekti, todėl jaučiant nerimą dėl širdies sveikatos galima sau padėti vartojant saugius, išbandytus ir per daugelį žmonijos gyvenimo amžių patikrintus vaistažolių mišinius. Skundžiantis suprastėjusia širdies ir kraujagyslių veikla (dideliu kraujo spaudimu, tankiu pulsu, širdies permušimais, sunkumu širdies plote, nerimu ir pan.) nepamainomas yra gudobelių, sukatžolių ir valerijonų ekstraktų derinys.

Tačiau nepakanka įsigyti ar prisirinkti šių žolelių ir gamintis jų užpilus. Profesionaliai ir išmaniai paruoštuose vaistažolių mišiniuose labai svarbų vaidmenį vaidina etilo alkoholis – etanolis. Jis naudojamas gaminant augalų arba jų mišinių tinktūras.

V. Skirkevičius teigia, kad alkoholis efektyviai ištraukia ir į organizmą atneša augalų geriausias gydomąsias medžiagas. Vanduo, pvz., tokiu efektyvumu nepasižymi.

Spirite tam tikros vaistažolėse esančios medžiagos gerai tirpsta ir tolygiai pasiskirsto – todėl tinktūroms gaminti ir yra naudojamas etanolis. Spiritinės tinktūros itin paveikios, kai reikia greito sprendimo: pagerinti virškinimą, nusiraminti, pastiprinti širdį ar pan. Taip yra todėl, kad alkoholis gerina medžiagų pasisavinimą plonajame žarnyne ar burnos gleivinėje.

Be to, etanolio tinktūros yra stipresnis antioksidantas, todėl efektyviau neutralizuoja susidarančius laisvuosius radikalus. Galų gale, alkoholio buvimas tinktūroje užtikrina, kad naudingosios medžiagos nesupus, nesuges, nesupelys ir nepraras efektyvumo, t. y. veikia kaip konservantas. Tai svarbu, nes apsaugo nuo sintetinių konservantų naudojimo gaminant tinktūras.

Tačiau alkoholis lieka alkoholiu, todėl fitoterapeutas pataria etanolio tinktūras vartoti atsakingai, nustatytomis dozėmis ir įsitikinus, jog nereikalinga skubi pagalba.

V. Skirkevičiaus teigimu, žmogaus organizmas yra vientisa sistema, ir kiekviena jo funkcija veikia kitas funkcijas, todėl nieko keista, kad gerinant virškinimą ar, pvz., inkstų veiklą, tampa lengviau dirbti ir širdžiai.

Visais atvejais, kai suabejojama dėl širdies veiklos, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į gyvenimo būdą (pvz., sveikiau valgyti, mitybą papildyti naudingomis medžiagomis, vengti streso, daugiau judėti ir pan.)

Taip pat skaitykite: