,

Gyvenimas kitaip…

Mokėjimas gyventi – tai menas. Kaip bebūtų gaila, ne kiekvienas sugebame taip gyventi, kaip patys norime, nes gyvenimas – lyg paveikslo tapymas: savom idėjom, tikslais, spalvom, nuotaikom, nesėkmėm ir džiaugsmais. Kiekvienas jį piešiame kitaip – taip, kaip mums atrodo geriau. O ar galima pasiekti geriausią rezultatą? Tikriausiai taip, bet kaip to pasiekti? Ką daryti tada, kai vaikai užauginti, namai pastatyti, darbai nudirbti? Atsakymų daug, bet mes, trečiaamžininkai, siūlome savo receptą. Mokytis, tobulėti ir siekti niekada nėra vėlu. Todėl visada laukiame senjorų, atvykstančių į paskaitas, renginius, konferencijas ir t. t. Mes šiame pasaulyje lyg žibintai, jei kiekvienas šviesime maža ugnele, pasaulyje bus šviesiau.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) šiuo metu yra vienas iš didžiausių brandaus amžiaus žmonių mokymo centrų Lietuvoje. Penkioliktaisiais jubiliejiniais mokslo metais TAU, kuriame yra 14 fakultetų, 5 meno kolektyvai, lankys 751 studentas-senjoras.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Mūsų TAU yra tapęs kultūros ir mokslo laisvalaikio sinonimu ne tik miesto ir apylinkės senjorams, bet ir mokslo bei kultūrinio gyvenimo atstovams, savanoriškai įsitraukiantiems į TAU veiklą. Trečiojo amžiaus universitetas, veikiantis žmonių savanorystės ir iniciatyvumo dėka, organizuoja daugybę įvairių renginių: paskaitas, diskusijas, viktorinas, Mokslo žinių dienas Lietuvos aukštosiose mokyklose, susitikimus su įdomiais žmonėmis, Proto mūšius, Sveikatingumo dienas ir kt.

Švenčiame šventes, rengiame šventinius festivalius. Visi puikiai prisimena, kai aidint dainai ,,Bunda jau Baltija“ drauge su mumis pasipuošę tautiniais rūbais į sceną su savo respublikų vėliavomis žengė mūsų kolegos – estų ir latvių delegacijos. Festivalis buvo skirtas Lietuvos, Latvijos ir Estijos 100-mečiui. Tokie susitikimai suartina žmones, suteikia daug teigiamų emocijų. Susiklostė graži tradicija su Jūrmalos Kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvu ,,Abelite“ rengti bendrus koncertus. Jie šoka mes dainuojame. Jau Įvyko trys tokie koncertai: vienas Marijampolėje, du Jūrmaloje.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Graži draugystė sieja ir su kitais universitetais: Lenkijos Varšuvos ir Suvalkų TAU, Gardino Aukso amžiaus universitetu, Ukrainos Lvovo miesto Senjorų Institutu, Danijos Odensės senjorų namais, Portugalijos senjorų susivienijimu „RUTIS“, Vokietijos Anhalto Senjorų akademija, Rygos RASA (Rygos aktyvių senjorų aljansas) ir kt.

Mokytis į Marijampolės TAU suvažiuoja senjorai iš aplinkinių miestelių ir gyvenviečių. Žinoma, studentų pagrindą sudaro marijampoliečiai, bet atvažiuoja ir iš Kalvarijos, Vilkaviškio, Kudirkos Naumiesčio, Kazlų Rūdos ir net iš Punsko Lankantys TAU senjorai neslepia, jog patiria daug malonių akimirkų universitete, tampa aktyviais visuomenės gyvenimo dalyviais: siekia mokslo žinių, dalyvauja konferencijose, taip pat įsitraukia į kultūrinį gyvenimą, vykdo akcijas, koncertuoja, keliauja, organizuoja renginius, imasi įvairių iniciatyvų, dalyvauja įvairiuose projektuose. Marijampolės TAU statistika rodo, jog didžioji dalis studentų -senjorų turi pedagoginį išsilavinimą, kitas gausus būrys- buvę medicinos darbuotojai.

Žmogus turi gyventi taikoje su savimi ir taikoje su visais kitais. Šiaip ar taip, žmogus yra sociali būtybė. Jis turi gyventi visuomenėje – gyventi ir bendrauti su kitais. Kaip išlikti pusiausvyroje su savimi bei palaikyti taiką ir harmoniją aplinkui, kad ir kiti galėtų gyventi taikiai ir harmoningai. Akivaizdu, jog Trečiojo amžiaus universiteto siekis yra tenkinti pagyvenusių žmonių poreikius: padėti jiems neatsiskirti nuo aktyvaus gyvenimo, išreikšti save, bendrauti, pažinti. Šiuolaikinis senjoras nori tobulėti.

Universitetas formuoja vyresnio amžiaus žmogaus vaizdinį – pozityvaus, dalyvaujančio, besišypsančio, linksmo, smalsaus, bendraujančio, gyvenančio produktyvų ir aktyvų gyvenimą. Senjorų veikla įvairi: jie ne tik studijuoja, bet ir dainuoja, šoka, sportuoja, kuria eilėraščius ir leidžia knygas, dalyvauja konkursuose Lietuvoje ir užsienyje. Įgyvendinti regioniniai, respublikiniai ir tarptautiniai projektai: „Lietuva mūsų širdyse – mes Lietuvoje“, „Senjorų socialinė ir kultūrinė mozaika“, „Pažinkime svečių šalių kultūrą ir tradicijas“, „Judėk ir maitinkis sveikai – neturėsi papildomų kilogramų“, „Pažinkime 100-metę Lietuvą“, „Sveikatos formulė – judėjimas“ ir kt. Daug keliauta ir gėrėtasi Lietuvos gamtovaizdžiu, aplankytos istorinės vietovės, bendrauta su įvairiais Lietuvos lektoriais, suorganizuotos 59 kelionės į užsienio šalis.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Tikrai yra kuo pasidžiaugti: moterų vokaliniai ansambliai „Gija“ ir „Jaunystės aidas“ savo dainomis džiugina žiūrovus ne tik Marijampolėje, bet ir išvykose po Lietuvą ir užsienį. Moterų vokalinis ansamblis „Gija“ Varšuvoje, 2019 m. vykusiame Tarptautiniame senjorų vokalinių ansamblių, chorų, kabaretų konkurse laimėjo antrąją vietą vokalinių ansamblių grupėje. Folkloro ansamblis „Senapilė“ koncertavo įvairiuose miestuose ir miesteliuose – Marijampolėje, Kaune, Birštone, Kybartuose, Dotnuvoje, Klaipėdoje, Rumšiškėse, Veiveriuose, Želsvoje ir kt. 2017 m. tautinio kostiumo konkurse ,,Išausta tapatybė“ folkloro ansamblio atstovai laimėjo pirmąją vietą.

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Daug įvairios veiklos, daug judėjimo ir optimizmo senjorai gauna universitete ir daug universitetui atiduoda. Pirmiausiai šypsenas ir geras emocijas. Todėl nesakome – „sudiev“, o tariame – „iki pasimatymo“. Spalį pasitiksime sugrįžtančius po vasaros atostogų senbuvius ir naujus studentus, kurių laukia dar neatrastas ir nuostabus pasaulis. Gera pasidalinti draugyste. Iš tiesų, bendravimas senjorams – tai oras, vanduo, duona… Tokia ir yra TAU esmė ir prasmė.

Ona SAKALAUSKIENĖ

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto nuotr.

Taip pat skaitykite: