Pėdų problemos. Kaip tvarkytis?

Andželika Gecevičienė

Pėdų priežiūros specialistė Andželika Gecevičienė

Pėdų išvaizda daugumai tampa svarbi tik vasaros sezonu, kai pradedame avėti basutes ar kitą atvirą avalynę. Tačiau ir kitu periodu pėdos patiria itin didelį stresą, apie kurį retai susimąstome. Apie tai kalbamės su pėdų priežiūros specialiste, nagų dizaino mokyklos dėstytoja ANDŽELIKA GECEVIČIENE.

Pėdos vargsta nuo Jūsų svorio

Visų pirma, mūsų pėdą sudaro 26 kaulai, kuriuos tarpusavyje jungia 33 sąnariai, o visas šias struktūras dar papildomai dengia raumenys. Svarbu nepamiršti ir to, jog ant trijų pėdos taškų pasiskirsto visas kūno svoris, o senstant mažėja kaulų ir raumenų masė, dažnai stipriai didėja riebalinio audinio kiekis. „Obesity Research & Clinical Practice“ (2017) išleistame straipsnyje teigiama, kad senstant žmonių kūno masės indeksas (KMI) padidėja nuo normalaus lygio iki nutukimo. Todėl didėja tikimybė, kad senatvėje teks susidurti su pėdų, kurioms teks atlaikyti žymiai didesnį svorį, skausmu. Turint antsvorį, sergant nutukimu, kojos negali susidoroti su joms tenkančia mechanine apkrova, todėl ima varginti skausmas bei formuojasi nuospaudos. „Pėdų skausmo išvengsite, jei darysite mankštas, kurios stiprina nykstančius raumenis“, – rekomenduoja specialistė A. Gecevičienė. Skaudančias nuospaudas pirmą kartą vertėtų šalinti pas podologą (pėdų specialistą), kuris paaiškintų ir parodytų, kaip vėliau tai teisingai atlikti savarankiškai.

Diabeto sukeltos pėdų problemos

Kita problema, su kuria susiduria vyresni žmonės, yra cukrinis diabetas. Žinoma, kad 2003 m. diabetu sirgo 194 mln. žmonių, teigiama, kad 2025 metais tai sieks 333 mln. (6,3 proc. populiacijos). Cukrinis diabetas yra ypač pavojingas susidarančiomis žaizdomis ant pėdų. „Jeigu nepavyko išvengti diabetinės pėdos, turite žinoti, kad jums būtina atitinkama priežiūra, speciali avalynė, kojų mankšta, pėdų prausimas su švelniais prausikliais ir reguliarus apsauginių kremų naudojimas, – pataria A. Gecevičienė. – Po prausimo nusausinkite pėdas, ypač tarpupirščius.“ Jei tarpupirščiuose atsirado žaizdų, pasitarus su specialistu, tikslinga naudoti antibakterinį silikoninį tarpupirštį su sidabru ar kaip alternatyvą – sidabro pleistrus. Taip pat rekomenduojama reguliariai lankytis pas podologą, kad šis teisingai pašalintų raginius odos sluoksnius ir nuospaudas. Kirpti nagus reikia tik esant švarioms, sausoms pėdoms, kad nesusiformuotų naujos žaizdos, o jei nagas įaugo – kreiptis į specialistą.

Ką daryti, jei kojose įsiveisė grybai?

Viena dažniausių vyresnių žmonių pėdų problemų yra grybelis, suaktyvėjantis palankiose terpėse, kurios pasižymi drėgme ir šiluma. Grybelis dažnai pasireiškia žmonėms, sergantiems mažakraujyste, odos žvyneline, atopiniu dermatitu. „Infekcija gali prasidėti nuo paprastos buitinės nago traumos, tada pažeistas nagas linkęs atšokti, o grybelis pradeda veistis po nagu, jo šonuose, plinta į tarpupirščius bei kitas pėdos vietas, – kaip tai atpažinti pasakoja pėdų specialistė Andželika Gecevičienė. – Infekcija pasižymi nagų blizgesio praradimu, gelsvomis nago dėmėmis.“ Tačiau grybelio infekciją dažnai paskatina ir lankymasis viešose vietose: baseine, bendruose dušuose, saunose, ten, kur esama kiliminės dangos (pvz., viešbučiuose). Todėl tokiose vietose patartina dėvėti paplūdimio ar kambarines šlepetes, sandalus, o atsiradus grybeliui kreiptis į pėdų specialistą, kuris rekomenduotų tinkamą kojų priežiūrą. A. Gecevičienė pataria rinktis natūralių medžiagų laisvus batus, kuriuose pėda gali kvėpuoti, rūpintis batų švara ir užtikrinti pėdų higieną.

Ir dar kai kas labai svarbaus…

„Privalome nepamiršti ir avalynės bei teisingo nagų kirpimo, – sako specialistė. – Nepatogi, per siaura avalynė arba pernelyg trumpai, apvaliai nukerpamas viršutinis nago kraštas dažnai sukelia nagų įaugimą į minkštuosius audinius.“ Jei nagas įaugo, privalote kreiptis į podologą. Tokių bėdų, anot pėdų specialistės, išvengsite, jei avėsite laisvą, patogią avalynę.

pėdų ligos

Keletas svarbių patarimų

• Nuolat prižiūrėkite avalynę: ji turi būti higieniška ir švari. Atkreipkite dėmesį, ar ji ne per ankšta, ar po jos avėjimo nesusidaro ant kojų papildomos nuospaudos;
• Rinkitės medvilnines, o ne sintetines kojines;
• Naudokite antiseptines priemones, skirtas pėdų priežiūrai, kurios padeda išlaikyti gerą higieną ir išvengti galimų infekcijų;
• Naudokite pėdų specialisto pagal jūsų odos tipą ir esamas kojų problemas pritaikytus kremus, kitas priemones.

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Taip pat skaitykite: