Į orą pateko teršalai

Jonavos achema

Trečiadienį, gruodžio 11 dieną, apie 10 val. 55 min. dėl techninių priežasčių buvo sustabdytas AB „Achema“ gamybinis įrengimas. Į įvykio vietą atvykę Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Kauno valdybos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė, kad gamykloje įvyko nenumatytas teršalų išmetimas į aplinkos orą. Pagrindiniai išsiskyrę teršalai – azoto oksidai.

Kaip informavo AAD, teršalai, pirminiais duomenimis, išmesti per gamybinėje įrangoje įrengtus apsauginius vožtuvus, kurie suveikė, sutrikus technologiniam procesui. Paaiškėjus, kad šie taršos šaltiniai nėra įtraukti į įmonės turimą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, bus vertinama aplinkai padaryta žala. Taip pat bus nustatinėjamas išmestų teršalų kiekis. Dėl įvykio AAD pradės tyrimą.

Šiuo metu žinoma, kad išmestų teršalų šleifas buvo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių, kur nėra gausiai gyvenamų teritorijų.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, iki 13 val. automatinė oro kokybės matavimo stotis, esanti Jonavoje, Panerių g., teršalų koncentracijos viršijimo aplinkos ore kol kas nėra užfiksavusi. Azoto dioksido koncentracija svyravo nuo 3 iki 32 µg/m³ (1 val. maksimalios koncentracijos ribinė vertė – 200 µg/m³) ir neviršijo ribinės vertės, o kietųjų dalelių KD10 1 val. koncentracija svyravo nuo 0 iki 6 µg/m³ (24 val. vidutinei koncentracijai nustatyta ribinė vertė – 50 µg/m³).

Primename, kad padidinto oro užterštumo atveju reikėtų laikytis šių rekomendacijų:

➡️kuo daugiau laiko praleisti uždarose patalpose;
➡️vėdinant patalpas, langus ar orlaides uždengti drėgnu audeklu;
➡️atsisakyti fizinio aktyvumo – sporto ir fizinio darbo lauke;
➡️jei įmanoma, pasistengti išvykti iš užterštos teritorijos ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir mamoms su kūdikiais bei asmenims, sergantiems bronchine astma ir kitomis lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis;
➡️sergantiems lėtinėmis ligomis pasirūpinti vaistų atsarga.

Aplinkos ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos informacija

Taip pat skaitykite: