Rauginti gėrimai

Raugti galima ne tik įprastas mums duonos giras – šį gėrimą galima gaminti ir iš džiovintų vaisių, miežių salyklo, vasarą surinktų ir išdžiovintų žolelių, uogų ir netgi burokėlių. Medikai jau seniai sutartinai giria probiotikais papildytus gėrimus, o ir pasigaminti juos visai nesudėtinga, pigu ir netgi taupu. Juk galima sunaudoti šaldiklyje liūdinčias vasaros gėrybes, vysti pradedančius burokėlius, cukruotą medų ar išgelbėti… jogurtą. Siūlome jums kelis nuostabius gėrimų receptus.

Airanas

  •  1 dalis graikiško jogurto (galima gaminti ir iš paprasto ar SKYR tipo jogurto);
  • 1 dalis kambario temperatūros vandens;
  •  druskos skaičiuoju 0,5 šaukštelio litrui skysčių.

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

Viską supilkite į kokteilių plaktuvą ar indą, kuriame elektriniu maišytuvu galima plakti skysčius. Plakite, kol nebesimatys jogurto dalelių. Airanas labai gražiai putoja, tad pilant iš karto į stiklinaitę, būna kaip baltas alus. Šį gėrimą galima vartoti iškart.

Jei gaminsite fermentuotą versiją, airaną supilkite į butelį, pridenkite (bet neuždarykite iki galo) ir laikykite kambario temperatūroje 2–3 dienas, kai atsiras rūgštelės kvapas ir burbuliukai, butelį dėkite į šaldytuvą, gerkite atšaldytą.

Airanas itin tinka su balandėliais vynuogių lapuose-dolma. Tiekiant su ja, į gėrimą įdėkite kelias smulkintas česnako skilteles.

Burokėlių gira

  • gira

    „Kūmutės virtuvės“ nuotr.

    2 dideli burokai;

  • 2 abišalės juodos duonos riekės;
  • 3 l vandens;
  • 4 valg. š. medaus;
  • 1 arb. š. kmynų;
  • 50 g juodųjų razinų.

Burokus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Į 5 litrų puodą supilkite 3 litrus vandens, suberkite kmynus ir kaitinkite iki užvirimo. Išjunkite ugnį ir palaukite, kol skystis atauš iki kambario temperatūros. Burokų šiaudelius sudėkite į 3 litrų stiklainį, suberkite razinas, tuomet sudėkite medų, duoną ir užpilkite nukoštu skysčiu. Stiklainį pridenkite medvilniniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje fermentuotis.

Po 4–5 dienų girą supilstykite į butelius ir perneškite į vėsią patalpą ar šaldytuvą. Suvartokite per 10 dienų.
Dar gaivesniam skoniui girą per pusę praskieskite gazuotu stalo vandeniu.

Imbierinė gira

  • 4 valg. š. medaus;
  • 2 citrinos;
  • 1 imbiero šaknis (apie 150 g).
gira

„Kūmutės virtuvės“ nuotr.

Į stiklainį sukrėskite medų, imbierą nuskuskite šaukšteliu ir sutarkuokite smulkiausia tarka, nulupkite citrinas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Visus ruošinius sudėkite į tą patį stiklainį ir sklidinai užpilkite šiltu vandeniu. Ilgu šaukštu maišykite, kol medus ištirps, tuomet stiklainį pridenkite plastikiniu dangteliu ar medvilnine skepetaite ir dėkite į šiltą vietą.

Gira įrūgusi, kai ant stiklainio šonų pradeda matytis maži burbuliukai. Tuomet girą nukoškite, supilstykite į butelius, galima įberti razinų.

Girą, jei nesuvartosite iškart, reikia laikyti šaltai – rūsyje ar šaldytuve.

Renata Šniolienė

www.kumutesvirtuve.lt