Apsauga nuo UV spindulių – pramanai ar būtinybė?

Loreta Valatkevičienė

Loreta Valatkevičienė

Saulė vis dažniau vilioja į lauką, esame jos išsiilgę, ji džiugina, šildo, apdovanoja vitaminu D. Tačiau neretai išgirstame nuomonių, kad pirmųjų saulės spindulių saugotis nereikia. Apie tai konsultuojamės su kosmetologe, Kauno kolegijos medicinos fakulteto kosmetologijos katedros lektore LORETA VALATKEVIČIENE.

Saulė ir džiugina, ir kenkia

Saulės arba kitaip – UV spinduliai – suteikia mūsų odai gražų įdegį, padeda gamintis vitaminui D, suteikia gerą nuotaiką, tačiau jais mėgautis reikia saikingai. „Ilgalaikis buvimas saulėje be apsaugos priemonių suteikia ne tik įdegį, bet ir odos nudegimus, perštėjimą, skausmą, pūsles, lupimąsi, – tvirtina L. Valatkevičienė. – Su amžiumi tai skatina fotosenėjimo požymius, naujų ligų atsiradimą (tarp jų – akių ir net onkologines) ar jau esamų paūmėjimą bei odos pigmentacijos pokyčius, kurie pasižymi tamsiomis pigmentinėmis dėmėmis, strazdanomis, baltme.“

UV spinduliai skirstomi į UVA, UVB ir UVC spindulius, visi jie pasižymi nevienodu ilgiu ir, be abejo, skirtingu poveikio žmogaus organizmui. UVC spinduliai ozono sluoksnio dėka nepasiekia žemės paviršiaus.

UVB spinduliai žemę pasiekia iki 5 %. Šią spinduliuotę padeda sulaikyti debesys, langai, tad apniukusią dieną tokia spinduliuotė mums mažai pavojinga. Tačiau saulėtą dieną šie spinduliai intensyviausiai mus veikia 10–15 val. Kaip teigia kosmetologė, tokį saulės poveikį pastebėsime itin greitai, nes spinduliai veikia epidermio sluoksnį, todėl oda parausta, pasireiškia hiperpigmentacija. Pavojingiausia tai, kad ilgalaikis UVB spindulių poveikis gali sukelti onkologinius odos ir kitus susirgimus, ir, kas itin svarbu, dar labiau silpnina imunitetą, kuris su amžiumi ir taip nėra pats stipriausias.

UVA spinduliai pasiekia mus iki 95 % ir būna intensyvūs visą dieną, ši spinduliuotė skverbiasi pro debesis ir langus. – Veikdami žmogaus odą šie spinduliai prasiskverbia į gilesnius jos sluoksnius, tačiau jų poveikis juntamas ne iš karto, o dažnai – po daugelio metų, – kodėl turėtume būti atsargūs saulėje įspėja L. Valatkevičienė. – Tokių spindulių paveikta oda sensta, raukšlėjasi, tampa pelenų spalvos, o tai ir yra pagrindinė priešlaikinio senėjimo priežastis, taip pat galimi onkologiniai susirgimai, akių ligos.“

Kuo kenksmingi saulės spinduliai?

UV spinduliaiNorint saugiai mėgautis saulės spinduliais, būtina apsauga – kosmetinės priemonės su SPF, skrybėlės, skėčiai, drabužiai, akiniai nuo saulės, reikia atsižvelgti į dienos metą ir buvimo saulėje laikotarpį. „Jei skrybėlaitę kiekvienas galite rinktis pagal skonį ir grožį, tai akiniai nuo saulės privalo būti su UV filtrais, kad išties apsaugotų akis nuo žalingo UV spindulių poveikio, o ne tik pritemdytų vaizdą, – įspėja dėstytoja.“ Anot jos, saulė sukelia akių jautrumą, ašarojimą, skausmą, vokų patinimą, tačiau, kas svarbiausia, net 20 % kataraktos (akies lęšiuko drumstumas) sukėlėju būna UV spinduliai arba jie suaktyvina jau prasidėjusį ligos procesą, kuris neretai baigiasi aklumu. UV spinduliai taip pat gali sukelti akių vokų onkologinius susirgimus. Štai kodėl saulėtą dieną net ir būnant su akiniais reikia vengti tiesioginio žiūrėjimo į saulę.

Odos fotosenėjimas (priešlaikinis odos senėjimas) atsiranda dėl visų ultravioletinio spektro (UVA, UVB, UVC) saulės spindulių. Net ir gražią, jauną odą veikia saulės spinduliai, o brandžią sendina dar greičiau, suteikdama jai pilką, nesveiką išvaizdą, sukelia hipopigmentacijos arba hiperpigmentacijos reiškinius, dėl UV spindulių poveikio kolageno skaiduloms oda praranda elastingumą, daugėja raukšlių, o esamos stipriai gilėja. Su amžiumi oda tampa vis jautresnė, silpsta viso organizmo, taigi, ir odos imunitetas, lėtėja ir prastėja dauguma jos funkcijų – dėl to prarandamas gebėjimą efektyviai apsisaugoti nuo UV spindulių.

Kas tie SPF filtrai ir kuo jie naudingi?

Efektyvus odos saugojimas nuo UV spindulių – kosmetinės priemonės su SPF filtrais. Jų paskirtis – atspindėti, sugerti UV spinduliuotę. Pagal veikimo mechanizmą šie filtrai skirstomi į cheminius, fizikinius (mineralinius) ir biologinius.

Cheminiai filtrai gali prasiskverbti tik į viršutinį – epidermio – sluoksnį. Jie sugeria UV spinduliuotę ir paverčia ją jau nepavojinga šilumine energija.

Fizikiniai arba mineraliniai filtrai neprasiskverbia per odą, nes jų dalelės per didelės. Jie lieka ant odos paviršiaus ir tokiu būdu sudaro barjerą UV spinduliams. Dažniausiai pasitaikantys – titano dioksidas ir cinko oksidas.

Biologiniai filtrai – tai dažniausiai natūralios kilmės medžiagos. Jų apsaugos poveikis nėra toks stiprus kaip cheminių filtrų, todėl labai dažnai į apsaugines kosmetines priemones papildomai dedama ir cheminių ar mineralinių filtrų. Biologiniai filtrai – melaninas, kuris taip pat neutralizuoja ir laisvuosius radikalus, kokoso aliejus, graikiško riešuto pigmentas, kalninė arnika. Tačiau jie sugeria tik UVB spindulius. Tokie filtrai – nors ir nedidelė, tačiau vis tiek apsauga žmonėms, kurie jautrūs ar alergiški cheminiams ar mineraliniams filtrams.

Mokykimės pažinti save!

Norėdami turėti gražų ir sveiką odos įdegį, o ne odos nudegimą ir sukeltus pakitimus ar ligas, reikia atsiminti, kad šviesios odos ir plaukų žmonės yra jautresni saulės spinduliams, jie turėtų vengti buvimo saulėje intensyviausiu metu ir, be abejo, rinktis priemonę su aukštu SPF. Taip pat negalvoti, kad, užsitepus apsauginį kremą su aukštu SPF indeksu, galima būti saulėje visą dieną. Atminkite – UV spinduliai dar atsispindi nuo vandens, debesų, smėlio ir net žolės. Kuo aukščiau esate žemės paviršiaus, tuo labiau esate veikiami UV spinduliuotės, tai ypač reikia atminti būnant kalnuose, kur sniegas dar papildomai atspindi saulę.

Kiekvienas žmogus, priklausomai nuo odos ir plaukų šviesumo, skirtingą laiko tarpą gali būti saulėje. Paties šviesiausio gymio – iki dešimties minučių, tamsiausios odos savininkas – iki pusės valandos.

Kaip rinktis SPF indeksą ir kiek laiko jis saugo?

Be abejo, kuo aukštesnis SPF indeksas, tuo stipriau ir ilgiau jis apsaugo. Naudojant kremą su dideliu SPF taip pat galima įdegti. Renkantis apsauginę kosmetinę priemonę svarbu, kad ji apsaugotų ir nuo UVA, ir nuo UVB spinduliuotės. Skirtumas tarp SPF 30 ir SPF 50 nėra ženkliai reikšmingas, kadangi pirmasis blokuoja iki maždaug 98 % saulės spinduliuotės, o antrasis – tik maždaug puse procento daugiau, tačiau šviesaus gymio, itin jautriems saulei žmonėms šis nedidelis skirtumas gali būti labai reikšmingas ir, deja, turėti pavojingų pasekmių, kuomet pažeidžiamas ląstelių DNR ir taip sukeliami odos, akių vokų ir audinių aplink onkologiniai susirgimai.

Norint žinoti, kiek laiko saugiai galima būti saulėje su apsaugine kosmetine priemone, reikia SPF reikšmę padauginti iš savaiminės apsaugos laiko. Tarkime, pasirinkau apsauginį kremą su SPF 20, o esu jautri saulei ir greitai nudegu, vadinasi, mano buvimas saulėje saugus apie 200 minučių. Naudojant apsaugines priemones svarbu žinoti, kad tik tinkamas jos naudojimas duos naudą – apsauginį kremą būtina tepti maždaug 20 minučių iki saulės vonių laiko, nepamiršti, kad atnaujinti jo tepimą būtina taip pat likus 20 minučių iki apsaugos pabaigos, ir kad kremai nusiplauna maudantis vandens telkiniuose, todėl turi būti tepami reikiamu sluoksniu. SPF reikšmė priklauso nuo užtepto kremo kiekio, o jei užtepsite pernelyg plonai – apsauga bus ženkliai mažesnė. Kremą reikia pasistengti ištepti tolygiai, kad apsauga visose kūno vietose būtų vienoda.

Dėmesys – jautriausioms kūno vietoms

Kosmetologė Loreta visuomet pataria jautrioms kūno vietoms – veido, dekoltė sričiai – rinktis kremus, kurie skirti tik veidui, nes įprastai juose esantys ingredientai maitina, drėkina, regeneruoja odą. „Nepamirškite saugoti lūpų, nes plona jų oda nuo prakaito, saulės, vėjo greitai skeldėja, raukšlėjasi!“ – būti atidžiam kiekvienai saulės pasiekiamai vietai įspėja L. Valatkevičienė. Kasdienei veido odos apsaugai nuo saulės einant į lauką užtenka naudoti dekoratyvinę kosmetiką – kreminę pudrą, lūpų dažus, tačiau čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir su odos šviesumu – kuo šviesesnė kreminės pudros ar lūpų dažų spalva, t. y. kuo mažiau šiose priemonėse pigmento – tuo apsauga mažesnė. Jei naudojate veidui ir papildomą apsauginę priemonę su SPF, tepti ją reikia vietoje įprasto kremo prieš tepant kreminę pudrą.

Taip pat neužmiršti odos priežiūros ir po saulės vonių, nes, ilgiau pabuvus saulėje, oda praranda drėgmę, būna veikiama apsauginių filtrų, smėlio, vėjo, prakaito, vandens (jūros vanduo dar turi ir druskos). Odą būtina drėkinti, raminti, regeneruoti. „Ypač greitai nuo saulės poveikio nukenčia dekoltė, kaklo ir rankų oda, saugokite ir prižiūrėkite jas“, – pataria specialistė.

NE MAŽIAU SVARBU!

Saulė veikia ir teikdama šiluminę energiją, tad saugokite save nuo pernelyg ilgo buvimo saulėje, ypač esant aukštam spinduliuotės lygiui (apie jį galite sužinoti ir telefono programėlėse). Priešingu atveju gali padidėti kraujospūdis, sutrikti pusiausvyra, prakaituojant galite netekti daug skysčių, galų gale – ištikti saulės ar šilumos smūgis.

Ligita Šoliūnienė

Taip pat skaitykite: